fbpx
gazda dreamstime

Hogyan vásárolhatsz közvetlenül a gazdától? Bevásárló közösségek

Egyre több módja van annak, hogy élelmiszerünket közvetlenül a gazdáktól szerezzük be. Új cikksorozatunk célja, hogy értékeljük ezeket és segítsünk eligazodni. Mit tudnak a közösségi gazdaságok? Mit a dobozrendszerek? Tényleg a gazdától jön az áru? Valóban szezonális? Ebben a cikkben a bevásárló közösségek előnyeit mutatjuk be.

Reneszánszát éli a termelői élelmiszer, a gazdáktól vásároljuk zöldséget, gyümölcsöt, tojást vagy  hústermékeket. Legalábbis ezt gondoljuk, mert sajnos nem biztos, hogy minden beszerzési forrás annyira helyi, termelői, egészséges és fenntartható, mint azt állítja magáról. Cikksorozatunkban ezért több ilyen termelői forrást elemzünk, hogy segítsünk eligazodni és lássátok, mit ajánlanak a Tudatos Vásárlók.

Egy-egy beszerzési forrás értékelésekor szempontjaink a következők:

 • Forrás
 • Ár
 • Értékesítés
 • Szezonalitás
 • Élelmiszer kilométer
 • Elköteleződés
 • Kinek ajánljuk?

Bevásárló közösség

A bevásárló közösség lényege, hogy egy vásárlói csoport összeáll, hogy közvetlenül gazdáktól vásároljon. Magyarországon ezek általában önszerveződő csoportok, amelyeket szervezők működtetnek önkéntesek vagy tagok támogatásával. Ilyen például Budapesten a Szatyor.

A szervezők a csoport tagjaival közösen meghatározott szempontok szerint választják ki a termelőket, többnyire egy adott távolságon belülről (pl. 60 km) és általában biogazkádat vagy olyanokat, akik nem használnak növényvédő szereket. A közösség tagjai heti rendszerességgel kapnak értesítést a rendelkezésre álló termékekről, amiből kedvükre válogathatnak. A rendeléseket egy adott határidőig leadják és a termékeket az átadási napon veszik át az átadóponton vagy házhozszállítás útján. A bevásárló közösségeket kosár közösségeknek is hívják.

1. Forrás

A bevásárló közösségekben is biztos lehetsz abban, ki termeli az élelmiszert, a szervezők mindig megosztják a tagokkal, hogy a különböző termékek mely gazdáktól származnak. Egy bevásárló közösség tagjaként nem feltétlenül van közvetlen kapcsolatod a termelőkkel, de a szervezők szívesen mesélnek róluk és a közösségi eseményeken is találkozhatsz velük, vagy akár el is látogathatsz hozzájuk.

2. Ár

Nem a szupermarketek áraival találkozol, hanem a termelő költségei tükröződnek az árban. Az árat a hét elején, megrendeléskor látod a megrendelő felületen vagy a levelezőlistán. Mivel legtöbb esetben bio vagy vegyszermentes termékekről van szó az ár magasabb lehet, mint a szupermarketek vagy piacok árai, de ha minőségi élelmiszert keresel, az ár-érték arány mindenképp jónak mondható.

zöldség gazdaság dreamstime

3. Értékesítés

Közted és a termelők között a bevásárlóközösség szervezői közvetítenek, többnyire velük kommunikálsz és tőlük rendeled meg a termékeket. Tehát belép egy szereplő a gazda és a termelő közé, de ebben a modellben is igaz, hogy a rövid ellátási láncnak hála több pénz marad a gazdánál.

4. Szezonalitás

A bevásárló közösségekben idényterményeket tudsz rendelni. A szervezők a hét elején egyeztetik a termelőkkel, hogy éppen mi terem náluk és azokból a termékekből tudsz majd válogatni. Ebben a modellben is megtapasztalhatod, hogy milyen jó harmóniában (l)enni a természettel. Itt  nagyobb a szabadságod, mintha például egy közösségi gazdasághoz csatlakoznál, mert te állíthatod össze, hogy mit rendelsz és a zöldségeken túl itt sok minden más is van, liszt, olaj, lekvárok, hústermékek stb.

5. Élelmiszer kilométer

A bevásárló közösségek helyi gazdákkal működnek együtt, legtöbb esteben meghatároznak egy bizonyos távolságot, hogy maximum hány kilométerről érkező termékeket vesznek fel a kínálatukba. Így ebben a modellben is közeli élelmiszert kapsz, és emellett hangsúlyt kap a csomagolás minimalizálása is. Itt is igaz, hogy a reggel leszedett zöldség vacsorára már a tányérodon landolhat.

6. Elköteleződés

A közösségi gazdaságokkal ellentétben ebben a bevásárló közösségekben nincs szoros elköteleződés, lazább ebből a szempontból, és rajtad áll, hogy melyik héten rendelsz.

Neked való?

A bevásárló közösséget akkor ajánljuk, ha a következő állítások igazak rád:

 • Szeretnéd tudni, hogy honnan származik az, amit megvásárolsz, és fontos, hogy az vegyszermentes legyen.
 • Szezonális és helyi zöldségeket és gyümölcsöket szeretnél fogyasztani, de szeretnéd te kiválasztani, hogy mi legyen a rendelésedben.
 • Nem akarsz egy szezonra elköteleződni, szereted a rugalmasságot, szeretnéd te eldönteni, hogy mikor és mit rendelj.
 • Számodra fontos, hogy egy helyen megvásárolhasd a zöldséget, gyümölcsöt, húsokat, tejtermékeket, és mind ismert forrásból.

Ha szeretnél csatakozni

Érdemes rákeresni, hogy a környékeden működik-e bevásárló közösség. Ezen a térképen megtalálod a legtöbb bevásárló közösséget.


A projekt az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatásával valósul meg, további információk a programról az Európai Unió weboldalán olvashatók.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás