fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Hogyan enyhítsük édesség iránti vágyunkat?

| Dióspatonyi Ildikó

A boltok polcain sorakozó finomságok, és a kamrában halmozódó édességhegy, nap mint nap próbára teszi akaraterőnket. Adunk néhány tanácsot, amelyek segíthetnek a nehéz pillanatokban.

Amit érdemes szem előtt tartani

Növekszik a szervezet édesség utáni vágya, ha nem vagyunk kipihentek, ezért legalább napi nyolc óra alvás javasolt.

Kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozással megelőzhető, hogy a szervezetben vitaminhiány és/vagy az ásványi anyagok hiánya alakuljon ki, ami ugyancsak növelheti az édesség iránti vágyunkat.

Főleg a szervezet vas- és D-vitamin-hiánya felelős ezért a folyamatért, ezért figyeljünk oda, hogy magas vas- illetve D-vitamin tartalmú élelmiszereket is fogyasszunk, például a sovány vörös húsokat, babot, teljes kiőrlésű gabonaféléket, vagy a sötétzöld levelű zöldségféléket.

Ha végképp nem tudunk ellenállni az édességnek, próbáljunk meg egészségesebb alternatívát választani. Például fagyi helyett együnk hűtött natúrjoghurtot, amit házi lekvárral édesíthetünk.

További javaslatok

 • Csak módjával nassoljunk! Próbáljuk meg tartani magunkat a 150 kalóriás határértékhez! Mindig csak egy keveset együnk abból, amit megkívántunk.
 • Kombináljuk az ételeket! Kombináljuk az édességet valamilyen egészséges étellel, pl. gyümölccsel. Ezáltal növeltük az adagot, így hamarabb jóllakunk, és édességet is ettünk. Például csoki mellé együnk gyümölcsöt vagy valamilyen olajos magot is pl. mandulát.
 • Azonnali megvonás. Vagyis a cukrot tartalmazó élelmiszerek azonnali kizárása az étrendből. Ez a drasztikus lépés egyeseknek nagyon jól beválik (bár a kezdeti 48-72 óra igen nehéz tud lenni), mások számára viszont lehetetlen megoldás. Sokaknak az azonnali megvonás segít csökkenteni az édesség utáni vágyat pár nap elteltével.
 • Rágózzunk! Rágózáskor kevésbé kívánjuk az édességet.
 • Együnk gyümölcsöt! Legyen mindig kéznél egy kis gyümölcs, ha megkívánjuk az édességet, így fontos tápanyagot és rostot juttathatunk a szervezetünkbe. Természetesen a friss gyümölcs fogyasztása a legjobb, de alkalmanként választhatjuk helyette az olajos magvakat, valamint a nem cukrozott aszalt gyümölcsöket is.
 • Mozogjunk! Amikor ránktör az édesség iránti ellenállhatatlan vágy, próbáljuk meg elterelni a figyelmünket, és csináljunk valami mást, pl. menjünk el sétálni, vagy válasszunk valamilyen másfajta mozgást, egyéb tevékenységet, ami kimozdít minket és eltereli a figyelmünket!
 • Válasszuk a minőséget a mennyiség helyett! Ha valamilyen édes finomságra vágyunk, vegyünk inkább kevesebb, kisebb, de különleges édességet!
 • Étkezzünk rendszeresen. Könnyebben megkívánjuk az édes vagy zsíros ételeket, ha túl sok időt hagyunk két étkezés között. Együnk rendszeresen (3-5 óránként), ez segít a stabil vércukorszint kialakulásában, így sokkal kevésbé fogjuk kívánni az édességet.
 • Ne fogyasszunk mesterséges édesítőszereket. A mesterséges édesítőszer első hallásra jó megoldásnak tűnhet, de kicsit sem csökkenti az édesség iránti vágyat.
 • Jutalmazzuk meg magunkat, ha sikerült betartani, amit elterveztünk (persze ne egy nagy tábla csokival). Emlékeztessük magunkat, miért is dolgozunk, és minden sikeres lépés után jutalmazzuk meg magunkat.
 • Keressünk támogatókat. Sokan akkor fogyasztanak édességet, amikor stressz éri őket, depressziósak vagy dühösek. De az étel, illetve az evés nem oldja meg az érzelmi problémáinkat. Törekedjünk arra, hogy más módszerekkel oldjuk meg a gondjainkat, pl. beszéljük meg egy baráttal, munkatárssal.

Kép [cc] oksanka
 

***
Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!
Ajánlom másnak
támogass

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

A tudatos vásárló 12 pontja

Környezettudatosságra fel! – Videón a Tudatos Vásárló 12 pontja

A vásárlás a Te döntésed, a pénzed szavazat: Te döntöd el, mit és kit támogatsz. És mit nem. Lista, szatyor, mennyiség, javíttatás, újrahasznosítás és társai – 12 szempont, amit érdemes észben tartani vásárláskor. Tudatos vásárlás 12 lépésben.

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok