fbpx

| Lugosi Beáta

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Hogyan válasszunk biciklis gyerekülést?

Manapság sokan közlekednek kerékpárral. Akik szeretik ezt az utazási formát, minden bizonnyal akkor sem teszik le a kétkerekűt, ha gyerek érkezik a családba. Összeszedtük, hogy mire érdemes figyelni gyerekülés vásárlásnál.

A bringás lét számos előnnyel jár. Azon túl, hogy gyors, kényelmes és környezetkímélő; lelki és testi egészségüknek is jót tesz. Azok számára, akik előszeretettel használják a kerékpárt, magától értetődő, hogy már biztonsággal ülni tudó csemetéiket nem (csak) babakocsiban tologatják, hanem biciklin hozzák-viszik. Praktikus választás, de milyen gyerekülést válasszunk hozzá?

Mint mindig mindenből, természetesen a kerékpárra szerelhető ülésből is a lehető legjobbat és legbiztonságosabbat szeretnénk gyerekeink számára. Az ár 10.000 forintnál kezdődik, de találhatunk 40.000 forint felett is, tehát nem kevés pénzről van szó. A boltokban rengeteg változat beszerezhető, van azonban néhány alapvető kérdés, ami segítséget nyújthat a vásárláshoz, hiszen ha csak egy gyerkőcünk van, akkor is legalább 3-4 évig használhatjuk.  

Rögzítés szempontjából kétféle üléstípus van, az előre és a hátra szerelhető.

 

Elől rögzíthető gyerekülés

Az elől rögzíthető változat a vázra csatlakoztatható, és általában 12-15 kg-ig használható.

Előnye:

 • A szülő látja, mit csinál a gyerek.

 • A gyerek is jobban lát – nem csak oldalra nézelődhet – ezért jobban élvezi az utazást.

 • A plusz súly a jármű közepére esik, így stabilabb a bicikli, mint a hátsó ülések esetében.

Hátránya:

 • A kicsi telibe kapja a hideg menetszelet.

Fontos szempontok

– Az aprónépen legyen mindig bukósisak!
– A gyerek keze, lába, ruhája sose érjen a kerékhez.
– Ellenőrizzük rendszeresen, hogy a gyerekülés jól rögzül-e a kerékpáron.
– Ne használjuk a gyerekülést, ha sérült!
– Csak akkor vigyük a gyereket kerékpáron, ha már stabilan ül.
– Tartsuk be a maximális súlykorlátokat!

 

Hátra rögzíthető gyerekülés

A hátra rögzíthető gyerekülés elterjedtebb, választékuk is nagyobb. Csomagtartóra vagy vázra szerelhető, 6 éves korig vagy 22 kg-ig ajánlott.

A hátra szerelhető ülések általános előnye, hogy a hátsó ülésben utazó gyereket nem éri közvetlenül a mentszél; ráadásul az ülést látva az autósok általában óvatosabban előzik meg a kerékpárost.

 

A leggyakoribb a vázra erősített verzió. Ennél a nyeregcsőre szerelnek egy adaptert (egyfajta bilincset), ebbe kell aztán bevezetni a gyerekülés rudazatát. Az ülés ez esetben lényegében a levegőben „lóg”.

Előnye:

 • Az ülés rugalmasan csatlakozik a kerékpárhoz, így elnyeli az döccenők által keltett rázkódást, ami egyébként megterhelné a kicsi gerincét.

 • Az ülés könnyen lecsatlakoztatható az adapterről, azaz gyorsan levehető.

Hátránya:

 • Az újabb gyártású kerékpároknál a váz mögött vezetik el a váltó bovdent; az ilyen járgányokon a bovden miatt nehéz meghúzni az adaptert, vagy esetleg fel sem tudjuk szerelni a kerékpárra. Ezt vásárlás előtt mindig ellenőrizni kell.

 • Adapteres ülést vásárlása előtt azt is tartsuk szem előtt, hogy milyen átmérőjű vázra lehet felszerelni.

