fbpx

| Tudatos Vásárló

Hol végzi a gyógyszerhulladék?

Több mint 270 tonna gyógyszert gyűjtöttek be szelektíven 2015-ben. Hol gyűjtik, hova kerül és ki fizeti az ártalmatlanítást?

A lakossági gyógyszerhulladék szelektív gyűjtése 2005 végén kezdődött Magyarországon. A gyógyszerhulladék begyűjtését EU előírás alapján egy Egészségügyi Minisztériumi rendelet szabályozza. A non-profit Recyclomed Kht végzi hazánkban a begyűjtés és megsemmisítés koordinálását. Az elmúlt 10 évben több mint 1.300 tonna gyógyszer hulladékot gyűjtöttek össze, és semmisítettek meg – tudta meg a tudatosvasarlo.hu a Recyclomed Kft munkatársától.

 

Hol adhatjuk le a gyógyszerhulladékot?

Jelenleg több mint 4.100 helyszínen adhatunk le gyógyszerhulladékot országszerte. A gyűjtő dobozok többsége patikákban található, de a vény nélküli gyógyszereket árusító helyeken is vannak gyűjtőládák – pl. bioboltokban, benzinkutaknál, drogériákban. A gyűjtődobozt nem kötelező kitenni a vevőtérbe, de a gyógyszertárakban át kell venniük a gyógyszerhulladékot. Így ha nem látsz dobozt, kérj segítséget a pultnál. Érdemes a folyékony gyógyszerekhulladékokat is a pultnál leadni. 

Hova kerül a gyógyszerhulladék a gyűjtődobozokból?

A gyűjtődobozokból a hulladék elszállítását 2 gyógyszer nagykereskedő végzi (Hungaropharma Zrt., Phoenix Zrt.) illetve a hulladékbegyűjtéssel foglalkozó FoReGo Kft. A gyógyszerhulladék egy budapesti központi telephelyre kerül, ahonnan a dorogi vagy a győri égetőműbe szállítják és ott megsemmisítik.

 

Ki finanszírozza a gyógyszerhulladék megsemmisítését?

A lakossági gyógyszerhulladék begyűjtését és ártalmatlanítását a gyártóknak kell megfizetniük Magyarországon. A Recylomed több mint 120 gyártóval kötött szerződést, akik az itthon forgalmazott gyógyszerek 99%-át adják. A begyűjtést és az ártalmatlanítás költségét az előző évi patikai eladási statisztikák alapján, dobozarányosan fizetik meg a gyártók. Ennek költsége éves szinten 220 millió forint körül van, amely a patikai forgalmak kb. fél ezreléke a Recyclomed Kft információi szerint.

 

Mennyi gyógyszerhulladék keletkezik?

Hazánkban 2015-ben több mint 264 tonna gyógyszerhulladékot gyűjtöttek be. Ez 87 tonnával több, mint a 2007-ben begyűjtött 174 tonna. A mennyiség évről évre nő.
A becslések szerint ez a begyűjtött mennyiség a ténylegesen keletkezett gyógyszerhulladék kb. 20%-a lehet.

 

Mennyit gyógyszert fogyasztunk?

Az elmúlt években (2010-2014) a hazai betegek évi 200 millió doboz vényköteles gyógyszert vásároltak, tudta meg a Tudatos Vásárló az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) munkatársától.  A legnagyobb mennyiségben a következő gyógyszerek fogytak :  Coverex (vérnyomáscsökkentő), Syncumar (vérhígító) és Milurit (húgysavszint csökkentő), Tritace (keringési megbetegedésekre) és az Algopyrin (fájdalom és lázcsillapító).

A Gyógyszerkereskedők Szövetségének adatai szerint 2014-ben, nagykereskedelmi áron számolva, több mint 493 milliárd forintot költöttünk gyógyszerre.

Már a fenti adatok is igen meglepőek, és az évi 200 millió dobozban nincsenek benne a recept nélkül kapható gyógyszerek és gyógyhatású készítmények. Pedig ezek forgalma is jelentős – a patikai értékesítések 32%-át adták 2014 az IMS Health adatai szerint. A legkeresettebbek a megfázás kezelésére használt szerek, a vitaminok és ásványi anyagok valamint a fájdalomcsillapítók. 

 

Kép: minap.hu

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 
A cikk a Földművelésügyi Minisztérium PTKF/467/2014-es számú Zöld Forrás pályázat keretében frissült 2016-ban. 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás