fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Hogyan válasszunk biciklis gyerekülést?

| Lugosi Beáta

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Manapság sokan közlekednek kerékpárral. Akik szeretik ezt az utazási formát, minden bizonnyal akkor sem teszik le a kétkerekűt, ha gyerek érkezik a családba. Összeszedtük, hogy mire érdemes figyelni gyerekülés vásárlásnál.

A bringás lét számos előnnyel jár. Azon túl, hogy gyors, kényelmes és környezetkímélő; lelki és testi egészségüknek is jót tesz. Azok számára, akik előszeretettel használják a kerékpárt, magától értetődő, hogy már biztonsággal ülni tudó csemetéiket nem (csak) babakocsiban tologatják, hanem biciklin hozzák-viszik. Praktikus választás, de milyen gyerekülést válasszunk hozzá?

Mint mindig mindenből, természetesen a kerékpárra szerelhető ülésből is a lehető legjobbat és legbiztonságosabbat szeretnénk gyerekeink számára. Az ár 10.000 forintnál kezdődik, de találhatunk 40.000 forint felett is, tehát nem kevés pénzről van szó. A boltokban rengeteg változat beszerezhető, van azonban néhány alapvető kérdés, ami segítséget nyújthat a vásárláshoz, hiszen ha csak egy gyerkőcünk van, akkor is legalább 3-4 évig használhatjuk.  

Rögzítés szempontjából kétféle üléstípus van, az előre és a hátra szerelhető.

 

Elől rögzíthető gyerekülés

Az elől rögzíthető változat a vázra csatlakoztatható, és általában 12-15 kg-ig használható.

Előnye:

 • A szülő látja, mit csinál a gyerek.

 • A gyerek is jobban lát – nem csak oldalra nézelődhet – ezért jobban élvezi az utazást.

 • A plusz súly a jármű közepére esik, így stabilabb a bicikli, mint a hátsó ülések esetében.

Hátránya:

 • A kicsi telibe kapja a hideg menetszelet.

Fontos szempontok

– Az aprónépen legyen mindig bukósisak!
– A gyerek keze, lába, ruhája sose érjen a kerékhez.
– Ellenőrizzük rendszeresen, hogy a gyerekülés jól rögzül-e a kerékpáron.
– Ne használjuk a gyerekülést, ha sérült!
– Csak akkor vigyük a gyereket kerékpáron, ha már stabilan ül.
– Tartsuk be a maximális súlykorlátokat!

 

Hátra rögzíthető gyerekülés

A hátra rögzíthető gyerekülés elterjedtebb, választékuk is nagyobb. Csomagtartóra vagy vázra szerelhető, 6 éves korig vagy 22 kg-ig ajánlott.

A hátra szerelhető ülések általános előnye, hogy a hátsó ülésben utazó gyereket nem éri közvetlenül a mentszél; ráadásul az ülést látva az autósok általában óvatosabban előzik meg a kerékpárost.

 

A leggyakoribb a vázra erősített verzió. Ennél a nyeregcsőre szerelnek egy adaptert (egyfajta bilincset), ebbe kell aztán bevezetni a gyerekülés rudazatát. Az ülés ez esetben lényegében a levegőben „lóg”.

Előnye:

 • Az ülés rugalmasan csatlakozik a kerékpárhoz, így elnyeli az döccenők által keltett rázkódást, ami egyébként megterhelné a kicsi gerincét.

 • Az ülés könnyen lecsatlakoztatható az adapterről, azaz gyorsan levehető.

Hátránya:

 • Az újabb gyártású kerékpároknál a váz mögött vezetik el a váltó bovdent; az ilyen járgányokon a bovden miatt nehéz meghúzni az adaptert, vagy esetleg fel sem tudjuk szerelni a kerékpárra. Ezt vásárlás előtt mindig ellenőrizni kell.

 • Adapteres ülést vásárlása előtt azt is tartsuk szem előtt, hogy milyen átmérőjű vázra lehet felszerelni.

 

A másik – hátsó – rögzítési mód esetében az ülés a csomagtartóra szerelhető.

Hátránya:

 • A rázkódás csillapítás nélkül éri a gyerek csigolyáit.

 • A gyerek közelebb ül a szülőhöz, mint az adapteres ülésnél.

 

Akár egy fotelben

Fontos kényelmi szempont az ülés dönthetősége is. Dönthető ülések lényegében a vázra rögzíthető fajták között találhatók; nagyon praktikus opció, hiszen a kisebbek gyakran elalszanak utazás közben. Egyes típusok esetében csak a háttámla dönthető, másoknál viszont az egész ülés;  méghozzá a gyerekkel együtt.

Akik rendszeresen viszik bringán a gyereket, azok számára – az anyagi lehetőségekhez mérten – mindenképp az alvási funkcióval is ellátott típusok ajánlottak; ezekben az alvó aprónép kényelmesebben is tartja a fejét. Ne feledjük, hogy az előre szerelhető gyerekülések esetében nincs hátradönthető változat!

 

Fő a biztonság

Az ülés kiválasztásánál a legfontosabb tényező a kis utasok biztonsága. Erre érdemes figyelni:

 • Legyen állítható lábtartója, nehogy a küllők közé szoruljon a kalimpáló lábacska;

 • A lábtartó tartozéka a strapabíró lábrögzítő pánt, ami nem tud kilazulni, illetve nem megy idejekorán tönkre;

 • A biztonsági öv legalább három ponton rögzüljön; és bizonyosodjunk meg róla, hogy a gyerek ne tudja kicsatolni.

 • Hátsó gyerekülésnél legyen magas a háttámlája, ami a feje búbjáig védi a gyereket.

 • Ellenőrizzük azt is, hogy nincsenek-e az ülésnek a gyerek által elérhető részein lévő sorjás élei és sarkai.

 • A vásárolt ülés rendelkezzen minősítő tanúsítvánnyal, ami igazolja, hogy megfelel a hatályos jogszabályoknak, biztonsági előírásoknak!

 

Fogyasztóvédelmi tudnivalók

Vásárláskor érdemes néhány fontosabb fogyasztóvédelmi szabállyal is tisztában lenni. A jogszabály szerint a gyártó, importőr köteles a terméken feltüntetni a nevét, vagy bejegyzett kereskedelmi védjegyét, székhelyét. Ha a termék kialakítása miatt ezek nem kerülhetnek fel az ülésre, akkor az adatokat a csomagoláson vagy a termék kísérődokumentációján kell megadni. Ezt érdemes vásárlás előtt ellenőrizni, mert mindezek hiányában nem érvényesíthető a jótállás, garancia!  

A gyerekülésen fel kell tüntetni a terhelhetőségére, a felszerelés helyére, valamint a gyártás időpontjára vonatkozó információkat, úgy, hogy azok a kerékpárra való felszerelés után is láthatóak maradjanak.

A hátra szerelhető üléseken szerepelnie kell az ún. súlypont jelnek, ami az ülésnek a gyermek beültetésével létrejövő súlypontját jelzi. Az információkat jól láthatóan, a termék külső csomagolásán, vagy a termékhez rögzíthető címkén kell megadni úgy, hogy azok a termék kicsomagolása nélkül is láthatóak legyenek.

Az ülést el kell látni a felszerelésre és a biztonságos használatra (terhelhetőség, figyelmeztetés a manőverező képesség csökkenésére) vonatkozó, magyar nyelvű tájékoztatással. A szerelési útmutatónak tartalmaznia kell az ülés és tartozékainak helyes felszerelésére, beállítására, ellenőrzésére vonatkozóan információkat; míg a használati utasításban a meg kell adni az ülést használó gyermek életkorát, magasságát, súlyát és a szükséges védőfelszereléseket.

A KÖHÉM előírást itt olvashatod

 

Kép: dreamstime.com Pekour

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 
Ajánlom másnak
támogass

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

A tudatos vásárló 12 pontja

Környezettudatosságra fel! – Videón a Tudatos Vásárló 12 pontja

A vásárlás a Te döntésed, a pénzed szavazat: Te döntöd el, mit és kit támogatsz. És mit nem. Lista, szatyor, mennyiség, javíttatás, újrahasznosítás és társai – 12 szempont, amit érdemes észben tartani vásárláskor. Tudatos vásárlás 12 lépésben.

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok