fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Hogyan válasszunk ajakírt?

| Markovics Vera

A szeles, hideg idő vagy a tűző napfény könnyen kiszáríthatja, cserepessé teheti az ajkakat. Az érzékeny, faggyúmirigyet nem tartalmazó vékony bőr különösen azoknál sérülékeny, akik rossz szokásból gyakran nyalogatják a szájukat.

Az ajakír minősége alapvetően attól függ, hogy az alapanyag olcsó kőolaj-származékból vagy természetes zsírból készül-e. Az ásványi olajból származó anyagok veszélyességéről régóta vita folyik.

 

Mi a baj a kőolaj alapú ajakírral?

A paraffinokat (Paraffinum Liquidum, Petrolatum, Cera Mikrocristallina, Ozokerite, Ceresin, Paraffin) a veszélyes anyagok EU listája a lehetséges rákkeltő anyagok 2. kategóriájába sorolja.

Az ásványolaj-származékokra vonatkozó adatokból levont következtetések nyomán az illetékesek úgy döntöttek, hogy az ajak- és szájápoló készítményekben – mivel azok a nyállal könnyen a szervezetbe juthatnak – csak olyan kőolaj-származékok használhatók fel, amelyeknek meghatározták a még elfogadható napi bevitel mértékét, az ún. ADI-értéket.

Ez amolyan „nesze semmi, fogd meg jól”, ettől még a vásárló továbbra sem lehet biztos abban, hogy a megvásárolt ajakír nem károsítja majd az egészségét.

A paraffin-fajták a szervezetbe bejutva a nyirokcsomókban, a májban lerakódva idővel komoly problémákat is okozhatnak. Ezenkívül nagyobb töménységben átjárhatatlan réteget alkotnak a bőrön, akadályozzák annak természetes működését.

Ennek tudható be, hogy aki rendszeresen paraffin alapú ajak-stiftet használ, annál könnyen függősége alakul ki a kozmetikummal szemben, vagyis úgy érzi, hogy állandóan krémeznie kell az ajkait.

 

Készítsd magad!
Hozzávalók: 1 evőkanál jojobaolaj, 1 teáskanál méhviasz, 1 teáskanál shea vaj és pár csepp méz.
Elkészítés: A hozzávalókat meleg vízfürdőn felolvasztjuk, és tégelybe öntjük, 1 kapszula E-vitamint és 1 csepp homoktövis-olajat cseppentünk hozzá. Csak tiszta kézzel nyúljunk a tégelybe!

Kerülendő összetevők

Ezért a szájápoló készítményeknél már csak óvatosságból is érdemes kerülni azokat, amelyekben az alábbi anyagok bármelyike szerepel:

 • Nem kívánatos zsírnemű anyagok: Paraffinum Liquidum, Petrolatum, Cera Mikrocristallina, Ozokerite, Ceresin, Paraffin
 • Hormonhatású fényvédők: pl. Ethylexyl Methoxyninnamate, Benzophenon-3, 4-Mezhyl-Benzylidencamphor
 • BHT (Boutylhidroxitoluol) nevű konzerváló, antioxidáns tulajdonságú anyag, amelyről allergizáló és toxikus hatást feltételeznek.
 • Allergizáló festék: pl.tartrazin (Cl 19140)
 • Diethylphthalate: szintetikus lágyító, amelyet szintén hormonhatásúnak tartanak.

 

A jó összetevők

A jó minőségű ajakír meghatározó alapanyagai a természetes eredetű viaszok, zsírok és a kevésbé fényérzékeny növényi olajok.

Nem árt tudni:
– A stiftek praktikusabbak, mert akkor is lehet használni őket, amikor kézmosásra nincs lehetőség.
– Herpeszes fertőzés esetén kerüljük a használatukat.
– Ajakápoló stiftet a fertőzésveszély miatt soha ne adjunk kölcsön senkinek.
– A készítményt a hőtől óvni kell!

A viaszok (pl. méhviasz, rózsaviasz) mennyiségétől függ az ajakír konzisztenciája: minél több van egy termékben, annál keményebb. Az olajoktól lesz kevésbé tapadós, lágyabb és kenhetőbb. 

Az ajakír vásárlásánál is időt kell szánni a címkéken lévő információk elolvasására. Az összetevők elején láthatóak a zsírnemű anyagok. Bőrbarátnak számítanak többek között:

 • Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter: kakaóvaj
 • Cera Alba, Cera Flava: méhviasz
 • Ricinus Communis (Castor) Oil: ricinus olaj
 • Lanolin
 • Candelilla Cera: kandelilla viasz
 • Cera Carnauba: karnauba viasz
 • Simmondsia Chinensis Seed Oil: jojobaolaj
 • Butyrospermum Parkii: shea vaj
 • Rosa Damascena Flowe Wax: rózsaviasz
 • Sesamum Indicum: szezámolaj  

A természetes zsírokból készült ajakápoló készítmények előnye, hogy naponta többször is felkenhetők, és nem okoznak függőséget.

 

Különlegesen jó összetevők még

Nagyon jó, ha az ajakbalzsamban van Tochopherol (E-vitamin), mert az a bőrregenerálás mellett, mint szabadgyök-fogó, a növényi zsírok oxidációja (avasodása) ellen is hat.

Gyulladáscsökkentő hatású anyag pl. Calendula officinalis (körömvirágkivonat) ugyancsak hasznos lehet a készítményben.

 

Válaszd az illat- és színmenteset!

A szájápoló készítményeket is illatosítják. Mivel sokaknál allergiás reakciót válthat ki, érdemes kerülni ezeket, vagy legalább természetes illatanyagot tartalmazót választani.

A címkén nézzük meg, hogy a parfüm/fragrance (illatanyag) szavaknál, illetve a lista végén utalnak-e arra, hogy „természetes éterikus olajok alkotórészei”. Ha igen, akkor a termék jobb.

Színező anyagokra nincs feltétlenül szükség az ajakírban. Aki nem szeret kockáztatni, figyeljen legalább arra, hogy azok természetes eredetűek legyenek: pl. Cl 77891, Cl 75470, Cl 77491.

 

Szempontok még

 • Ha fizikai és növényi fényvédőt tartalmaz az ajakír, akkor nyáron, vagy a téli sportokhoz is használható.
 • Az ajakírok vízmentesek, ezért általában nincs bennük konzerváló anyag.
 • Az ajakír kiválasztásánál szempont lehet még, hogy milyen arányban tartalmaznak „öko” termesztésű anyagokat, de nem feltétlenül kell ragaszkodni a bio minősítéshez. A minősített termékek drágábbak, s az igazság, hogy az évek alatt tapasztalatot lehet szerezni a kozmetikumot gyártó cégek megbízhatóságáról.
 • Az eltarthatósági időt feltétlenül ellenőrizzük. A természetes összetevőjű ajakírok könnyen avasodnak, ezért a használat során figyelni kell arra, hogy ne tegyük meleg, napos helyre. Az avas ajakápolótól csúnyán cserepessé válhat a bőr, ami ráadásul, elég nehezen regenerálódik.

 

A szerző kozmetikus, szakíró.

 

A cikk a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával a FV-I-11-D-0007 jelű pályázat keretében valósult meg.

***
Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

 

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok