fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Hogyan növeljük a kert terméshozamát öko módszerekkel?

| Tudatos Vásárló

Az alginit természetes eredetű, elhalt algákból, valamint más növényi szervezetekből, elmállott bazalttufából keletkezett magas humusz-, agyag-, és ásványi anyag tartalmú lágy kőzet, mely 4-5 millió évvel ezelőtt keletkezett. Kizárólag a Kárpát-medencéből ismert, biogazdálkodásban ajánlott termék.

Az alginit anyaga kolloid szerkezetű, könnyen szétmorzsolható. A kolloidok olyan makromolekulák, melyeknek nagyon jó a vízfelszívó képességük. Nemcsak a talajstruktúrát határozzák meg, hanem kiemelkedően fontosak a víz és az ásványi anyagok felszívódásakor is.

Az alginit a talajra, a növényekre, emberre és állatra is pozitív élettani hatással bír. Talajjavító hatását igazolták: jó hatással van a talaj vízmegtartó képességére, megakadályozza a növények számára szükséges tápanyagok kimosódását, így elősegíti azok folyamatos tápanyagellátását. Megfelelő mennyiségben és arányban felhasználva jelentősen (akár 30-80 %-kal) növelheti a termés mennyiségét, és nagyon jó hatású annak minőségére is.

Javítja a savanyú talajokat, mert mésztartalma csökkenti a talaj pH-ját, biztosítja a mészpótlást. Javítja a talaj szerkezetét, amely a humusz, az agyag és a mész jelenlétében szemcsés, morzsalékos szerkezetű lesz.

Javítja a vízgazdálkodást: 1 kg alginit mintegy 1,3 l vizet képes megkötni, megtartani, és a növények számára fokozatosan átadni, így a növények víz- és tápanyagellátása egyenletessé válik.

További hasznos információk találhatók itt és itt az alábbi honlapokon: http://www.alginit.hu/http://www.biokontroll.hu/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=357%3Aalginittel-jobb-egeszsegesebb&catid=402%3Atapanyag-utanpotlas&Itemid=127&lang=hu 

Az alginit 62 nyomelemet tartalmaz; minden olyan makro- és mikroelem megtalálható benne, amely a növények fejlődéséhez szükséges. Kémhatása semleges, enyhén lúgos. Vízben mért pH-értéke 7,6. Szerves anyag tartalma eléri a 19%-ot.

Semmiféle kemikáliát vagy adalékanyagot nem tartalmaz, természetes formájában kerül forgalomba, a kitermelést követően csak őrléssel teszik alkalmassá a felhasználásra.

Forrás:  Zala termálvölgye Fenntartható földhasználati ötlettár kézikönyv 

 

Kép: dreamstime logoboom

 

 

 


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára