fbpx
Green Friday Hungary

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Hogyan vágjunk neki a karácsony előtti vásárlási szezonnak? A Tudatos Vásárlók 5+1 tanácsa

A karácsonyi vásárlási roham kapuja, a Black Friday számos akcióval várja a vásárlókat. Bár a koronavírus idén az akciós napokra is hatással lesz, nemzetközi előrejelzések így is forgalmas időszakra számítanak. Útmutatónk segíthet abban, hogy a Fekete Péntekkel jól járjunk és ne csalódjunk utólag.

Bár az idei Black Friday a koronavírus-járvány miatt más lesz, mint az eddigiek, akciókkal most is készülnek a boltok, és a szakértők forgalmas időszakra számítanak. A Black Friday idén november 27-ére esik, de sok kereskedő nem csak ezen az egy napon, hanem már újabban a teljes Black November hónap alatt várja leértékelésekkel a vásárlókat. Az akciók között pedig most sem lesz egyszerű eligazodni, ezért összeszedtük, mire érdemes mindenképpen figyelni vásárlás előtt.

 1. Mire van szükségünk és mire nem?

A vásárlás előtt fontos reális képet kapnunk arról, mire van valójában szükségünk. Akármennyivel is olcsóbb valami az akciók alatt, ha arra egyébként nincs szükségünk, akkor csökkentett áron is pénzkidobás megvásárolni.

Érdemes alapos leltárt tartani otthon, ez remek lehetőség arra is, hogy átnézzük és kiszelektáljuk azokat a tárgyakat, amelyek már nincsenek használatban. A még használható, jó állapotban lévő, ám feleslegessé vált műszaki cikkeket el is lehet adni vagy jótékony célra felajánlani, a teljesen használhatatlan daraboktól pedig megszabadulni.

A használt cikkeinket Magyarországon is több online piactéren értékesíthetjük. Nemrég összehasonlítottuk a három legnagyobbat: a Vaterát, a Jófogást és a Facebook Marketplace-t. Megnéztük, melyiken mennyire egyszerű regisztrálni, milyen költségekkel jár a hirdetés és meddig tart a hirdetésünk kiemelése, melyiken milyen típusú vesznek meg tőlünk hamarabb, van-e itt is jogunk a szavatosságra? A részletekkel hamarosan jövünk!

Ha megunt dolgainkat továbbadjuk, azzal nem csak pénzhez jutunk, de hulladékot sem gyártunk. Fontos, hogy a műszaki tárgyakat senki ne a kukába dobja! Az ENSZ 2019-es adatai szerint például a világon évente közel 50 millió tonna elektromos hulladék keletkezik, ennek pedig mindössze 20 százalékát hasznosítják újra.

Ráadásul ebből az 50 millió tonnából 2050-re könnyen 120 millió tonna lehet. A Tudatos Vásárlóknál éppen ezért évek óta arra ösztönzünk mindenkit, hogy igyekezzünk figyelni erre. A Fővárosi Közterület-fenntartó hulladékudvarai például elektronikai hulladékot is kezelnek, a leadható hulladékfajtákról a cég weboldalán lehet tájékozódni. Azt is fontos tudni, hogy, ha új háztartási gépet vásárol valaki, a kereskedők a régit visszaveszik.

 1. Mennyibe kerül tényleg?

Ha sikerült döntenünk, és tényleg szükségünk van valamire, érdemes határozott elképzeléssel nekivágni a leárazásoknak, és célirányosan a kiválasztott terméket keresni.

Természetesen van olyan, hogy egy-egy termék tényleg kivételesen jó áron van, ha szükség van rá, akkor persze érdemes megvenni. Ez is a tudatos vásárlás része. Ahogy az is, ha egy-egy sokáig eltartható termék – legyen az akár élelmiszer – olcsón megvásárolható, akkor kicsit többet venni belőle. Ám a mostani járvány miatt érdemesebb elkerülni a felhalmozást célzó vásárlásoknak, tavasszal ugyanis előfordultak átmeneti hiányok a pánikvásárlások miatt.

Az élelmiszereken érdemes megnéznünk a minőségmegőrzési időt és átgondolnunk, mennyi tudunk elfogyasztani belőle.

 1. Online? Mennyire zöld?

A vásárlások a pénztárcák mellett a Földre is hatással vannak. Idén a koronavírus-járvány miatt várhatóan többen dönthetnek az online vásárlás mellett, ami a környezetet is megterheli. A Bustle 2019-ben kérdezett meg környezetvédelmi szakértőket a Black Friday hatásairól annak fényében, hogy 2018-ban csak a brit vásárlók 1,49 milliárd fontot költöttek online.

Az online vásárlásnál ugyanis a termék legyártása mellett annak csomagolása, a kiszállításhoz való csomagolása és a szállítása is mind hatással van a környezetre. Abba is érdemes belegondolni, hogy az online megvásárolt és utána valamilyen okból visszaküldött termékek még többet utaznak, hiszen sok esetben futár jön ki a visszaküldésre ítélt termékekért és viszi vissza a raktárba. Ráadásul, ha a világon mindenki annyit fogyasztana, mint az átlag európaiak, akkor a globális erőforrások három-négyszeresére lenne szükség.

 1. Vásárlás hosszú távra

A koronavírus-járvány miatt bár csökkenhet a forgalom az üzletekben, a teljes szezonban az ünnepi eladások, ha minimálisan is, de növekedhetnek az egyik legismertebb globális nemzetközi tanácsadó cég, a Deloitte szerint. A silány minőségű, olcsó áruk pedig hamar a kukában landolhatnak.

Ha valaki hosszútávra szeretne vásárolni, érdemes utánanéznünk a termékek paramétereinek, a lehető legjobban megismerni például egy mosógép vagy hűtőgép műszaki jellemzőit. Fontos például tisztában lenni azzal, hogy mennyi fogyaszt, azaz milyen kiadásokra számíthatunk hosszú távon.

A Tudatos Vásárlók Egyesületénél rendszeresen hasonlítjuk össze a magyar piacon kapható termékeket, és sokéves tapasztalatunk, hogy

az alacsony ár önmagában nem jelent gyengébb minőséget, a  legdrágább verzió nem feltétlenül a legjobb, a legjobb energetikai besorolású termék a magas ára miatt nem mindig hozza vissza az árát.

Érdemes ezért elolvasni független, nemzetközi laboratóriumban végzett ingyenes és fizetős tesztjeinket, vásárlási tippeinket egy-egy vásárlási döntés meghozatala előtt.

 1. Vigyázat az akciókkal!

A Black Friday időszakában rengeteg leértékeléssel és számtalan csábító ajánlattal lehet találkozni a boltokban és a webshopokban is. Azonban nem minden akcióra érdemes lecsapni, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) például pont a Black Friday akciók tisztességtelen reklámozása miatt jelentős, 892 millió forint bírságot szabott ki nemrég az Alza.hu webáruház üzemeltetőjére és cseh anyavállalatára. A versenyhivatal célja az volt, hogy a Magyarországon is népszerűvé vált akciós időszakok során tapasztalt megtévesztő reklámokat visszaszorítsa, a fogyasztók pedig valós kedvezmények közül választhassanak.

Ha megvan, hogy pontosan melyik termékre van szükségünk, akkor érdemes a kiválasztott termék árát több kereskedőnél is ellenőrizni, ugyanis könnyen lehet, hogy máshol, akár akció nélkül is, olcsóbban elérhető a kiválasztott használati tárgy. Az egyik legelismertebb amerikai fogyasztóvédelmi magazin, a Consumer Reports arra is felhívja a figyelmet, hogy ár mellett fontos a kereskedő megbízhatósága, online vásárlás alkalmával ellenőrizze a szállítási feltételeket, díjakat és a visszaküldési lehetőségeket.

Tudatos Vásárló Tesztek

+1 Tesztekre fel!

Az egyéni igényeknek és büdzsének megfelelő termékek kiválasztásában sokat segíthetnek a termékértékelő tesztek. Tesztjeink például különböző szempontok szerint rangsorolják többek között például

A teszteredményekből látható, hogy az ár ugyanis sokszor nem jelent garanciát, azaz nem feltétlenül a legdrágább termék a legjobb, így spórolni is lehet a megfelelő kiválasztásával.

A tesztek abban is segítenek, hogy hosszú távon is megérje a beruházás: azaz a kezdetben akár olcsóbb, de például az áramot zabáló gép helyett egy kisebb fogyasztásút választani.

Miért kell fizetni  a tesztekért?

Az általunk publikált tesztek egy részéért fizetni kell, egy-egy teszt ára kevesebb mint 2 ezer forint.

A tesztekért azért kell fizetni, mert a Tudatos Vásárlók Egyesületének partnere, a vizsgálatokat végző nemzetközi, független szervezet, az International Consumer Research and Testing Ltd.-nek (ICRT) ez az előírása. Az ICRT és a Tudatos Vásárlók Egyesülete évek óta publikálja a szóban forgó teszteket, amelyek segítségével a vásárlók kiválaszthatják a széles termékkínálatból a pénztárcájukhoz mérten legjobb, legmegbízhatóbb gépeket.

Érdemes a gépek között a legalacsonyabb fogyasztású, energiatakarékos gépeket választani. A sokéves tapasztalat alapján a legtöbb teszt arra jutott, hogy a különböző termékek között sokszor nem a legdrágábbak a legjobbak és az ár/érték arányt nézve mindenki ki tudja választani a számára legmegfelelőbbet. Tesztjeinkből az is kiderül, hogy melyik gépeket jobb elfelejteni. A TVE szerint a tesztekért – az ICRT előírása miatt – fizetendő kevesebb mint 2 ezer forint egy-egy gép árának elenyésző része és nagyban megkönnyíti a jó választást.


FV-19 pályázat logo

Innovációs és Technológiai Minisztérium – a fogyasztók érdekében. Ez a tartalom az ITM FV-I-19-18-C jelű pályázata keretében készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás