fbpx

| Markovics Vera

Hogyan válasszunk ajakírt?

A szeles, hideg idő vagy a tűző napfény könnyen kiszáríthatja, cserepessé teheti az ajkakat. Az érzékeny, faggyúmirigyet nem tartalmazó vékony bőr különösen azoknál sérülékeny, akik rossz szokásból gyakran nyalogatják a szájukat.

Az ajakír minősége alapvetően attól függ, hogy az alapanyag olcsó kőolaj-származékból vagy természetes zsírból készül-e. Az ásványi olajból származó anyagok veszélyességéről régóta vita folyik.

 

Mi a baj a kőolaj alapú ajakírral?

A paraffinokat (Paraffinum Liquidum, Petrolatum, Cera Mikrocristallina, Ozokerite, Ceresin, Paraffin) a veszélyes anyagok EU listája a lehetséges rákkeltő anyagok 2. kategóriájába sorolja.

Az ásványolaj-származékokra vonatkozó adatokból levont következtetések nyomán az illetékesek úgy döntöttek, hogy az ajak- és szájápoló készítményekben – mivel azok a nyállal könnyen a szervezetbe juthatnak – csak olyan kőolaj-származékok használhatók fel, amelyeknek meghatározták a még elfogadható napi bevitel mértékét, az ún. ADI-értéket.

Ez amolyan „nesze semmi, fogd meg jól”, ettől még a vásárló továbbra sem lehet biztos abban, hogy a megvásárolt ajakír nem károsítja majd az egészségét.

A paraffin-fajták a szervezetbe bejutva a nyirokcsomókban, a májban lerakódva idővel komoly problémákat is okozhatnak. Ezenkívül nagyobb töménységben átjárhatatlan réteget alkotnak a bőrön, akadályozzák annak természetes működését.

Ennek tudható be, hogy aki rendszeresen paraffin alapú ajak-stiftet használ, annál könnyen függősége alakul ki a kozmetikummal szemben, vagyis úgy érzi, hogy állandóan krémeznie kell az ajkait.

 

Készítsd magad!
Hozzávalók: 1 evőkanál jojobaolaj, 1 teáskanál méhviasz, 1 teáskanál shea vaj és pár csepp méz.
Elkészítés: A hozzávalókat meleg vízfürdőn felolvasztjuk, és tégelybe öntjük, 1 kapszula E-vitamint és 1 csepp homoktövis-olajat cseppentünk hozzá. Csak tiszta kézzel nyúljunk a tégelybe!

Kerülendő összetevők

Ezért a szájápoló készítményeknél már csak óvatosságból is érdemes kerülni azokat, amelyekben az alábbi anyagok bármelyike szerepel:

 • Nem kívánatos zsírnemű anyagok: Paraffinum Liquidum, Petrolatum, Cera Mikrocristallina, Ozokerite, Ceresin, Paraffin
 • Hormonhatású fényvédők: pl. Ethylexyl Methoxyninnamate, Benzophenon-3, 4-Mezhyl-Benzylidencamphor
 • BHT (Boutylhidroxitoluol) nevű konzerváló, antioxidáns tulajdonságú anyag, amelyről allergizáló és toxikus hatást feltételeznek.
 • Allergizáló festék: pl.tartrazin (Cl 19140)
 • Diethylphthalate: szintetikus lágyító, amelyet szintén hormonhatásúnak tartanak.

 

A jó összetevők

A jó minőségű ajakír meghatározó alapanyagai a természetes eredetű viaszok, zsírok és a kevésbé fényérzékeny növényi olajok.

Nem árt tudni:
– A stiftek praktikusabbak, mert akkor is lehet használni őket, amikor kézmosásra nincs lehetőség.
– Herpeszes fertőzés esetén kerüljük a használatukat.
– Ajakápoló stiftet a fertőzésveszély miatt soha ne adjunk kölcsön senkinek.
– A készítményt a hőtől óvni kell!

A viaszok (pl. méhviasz, rózsaviasz) mennyiségétől függ az ajakír konzisztenciája: minél több van egy termékben, annál keményebb. Az olajoktól lesz kevésbé tapadós, lágyabb és kenhetőbb. 

Az ajakír vásárlásánál is időt kell szánni a címkéken lévő információk elolvasására. Az összetevők elején láthatóak a zsírnemű anyagok. Bőrbarátnak számítanak többek között:

 • Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter: kakaóvaj
 • Cera Alba, Cera Flava: méhviasz
 • Ricinus Communis (Castor) Oil: ricinus olaj
 • Lanolin
 • Candelilla Cera: kandelilla viasz
 • Cera Carnauba: karnauba viasz
 • Simmondsia Chinensis Seed Oil: jojobaolaj
 • Butyrospermum Parkii: shea vaj
 • Rosa Damascena Flowe Wax: rózsaviasz
 • Sesamum Indicum: szezámolaj  

A természetes zsírokból készült ajakápoló készítmények előnye, hogy naponta többször is felkenhetők, és nem okoznak függőséget.

 

Különlegesen jó összetevők még

Nagyon jó, ha az ajakbalzsamban van Tochopherol (E-vitamin), mert az a bőrregenerálás mellett, mint szabadgyök-fogó, a növényi zsírok oxidációja (avasodása) ellen is hat.

Gyulladáscsökkentő hatású anyag pl. Calendula officinalis (körömvirágkivonat) ugyancsak hasznos lehet a készítményben.

 

Válaszd az illat- és színmenteset!

A szájápoló készítményeket is illatosítják. Mivel sokaknál allergiás reakciót válthat ki, érdemes kerülni ezeket, vagy legalább természetes illatanyagot tartalmazót választani.

A címkén nézzük meg, hogy a parfüm/fragrance (illatanyag) szavaknál, illetve a lista végén utalnak-e arra, hogy „természetes éterikus olajok alkotórészei”. Ha igen, akkor a termék jobb.

Színező anyagokra nincs feltétlenül szükség az ajakírban. Aki nem szeret kockáztatni, figyeljen legalább arra, hogy azok természetes eredetűek legyenek: pl. Cl 77891, Cl 75470, Cl 77491.

 

Szempontok még

 • Ha fizikai és növényi fényvédőt tartalmaz az ajakír, akkor nyáron, vagy a téli sportokhoz is használható.
 • Az ajakírok vízmentesek, ezért általában nincs bennük konzerváló anyag.
 • Az ajakír kiválasztásánál szempont lehet még, hogy milyen arányban tartalmaznak „öko” termesztésű anyagokat, de nem feltétlenül kell ragaszkodni a bio minősítéshez. A minősített termékek drágábbak, s az igazság, hogy az évek alatt tapasztalatot lehet szerezni a kozmetikumot gyártó cégek megbízhatóságáról.
 • Az eltarthatósági időt feltétlenül ellenőrizzük. A természetes összetevőjű ajakírok könnyen avasodnak, ezért a használat során figyelni kell arra, hogy ne tegyük meleg, napos helyre. Az avas ajakápolótól csúnyán cserepessé válhat a bőr, ami ráadásul, elég nehezen regenerálódik.

 

A szerző kozmetikus, szakíró.

 

A cikk a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával a FV-I-11-D-0007 jelű pályázat keretében valósult meg.

***
Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás