fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Honnan jön a mangó? – Mindenkinek van feladata

| Tudatos Vásárló

Megszerettük a mangót. De honnan érkezik Magyarországra és milyen körülmények között termesztik? Cikksorozatunkban most azt mutatjuk be, hogy milyen feladati vannak a szupermarketeknek és a döntéshozóknak.

Az Oxfam kutatása alapján a szupermarketláncok mindegyikénél különbség van a nyilatkozatok és a valóság között. A vállalt társadalmi kötelezettségek ellenére olyan helyekről szerzik be a perui mangót, ahol a bérek megdöbbentően alacsonyak. Ahhoz, hogy ez megváltozzon, a szupermarketláncoknak meg kell változtatniuk a beszerzési politikájukat, és az ellátási lánc más szereplőinek is lépeseket kell tenniük. Emellett a Európai Unió és a tagállamok döntéshozóinak is tennie kell, hiszen az érintett vállalatok gyakorlatai adott esetben nemzetközi egyezményekben lefektetett emberi- és munkajogokat sértenek.

A kereskedők felelőssége

A tisztességtelen forgalmazó magatartás hatással van a termelőknél és feldolgozóknál tapasztalható munkakörülményekre. Ahhoz, hogy kedvező változások induljanak el a perui mangó ellátási láncában, a szupermarketláncoknak meg kell változtatni a kereskedelmi gyakorlataikat, és jobb árat kell fizetniük a megfelelő munkakörülményeket biztosító, és a környezeti szabványoknak megfelelő termelőktől származó áruért. Ezen felül olyan ösztönző megoldásokat kell kidolgozniuk, amelyek díjazzák azokat a termelőket és beszállítókat, amelyek megfelelnek a minimális társadalmi és környezetvédelmi elvárásoknak.

A káros hatású árprés csökkentése érdekében az Aldinak és a Lidlnek fel kell hagynia a heti tenderekkel, és nem kérhetnek indokolatlan árengedményeket vagy beszállítói hozzájárulást saját költségeikhez.

Önkéntes felelősségvállalási kezdeményezések

Üdvözlendő, hogy mind az érintett szupermarketláncok, mind a nekik beszállító termelők tettek önkéntes lépéseket a helyzet javítására. A munkakörülmények javítása hatékonyabb lenne, ha az egyeztetésekbe, a tervezési és végrehajtási intézkedésekbe bevonnák a munkavállalókat, a szakszervezeteket és a témában tevékenykedő civilszervezeteket. A beszállítók munkatársainak és vezetőinek képzése sem maradhat el.

A kialakított szabályoknak nem csak az egyesülés szabadságát, a diszkrimináció, a gyermek- és kényszermunka tiltását, a megfelelő munkaidőhöz való jogot, a munkavégzés biztonságát kell tartalmazniuk, hanem jogot a megfelelő bérezéshez és a szabályos foglalkoztatáshoz is. Ugyanilyen fontos mindennek beépítése a szupermarketláncok beszerzési gyakorlatába: például a beszállítóknak olyan árat kell kapniuk, amelyből lehetőségük van megfelelő bért fizetni munkavállalóiknak.

A döntéshozók szerepe

A perui kormánynak biztosítani kell, hogy a cégek betartsák a szakszervezeti jogokat, megfeleljenek a munkaidő szabályozásának és megfelelő béreket fizessenek.

Az Európai Unió fontos piac, így az egységes európai szabályozás sokat javíthat az európai és globális beszállítók helyzetén. Az Európai Unió megkövetelheti, hogy a globális beszállítói hálózattal bíró cégek tartsák tiszteletben az emberi és munkajogokat a saját, illetve a szállítójuk telephelyén is.

A fenntartható, etikus vállalati működés felé vezető úton az első lépés az átláthatóság megteremtése. A globális ellátási láncok szereplőit, különösen az európai szupermarketláncokat kötelezni kell arra, hogy üzleti beszámolóik mellett hozzák nyilvánosságra legalább a saját márkás termékeik termelési körülményeit, különös tekintettel a szociális és környezeti szempontokra. Az Európai Bizottság javaslata kötelezővé teszi a vállalatoknak az üzleti gyakorlatukkal kapcsolatos szociális és környezetvédelmi kérdések nyilvánossá tételét. A javaslat pontosítása szükséges ahhoz, hogy pontosan meghatározott előírásokat tartalmazzon a vállalatok felé a jelentések tartalmát illetően, és az ellátási láncokra vonatkozóan is megfogalmazzon elvárásokat.

A szupermarketláncok kötelezhetik beszállítóikat arra, hogy a termelési feltételek ellenőrzésének megkönnyítése végett biztosítsák az átláthatóságot a nekik beszállító vállalkozásokat illetően.

Kép: sxc.hu

Folytatjuk.
 
 
 

Jelen cikksorozat az Európai Unió támogatásával jött létre. A kiadvány tartalmáért kizárólag a Tudatos Vásárlók Egyesülete felelős, és az semmi esetre sem tükrözi az Európai Unió álláspontját

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok