fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Hol vegyünk lebomló pelenkát?

| Huzián Zsófia

Cikksorozatunkban segítünk eligazodni a mosható és a lebomló pelenkák világában. Tanácsot adunk, hogy melyiket miért és mikor érdemes használni, és hol tudod beszerezni ezeket a termékeket. Most a lebomló pelenkák előnyeiről és hátrányairól olvashatsz.

Az 1960-as évek óta tevékenykedő, eldobható pelenkát gyártó cégek a papírbetétet lényegében kicserélték a saját tömegük többszörösét felszívni képes polimerekkel, főként poliakriláttal.

A későbbi fejlesztések során kezdték használni a borításra és tömítésre alkalmas műanyagokat, csakúgy mint a parfümöket és festékeket, amelyek használatával – az egyébként is évszázadokban mérhető lebomlási idő – még hosszabb lett. Ez a fejlődés vezetett a „zöldebb” eldobható pelenkák forradalmához, amely az egyszer-használatos pelenkák, valamint a papírgyártás okozta problémákra próbál megoldást keresni.

Egy londoni helyi szervezet szerint az eldobható pelenka 100 év alatt sem bomlik le teljesen, míg a biológiailag lebomló pelenkák 5 hónap és 50 év közötti időtartam alatt bomlanak le. De a hulladéklerakókon deponált lebomló pelenkák metánt termelnek, amely a szén-dioxidnál huszonháromszor veszélyesebb üvegházhatású gáz.

Mosható vagy lebomló pelenkát szeretnél venni? Jó termék adatbázisunk segít eligazodni, hogy mit és hol érdemes beszerezni.

Egyes vélemények szerint ez a tény a biológiailag lebomló pelenkákat veszélyesebbé teszi a nem lebomlókkal szemben.

Egy gyermek teljes pelenkás korszaka alatt mintegy 4000 pelenkát használ el. Az eldobható pelenkák komposztálása megoldás lehet a keletkező hulladék csökkentésére. Az Eco Baby nevű ír szervezet honlapján részletes információt találunk arról, hogyan komposztáljuk a lebomló pelenkákat.

 

Pelenka feldolgozó üzemet építenek a britek

Bár az Egyesült Királyságban államilag is támogatják a mosható nadrágpelenka használatát, a szülők több mint 95%-a mégis eldobható pelenkát vásárol. Ez évi 800.000 tonna többlethulladékot jelent, és olyan terhet ró a hulladékkezelő rendszerre, amelyre hosszú távú stratégiát kell kidolgozni.

Megoldásként a Versus Energy és a Knowaste pelenka újrahasznosító üzemet épít az országban. A beruházást végző kanadai Knowaste cég elnök-vezérigazgatója szerint évi 36.000 tonna hulladékként eldobott pelenka eltakarításához járul majd hozzá a Birmingham közelében felépülő üzem.

A feldolgozás során a különböző, nehezen kezelhető műanyagokat, például a nagy nedvszívó képességű polimereket, illetve a papírt szétválasztják egymástól. Az így nyert műanyagot és papírt újrahasznosítják, a keletkező szerves hulladékot pedig villamos energia előállítására használják fel, amely az üzem ellátása mellett a lakossági hálózatba is visszajuttatható.

 

Nálunk DM-ben és bioboltokban kapható

Magyarországon nem nagyon válogathatunk a lebomló pelenkák között, mindössze néhány márka uralja a piacot. Főleg webáruházakban lehet hozzájutni ezekhez a termékekhez. A (bio)boltokban legkönnyebben elérhető márkák a Moltex és a DM saját márkája, az Alana. (További lebomló pelusokat találsz Jó termék adatbázisunkban.)

A környezettudatos szülők inkább a mosható nadrágpelenkát választják, főleg azért, mert a lebomló pelenkák kommunális hulladékcsökkentő hatása komposztálással érvényesül a legjobban. Viszont erre a városban sajnos nem nagyon van lehetőség. Ha igen, akkor is megfelelő méretű komposztkeretet kell építeni.

 

Összeállításunk az Ethical Consumer 2010-ben megjelent cikke alapján készült. Sorozatunk második részében a mosható pelenkákról olvashatsz.

 

Kép [cc] swansea vermin

A cikk az SZMM támogatásával az “FV-I-10-B-0019 Tanácsadó irodák és klubok működtetése és fejlesztése” című pályázat keretében készült.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok