fbpx

| Tudatos Vásárló

Hogyan vegyük rá a gyereket a zöldségfogyasztásra?

Az egészséges étrend kialakításában a szigor nem sokat segít. Erőltetés helyett érdemes inkább szórakoztató, játékos módon megismertetni a gyerekeket a zöldségek és gyümölcsök világával.

A legtöbb gyerek számára a brokkoli vagy a borsó egyet jelent az ellenséggel, és egyetlen ropogós alma sem vetekedhet uzsonnaidőben a mogyorókrémes kiflivel. Ahelyett, hogy belediktáljuk a gyerekbe a számára kevésbé vonzó falatokat – örökre megpecsételve ezzel a zöldségekhez való viszonyát – el kell érnünk nála, hogy ő maga érdeklődjön a növények világa iránt. Részben a Telegraph iránymutatása alapján az alábbi módszerek segíthetnek:

 1. Olvassunk, tájékozósjunk az élelmiszer előállításáról, a zöldségek, gyümölcsök termeléséről. A farmos-tehenes-traktoros történetek általában jó eséllyel pályáznak a gyerekek figyelmére, és szimpatikus kontextusban tüntetik fel az addig elítélt zöldségeket.
 2. Vonjuk be a gyerekeket mind a bevásárlás, mind a főzés menetébe. A közös piacozás izgalmas élmény lehet, rengeteget tanulhatnak a kicsik az élelmiszerekről, ráadásul vonzóbbá válhat a sok színes, illatos gyümölcs és zöldség. A bevásárlólistát is érdemes a gyermekkel együtt összeállítani, hiszen így megtanulja tudatosan összeállítani az étrendjét. A közös főzés pedig arra motiválja, hogy legalább azokat a fogásokat megkóstolják, amelyek elkészítéséhez ők is tevékenyen hozzájárultak.
 3. Nem kevésbé vonzó egy játékosan összeállított tányér zöldség. A különböző alakzatok megalkotása zöldségekből, gyümölcsökből, kenyérből a szülőnek is izgalmas kihívás. Ehhez jól jön néhány játékos formájú sütikiszúró, és persze sok-sok kreativitás.

 1. Neveljünk növényeket otthon! Ha nincsen kertünk, akkor rakjunk ki az erkélyre, vagy akár csak az ablakba néhány cserepet paradicsommal, eperrel, fűszernövényekkel. Nem kell a család teljes zöldségszükségletét megtermelni a párkányon, de már néhány ehető növény felnevelése is segíthet abban, hogy a gyerek kedvet kapjon az efféle élelmiszerekhez. Ha pedig van saját kertünk – vagy netán parcellánk egy közösségi kertben – akkor minél több időt töltsünk ott együtt a gyerekekkel, megismertetve velünk a zöldségek és gyümölcsök különböző fajtáit, és termesztésük módszereit.
 2. Végül, de nem utolsó sorban a legfontosabb: a jó példa. Naponta legalább egyszer egyen együtt a család, természetesen lehetőleg minél egészségesebb ételeket. A közös étkezés alkalmával a gyerekek automatikusan elsajátítják a szülők étkezési kultúráját, és az itt tanultakat fogják alkalmazni későbbi életük során is.

 

Forrás: Telegraph.com

Kép: Startribune.com, Littlefoodjunction.blogspot.com

 

A projekt a Svájci–Magyar Együttműködési Program (www.svajcihozzajarulas.hu) támogatásával valósul meg.

    

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás