fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Honnan jön a mangó? – Mindenkinek van feladata

| Tudatos Vásárló

Megszerettük a mangót. De honnan érkezik Magyarországra és milyen körülmények között termesztik? Cikksorozatunkban most azt mutatjuk be, hogy milyen feladati vannak a szupermarketeknek és a döntéshozóknak.

Az Oxfam kutatása alapján a szupermarketláncok mindegyikénél különbség van a nyilatkozatok és a valóság között. A vállalt társadalmi kötelezettségek ellenére olyan helyekről szerzik be a perui mangót, ahol a bérek megdöbbentően alacsonyak. Ahhoz, hogy ez megváltozzon, a szupermarketláncoknak meg kell változtatniuk a beszerzési politikájukat, és az ellátási lánc más szereplőinek is lépeseket kell tenniük. Emellett a Európai Unió és a tagállamok döntéshozóinak is tennie kell, hiszen az érintett vállalatok gyakorlatai adott esetben nemzetközi egyezményekben lefektetett emberi- és munkajogokat sértenek.

A kereskedők felelőssége

A tisztességtelen forgalmazó magatartás hatással van a termelőknél és feldolgozóknál tapasztalható munkakörülményekre. Ahhoz, hogy kedvező változások induljanak el a perui mangó ellátási láncában, a szupermarketláncoknak meg kell változtatni a kereskedelmi gyakorlataikat, és jobb árat kell fizetniük a megfelelő munkakörülményeket biztosító, és a környezeti szabványoknak megfelelő termelőktől származó áruért. Ezen felül olyan ösztönző megoldásokat kell kidolgozniuk, amelyek díjazzák azokat a termelőket és beszállítókat, amelyek megfelelnek a minimális társadalmi és környezetvédelmi elvárásoknak.

A káros hatású árprés csökkentése érdekében az Aldinak és a Lidlnek fel kell hagynia a heti tenderekkel, és nem kérhetnek indokolatlan árengedményeket vagy beszállítói hozzájárulást saját költségeikhez.

Önkéntes felelősségvállalási kezdeményezések

Üdvözlendő, hogy mind az érintett szupermarketláncok, mind a nekik beszállító termelők tettek önkéntes lépéseket a helyzet javítására. A munkakörülmények javítása hatékonyabb lenne, ha az egyeztetésekbe, a tervezési és végrehajtási intézkedésekbe bevonnák a munkavállalókat, a szakszervezeteket és a témában tevékenykedő civilszervezeteket. A beszállítók munkatársainak és vezetőinek képzése sem maradhat el.

A kialakított szabályoknak nem csak az egyesülés szabadságát, a diszkrimináció, a gyermek- és kényszermunka tiltását, a megfelelő munkaidőhöz való jogot, a munkavégzés biztonságát kell tartalmazniuk, hanem jogot a megfelelő bérezéshez és a szabályos foglalkoztatáshoz is. Ugyanilyen fontos mindennek beépítése a szupermarketláncok beszerzési gyakorlatába: például a beszállítóknak olyan árat kell kapniuk, amelyből lehetőségük van megfelelő bért fizetni munkavállalóiknak.

A döntéshozók szerepe

A perui kormánynak biztosítani kell, hogy a cégek betartsák a szakszervezeti jogokat, megfeleljenek a munkaidő szabályozásának és megfelelő béreket fizessenek.

Az Európai Unió fontos piac, így az egységes európai szabályozás sokat javíthat az európai és globális beszállítók helyzetén. Az Európai Unió megkövetelheti, hogy a globális beszállítói hálózattal bíró cégek tartsák tiszteletben az emberi és munkajogokat a saját, illetve a szállítójuk telephelyén is.

A fenntartható, etikus vállalati működés felé vezető úton az első lépés az átláthatóság megteremtése. A globális ellátási láncok szereplőit, különösen az európai szupermarketláncokat kötelezni kell arra, hogy üzleti beszámolóik mellett hozzák nyilvánosságra legalább a saját márkás termékeik termelési körülményeit, különös tekintettel a szociális és környezeti szempontokra. Az Európai Bizottság javaslata kötelezővé teszi a vállalatoknak az üzleti gyakorlatukkal kapcsolatos szociális és környezetvédelmi kérdések nyilvánossá tételét. A javaslat pontosítása szükséges ahhoz, hogy pontosan meghatározott előírásokat tartalmazzon a vállalatok felé a jelentések tartalmát illetően, és az ellátási láncokra vonatkozóan is megfogalmazzon elvárásokat.

A szupermarketláncok kötelezhetik beszállítóikat arra, hogy a termelési feltételek ellenőrzésének megkönnyítése végett biztosítsák az átláthatóságot a nekik beszállító vállalkozásokat illetően.

Kép: sxc.hu

Folytatjuk.
 
 
 

Jelen cikksorozat az Európai Unió támogatásával jött létre. A kiadvány tartalmáért kizárólag a Tudatos Vásárlók Egyesülete felelős, és az semmi esetre sem tükrözi az Európai Unió álláspontját

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok