fbpx
FM csa grafika szuperhős tag anya

Hogyan segítheted tagként a közösségi gazdaságod?

Légy a részese! Közösségépítés programunk a közösségi gazdaságok tagjainak szól és azoknak, akiket érdekel ez a helyi élelmiszerbeszerzési lehetőség. Tizenkét részes cikksorozatunkban nekik mutatjuk be a közösségi gazdaságok működését és sajátosságait. Ebben a részben azt mutatjuk be, hogyan tudják segíteni a tagok a gazdaságot.

A közösségi mezőgazdálkodás egy különleges, szoros partnerség, amiben te és a gazda egyaránt kötelezettségeket vállaltok – az egész szezon idejére. Amikor csatlakozol, hagyj magadnak időt, hogy megszokd a működését. Ez egy összetettebb módja az élelmiszertermelésnek és beszerzésnek. A gazda és a szervezők azon lesznek, hogy minden tag elégedett legyen azzal, ami az asztalára kerül. Ha betartod, amit vállaltál, sokat segíthetsz nekik, hogy a rendszer zökkenőmentesen működjön. Összeszedtük, mire figyelj!

1. Fizess időben
Az elején megállapodtok, hogy havonta, negyedévente vagy akár évente fizetsz. Azzal, hogy tartod magad a szerződéshez, a neked termelő emberek életét teszed kiszámíthatóbbá és nyugodtabbá.

2. Vedd át időben a részesedésed
A szezon kezdetén megegyeztek az átadások helyszínében és időpontjában is. Ügyelj rá, hogy a részesedésedet mindig időben átvegye valaki.

3. Becsüld meg azt, amit kapsz
A közösségi gazdák 50-200 család számára termelnek, így lehetetlen eleget tenni minden egyéni igénynek. A részesedésed összetétele és menynyisége pedig szezonálisan változik. Ezeket fogadd el.

4. Tisztán vidd vissza
Az átadáshoz a legtöbb közösség szatyrokat, dobozokat, ládákat használ. Ezeket mindig tisztán vidd vissza!

5. Kövesd a híreket
Fontos, hogy ne maradj le az aktualitásokról. A gazda vagy a szervező tájékoztatni fog, hogy milyen csatornán követheted ezeket (pl. hírlevél, csoport).

6. Adj visszajelzést
Ez egy bizalmon alapuló partnerség.Oszd meg a gazdával, vagy a szervezővel, ha problémád van, vagy bosszant valami, és azt is, ha elégedett vagy és örülsz.

7. Értékeld a szezont
A legtöbb közösség online kérdőívet használ a szezon értékelésére. Töltsd ki és segíts a gazdának megérteni, hogyan sikerült a szezon, min és hogyan változtasson.

8. Ha teheted, önkénteskedj
Ha van szabadidőd, segíts! Beszélj a gazdával vagy a szervezőkkel, hogy hol, mikor és miben lenne szüksége segítségre a gazdának vagy a közösségnek.

Ki kicsoda? – A közösségi gazdaságok szereplői

FM CSA grafika ki kicsoda a közösség gazdaságbanA Food & More projektet az Európai Bizottság támogatta. A projekt tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás