fbpx

Tarts velünk, legyél tagjaa Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Hogyan vegyük rá a gyereket a zöldségfogyasztásra?

| Tudatos Vásárló

Az egészséges étrend kialakításában a szigor nem sokat segít. Erőltetés helyett érdemes inkább szórakoztató, játékos módon megismertetni a gyerekeket a zöldségek és gyümölcsök világával.

A legtöbb gyerek számára a brokkoli vagy a borsó egyet jelent az ellenséggel, és egyetlen ropogós alma sem vetekedhet uzsonnaidőben a mogyorókrémes kiflivel. Ahelyett, hogy belediktáljuk a gyerekbe a számára kevésbé vonzó falatokat – örökre megpecsételve ezzel a zöldségekhez való viszonyát – el kell érnünk nála, hogy ő maga érdeklődjön a növények világa iránt. Részben a Telegraph iránymutatása alapján az alábbi módszerek segíthetnek:

  1. Olvassunk, tájékozósjunk az élelmiszer előállításáról, a zöldségek, gyümölcsök termeléséről. A farmos-tehenes-traktoros történetek általában jó eséllyel pályáznak a gyerekek figyelmére, és szimpatikus kontextusban tüntetik fel az addig elítélt zöldségeket.
  2. Vonjuk be a gyerekeket mind a bevásárlás, mind a főzés menetébe. A közös piacozás izgalmas élmény lehet, rengeteget tanulhatnak a kicsik az élelmiszerekről, ráadásul vonzóbbá válhat a sok színes, illatos gyümölcs és zöldség. A bevásárlólistát is érdemes a gyermekkel együtt összeállítani, hiszen így megtanulja tudatosan összeállítani az étrendjét. A közös főzés pedig arra motiválja, hogy legalább azokat a fogásokat megkóstolják, amelyek elkészítéséhez ők is tevékenyen hozzájárultak.
  3. Nem kevésbé vonzó egy játékosan összeállított tányér zöldség. A különböző alakzatok megalkotása zöldségekből, gyümölcsökből, kenyérből a szülőnek is izgalmas kihívás. Ehhez jól jön néhány játékos formájú sütikiszúró, és persze sok-sok kreativitás.

  1. Neveljünk növényeket otthon! Ha nincsen kertünk, akkor rakjunk ki az erkélyre, vagy akár csak az ablakba néhány cserepet paradicsommal, eperrel, fűszernövényekkel. Nem kell a család teljes zöldségszükségletét megtermelni a párkányon, de már néhány ehető növény felnevelése is segíthet abban, hogy a gyerek kedvet kapjon az efféle élelmiszerekhez. Ha pedig van saját kertünk – vagy netán parcellánk egy közösségi kertben – akkor minél több időt töltsünk ott együtt a gyerekekkel, megismertetve velünk a zöldségek és gyümölcsök különböző fajtáit, és termesztésük módszereit.
  2. Végül, de nem utolsó sorban a legfontosabb: a jó példa. Naponta legalább egyszer egyen együtt a család, természetesen lehetőleg minél egészségesebb ételeket. A közös étkezés alkalmával a gyerekek automatikusan elsajátítják a szülők étkezési kultúráját, és az itt tanultakat fogják alkalmazni későbbi életük során is.

 

Forrás: Telegraph.com

Kép: Startribune.com, Littlefoodjunction.blogspot.com

 

A projekt a Svájci–Magyar Együttműködési Program (www.svajcihozzajarulas.hu) támogatásával valósul meg.

    

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek