fbpx

| Tudatos Vásárló

Hogyan szerettessük meg a gyerekkel a zöldségeket?

Európában minden ötödik gyerek túlsúlyos vagy elhízott, ami nagyrészt az egészségtelen táplálkozásnak köszönhető. Nem könnyű azonban rávenni a kicsiket, hogy chips helyett sárgarépát rágcsáljanak. Milyen módszerekkel érhetünk mégis célt?

Nem lehet elég korán kezdeni. A csecsemők hat hónapos koruk környékén a legnyitottabbak az új ízekre, azonban ahogy nőnek, válogatóssá válhatnak, és jóval elutasítóbbak lesznek a még nem ismert élelmiszerekkel szemben. Nagyon fontos tehát, hogy a szilárd ételek bevezetésétől kezdve figyeljünk arra, hogy gyermekünk minél többféle ízt ismerjen és szokjon meg. Így ugyanis elérhetjük, hogy a kevésbé édes, vagy keserűbbnek számító ételeket (zöldségeket) is elfogadja.

Annál is inkább érdemes korán kezdeni a változatos étrendre nevelést, mert csak néhány évünk van arra, hogy viszonylag könnyen kialakítsuk gyermekünk étkezési szokásait. Mire ugyanis csemeténk megkezdi az iskolát, addigra kialakulnak az ételpreferenciái, vagyis jórészt eldől, hogy mit szeret és mit nem, innentől pedig már csak nehezen változtathatunk ezen.

 

Türelem, türelem

Könnyen előfordulhat persze, hogy bár lelkesen készítjük a legkülönfélébb ételeket gyermekünk számára, ő mégsem hajlandó enni ezekből, mert ódzkodik az újdonságoktól. Ilyenkor erőltetni ugyan nem szabad, de feladni sem.

Ha elsőre komoly elutasítással találkozik a kelbimbófőzelékünk, akkor érdemes visszavonulót fújni, azonban legközelebb akár más formában, de próbálkozzunk vele újra. Legalább öt-tíz alkalommal fel kell kínálni ugyanazt az ételt, hogy lehetőségünk legyen felkelteni a gyermek érdeklődését az adott élelmiszer iránt.

 

Ha elfogy a borsó, jöhet a fagyi?

A szülők leggyakrabban jutalmazással, korlátozással vagy egyszerűen erőltetéssel próbálják elérni, hogy a gyerek olyan ételeket is fogyasszon, amelyeket nem szeret, viszont egészségesek. Csakhogy ez hosszú távon egyáltalán nem segíti a helyes táplálkozás kialakulását.

Az erőltetett zöldség- és gyümölcsfogyasztás egyértelműen negatív élmény a kicsik számára, és a későbbiekben inkább elriasztja őket a gyerekként kényszerűen fogyasztott élelmiszerektől.

A számukra ízletes, ám kevésbé egészséges ételek túlzott korlátozása szintén ellenkező hatást vált ki, hiszen minél inkább megvonjuk a gyerekektől a hőn áhított falatokat, annál inkább vágynak rá. Nagyobb korukban pedig előfordulhat az is, hogy ha hozzájutnak a tiltott finomságokhoz, akkor a korábbi élmények hatására még akkor is jó adagot tömnek magukba, ha egyáltalán nem éhesek. Mérsékelt korlátozással azonban mindez elkerülhető. Vagyis teljesen semmit sem szabad száműzni az étrendből, de érdemes ritkábban adni a problémás ételekből.

A jutalmazás leggyakoribb formája, hogy a szülők valamilyen finomságot adnak a csemetének, ha az megeszi a zöldség- és gyümölcsadagját. Csakhogy hosszú távon ez sem megoldás, mert a „jutalomfalat” teljesen elvonja a figyelmet a főételről, és továbbra sem a zöldség lesz a vonzó a gyerek számára, hanem csak az utána következő édesség.

Egy brit vizsgálat azonban kimutatta, hogy olyan jutalmazással sikeresen célt érhetünk, amelyben nem finomságot, hanem valamilyen apróságot adunk a gyerekeknek (a tesztben például matrica járt a zöldségadag elpusztításáért). És természetesen mindemellett elengedhetetlen, hogy dicsérjük is meg a kicsiket a szép teljesítményükért.

 

A jó példa a legfontosabb

Mindenek előtt azonban azt érdemes szem előtt tartani, hogy gyermekünk számára mi vagyunk az első számú követendő példa (legalábbis élete első néhány évében mindenképp). Vagyis amit mi eszünk, azt fogja enni ő is. Amennyiben a szülők sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, akkor a gyermek is így tesz, és ha a szülők változatosan étkeznek, akkor a gyermek is sokkal nyitottabb lesz a különböző ízek irányába.

Ahhoz azonban, hogy példát lehessen mutatni, közös családi étkezésekre van szükség, amelyek sajnos manapság egyre inkább kikopnak a hétköznapokból. Segíthet azonban, ha előre kijelöljük ezeknek az étkezéseknek az időpontját, és mindenki eszerint igyekszik alakítani a napirendjét.

 

És még két apró trükk

Ha minden igyekezetünk ellenére sem sikerül elérnünk, hogy elfogyjon a főzelék vagy a zöldségköret, akkor néhány apró trükkel rávehetjük gyermekünket, hogy mégiscsak megegye a kívánatos mennyiséget a szükséges tápanyagokból.

A tesztek alapján jól bevált módszer az, ha a zöldségeket és a gyümölcsöket előételként tálaljuk, méghozzá dupla akkora adagban, mint amennyire gyermekünknek szüksége lenne. Ezzel a módszerrel a kísérletekben 47 százalékkal nőtt a kicsik zöldségfogyasztása.

Segíthet továbbá a kreativitás is. Garantált sikere van az olyan ételeknek, melyek valamilyen állatkát, mesefigurát, kisautót, mosolygó arcot stb. formáznak. A gyerekek ezekből sokkal szívesebben falatoznak, mint ugyanazon alapanyag hagyományos, unalmas verziójából.

 

Forrás: EUFIC

Kép [cc] telegraph

 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás