fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Hogyan vegyük rá a gyereket a zöldségevésre?

| Tudatos Vásárló

A zöldségfélék élelmi rostot, vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat szolgáltatnak. Azonban a fiatal gyerekek fogyasztásukra való motiválása gyakran jelent kihívást. Álljon itt néhány javaslat, mit tehetnek a szülők.




Biztosan sok szülő ismeri, hogy a kisgyerekek akaratossá és
válogatóssá válhatnak, sokan közülük utálják a zöldségeket, és ezzel küzdelemmé
változtatják az étkezési időt. Tudva, hogy a kisgyermekek ételválasztása
meghatározza jövőbeli táplálkozási szokásaikat, fontos felismerni, hogy ezek az
ételválasztási szokások formálhatóak.

 

Miként alakulnak ki a gyermekekben az ételválasztási
szokások?

A kisgyermekek öröklötten kedvelik az édes, és kerülik a
savanyú vagy keserű élelmiszereket. Érdekes módon, úgy tűnik, hogy a kisbabák
ízpreferenciáját az is befolyásolja, hogy mit fogyasztott az anya a várandósság
és a szoptatás alatt. Egy vizsgálatban, olyan anyák csecsemőinél, akik
várandósságuk és a szoptatás közben rendszeresen fogyasztottak sárgarépalét,
kevesebb negatív arckifejezés mutatkozott, mikor sárgarépa ízesítésű
gabonapelyhet fogyasztottak – az ízesítetlen gabonapehellyel összehasonlítva.

Továbbá, azok a csecsemők, akik az anyjuk által
elfogyasztott sárgarépa révén szereztek tapasztalatot megszületésük előtt,
jobban szerették a sárgarépa ízű pelyhet a natúrnál. Azoknál a csecsemőknél,
akik anyja vizet ivott a várandósság és a szoptatás alatt, nem mutatkozott
ilyen különbség. Ezért, ha egy várandós nő változatosan, zöldségfélékben dúsan
étkezik, gyermeke valószínűleg több különböző ízt megkedvel, mint az a gyermek,
aki csak korlátozottan volt kitéve a különféle élelmiszerek megtapasztalásának
a várandósság és a szoptatás közben.

A különféle élelmiszerek preferálása gyerekkorban tovább fejlődik,
és a szülőknek fontos szerepük van az egészséges étkezési szokások
kialakulásának elősegítésében. Ha kellemes környezetet sikerül teremteni, és az
új élelmiszerek önkéntesen, nem kényszerítve kerülnek bevezetésre, a gyermek
sokkal nagyobb valószínűséggel részesíti előnyben azokat. Az étkezéssel
kapcsolatos szülői bátorítás és szokások pozitív kapcsolatban állnak a
zöldségfogyasztással. 

 

Neofóbia, válogatósság és akaratosság

A neofóbia idegen szó az újdonságoktól való félelemet,
esetünkben a gyermek új élelmiszerek kipróbálásával kapcsolatos averzióját
jelöli. A szülők gyakran folytatnak küzdelmet azért, hogy gyermekeik új
élelmiszereket, ételeket próbáljanak ki, majd könnyen feladják, mikor a gyermek
nem hajlandó azokat elfogyasztani.

A gyermekek alkalmanként az ismerős élelmiszerekre is
rosszul reagálnak, amit válogatósságnak nevezünk. Az akaratosság az újdonságtól
való félelem és a válogatósság kombinációja. Ezek a problémák 2-6 éves kor
között érik el csúcspontjukat, majd felnőttkorra egy állandósult alacsony
szintre csökkennek.

 

Amit a szülők tehetnek a kedvező étkezési környezet
kialakításáért

A szülők ismételt próbálkozásokkal, a modellszerep
vállalásával és a környezet szabályozásával fontos szerepet játszanak abban,
hogy a gyerekeket a zöldségfélék fogyasztására bátorítsák, és abban segítsék.
Minél több új élelmiszerrel találkozik a gyermek, annál valószínűbbnek tűnik,
hogy azokat kipróbálja és megszokja.

Egy gyermeknek 10-15 ízlelési alkalomra is szüksége lehet
egy új élelmiszer esetében, amíg megkedveli azt, ezért ha pár próbálkozás után
feladjuk, azt jelenti, hogy meghiúsul az újdonság bevezetése.  A szülőknek
nem szabad nagy mennyiségű új élelmiszer elfogyasztását erőltetniük, hanem
helyette dicsérjék meg őket egy- vagy két új élelmiszer kis mennyiségben való
kipróbálásáért. Ezt folytatva a gyerek idővel a megszokja és megkívánja az új
zöldésgfélét.

A mintaadás fontos része a gyerekek motiválásának a
zöldségfélék fogyasztásában is. Ha a gyerekek azt látják, hogy egy felnőtt
élvezettel próbál ki új ételeket, valószínűbben próbálják ki azokat maguk is.
Ráadásul, ha a zöldségfélék azonnal hozzáférhetőek a gyerek számára, akkor ez
fokozhatja fogyasztásukat.

Az étel tetszetősebb módon, több szín és forma
felhasználásával tálalva jobban felkeltheti a gyerekek érdeklődését az új
élelmiszerek kipróbálására. Például, a szülő arcokat vagy képeket alakíthat ki
a tányéron, és eltérő formákra, alakzatokra vághatja a zöldségeket. Az
élelmiszer, egy további lehetőségként, kínálható nyers vagy feldolgozott
(hőkezelt) formában is. Sőt, a gyerekek bevonása az ételkészítésbe, és ha
lehetséges a zöldségek kerti vagy cserepes termesztésébe, szintén növelheti
vágyukat az új zöldségfélék kipróbálására.

 

Kép [cc] hopkins

Forrás: EUFIC

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok