| Birtalan Ilona Liliána
Hol kertészkedjünk a városban?
A városi kertészkedés az egyik legjobb dolog a világon. Tudjuk, mit termesztettünk, hogyan kezeltük, és nekünk érik. Jót tesz a léleknek és a közösségnek is. Már csak egy kérdés maradt: a zöldségek tisztasága.
Egyre szaporodnak a közösségi kertek a városban, ami nagyon klassz dolog, de a kert tervezésekor, érdemes figyelni arra is, valós veszélyt jelenthet-e a talaj nehézfémtartalma, ami nagy forgalmú út mellett jelentős is lehet. A budapesti Grundkert laboratóriumban mérette meg a talaj és a termények nehézfémtartalmát. Az eredmények jóval a határértékek alatt vannak, de egy berlini tanulmány szerint a kialakításkor figyelni kell: a városi közösségi kertek termései a bolti zöldségeknél is szennyezettebbek lehetnek nehézfémekkel.
Az említett tanulmányban a közösségi kert terményeiben lévő fémtartalmat (kadmium, króm, ólom, nikkel és réz) mérték paradicsomban és zöldbabban, gyökér és szárzöldségekben (sárgarépa, burgolya, karalábé), valamit leveles zöldségekben és gyógynövényekben (káposzta, zsázsa, mángold, bazsalikom, menta, kakukkfű).
Vizsgálták a járműforgalomtól függő szennyezettségi szintet, ezért a termőhelyeket a következőképpen osztották fel: magas, közepes és alacsony járműforgalom, távolság a legközelebbi úttól, a járművek száma az úton, a termőhely és az út közötti épületek milyensége.
Azt tapasztalták, hogy a fémszennyezés mennyisége nagyban függött a fém típusától, valamint az adott növényfajtól.
Alakuló kert: Zug – Zuglói Közösségi Kert
Kecskeméten: HUKK Daróczi Köz
A német tanulmány nyomán a tavaly indult Grund közösségi kert megmérette a talaj, illetve az ott termett spenót, paradicsom, és burgonya nehézfémtartalmát. Az eredmények megnyugtatóak, egyik érték sem közelítette meg a határértéket.
Képek forrása: Kozossegikertek.hu, Grundkert
***