 

A másik – hátsó – rögzítési mód esetében az ülés a csomagtartóra szerelhető.

Hátránya:

 • A rázkódás csillapítás nélkül éri a gyerek csigolyáit.

 • A gyerek közelebb ül a szülőhöz, mint az adapteres ülésnél.

 

Akár egy fotelben

Fontos kényelmi szempont az ülés dönthetősége is. Dönthető ülések lényegében a vázra rögzíthető fajták között találhatók; nagyon praktikus opció, hiszen a kisebbek gyakran elalszanak utazás közben. Egyes típusok esetében csak a háttámla dönthető, másoknál viszont az egész ülés;  méghozzá a gyerekkel együtt.

Akik rendszeresen viszik bringán a gyereket, azok számára – az anyagi lehetőségekhez mérten – mindenképp az alvási funkcióval is ellátott típusok ajánlottak; ezekben az alvó aprónép kényelmesebben is tartja a fejét. Ne feledjük, hogy az előre szerelhető gyerekülések esetében nincs hátradönthető változat!

 

Fő a biztonság

Az ülés kiválasztásánál a legfontosabb tényező a kis utasok biztonsága. Erre érdemes figyelni:

 • Legyen állítható lábtartója, nehogy a küllők közé szoruljon a kalimpáló lábacska;

 • A lábtartó tartozéka a strapabíró lábrögzítő pánt, ami nem tud kilazulni, illetve nem megy idejekorán tönkre;

 • A biztonsági öv legalább három ponton rögzüljön; és bizonyosodjunk meg róla, hogy a gyerek ne tudja kicsatolni.

 • Hátsó gyerekülésnél legyen magas a háttámlája, ami a feje búbjáig védi a gyereket.

 • Ellenőrizzük azt is, hogy nincsenek-e az ülésnek a gyerek által elérhető részein lévő sorjás élei és sarkai.

 • A vásárolt ülés rendelkezzen minősítő tanúsítvánnyal, ami igazolja, hogy megfelel a hatályos jogszabályoknak, biztonsági előírásoknak!

 

Fogyasztóvédelmi tudnivalók

Vásárláskor érdemes néhány fontosabb fogyasztóvédelmi szabállyal is tisztában lenni. A jogszabály szerint a gyártó, importőr köteles a terméken feltüntetni a nevét, vagy bejegyzett kereskedelmi védjegyét, székhelyét. Ha a termék kialakítása miatt ezek nem kerülhetnek fel az ülésre, akkor az adatokat a csomagoláson vagy a termék kísérődokumentációján kell megadni. Ezt érdemes vásárlás előtt ellenőrizni, mert mindezek hiányában nem érvényesíthető a jótállás, garancia!  

A gyerekülésen fel kell tüntetni a terhelhetőségére, a felszerelés helyére, valamint a gyártás időpontjára vonatkozó információkat, úgy, hogy azok a kerékpárra való felszerelés után is láthatóak maradjanak.

A hátra szerelhető üléseken szerepelnie kell az ún. súlypont jelnek, ami az ülésnek a gyermek beültetésével létrejövő súlypontját jelzi. Az információkat jól láthatóan, a termék külső csomagolásán, vagy a termékhez rögzíthető címkén kell megadni úgy, hogy azok a termék kicsomagolása nélkül is láthatóak legyenek.

Az ülést el kell látni a felszerelésre és a biztonságos használatra (terhelhetőség, figyelmeztetés a manőverező képesség csökkenésére) vonatkozó, magyar nyelvű tájékoztatással. A szerelési útmutatónak tartalmaznia kell az ülés és tartozékainak helyes felszerelésére, beállítására, ellenőrzésére vonatkozóan információkat; míg a használati utasításban a meg kell adni az ülést használó gyermek életkorát, magasságát, súlyát és a szükséges védőfelszereléseket.

A KÖHÉM előírást itt olvashatod

 

Kép: dreamstime.com Pekour

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás