fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Hogy ne kelljen nagyítóval keresgélned az infókat – bankkártyákat teszteltünk

| Tudatos Vásárló, Dr. Kiss-Benedek Damarisz

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Banki szolgáltatókat teszteltünk a Tudatos Vásárlók Egyesületénél. Azt vizsgáltuk, hogy a bankok honlapján milyen könnyen elérhető és mennyi információ áll rendelkezésre a bankkártyák költségéről. Kik a legjobbak, és melyik az a bank, ahol úgy tűnik, a vizsgáltak közül a legkevésbé fontos a tájékoztatás? Nézd meg ingyenesen elérhető tesztünkben!

Valószínűleg nem csak ez alapján fogunk bankot választani, de mint minden szolgáltatásnál, így bankkártya igénylés előtt is érdemes tájékozódni a vele járó, egyszeri vagy rendszeres költségekről, és összehasonlítani a bankok erre vonatkozó ajánlatait.

Tesztünkben 10 szempont szerint vizsgáltuk meg 9 bank bankkártyára vonatkozó ajánlatát. Ezeket a bankokat néztük: Budapest Bank, CIB, Erste, K&H, Magnet, MKB, OTP, Raiffeisen, Unicredit.

Vizsgálatunk során csak a bankok weboldalán található információkat vettük figyelembe, és minden esetben az alap számlacsomagot és a legegyszerűbb kártyát választottuk ki. A kérdés az volt, hogy ha egy laikus fogyasztó a bankok online felületén kíván tájékozódni bankkártya ügyben, akkora a választáshoz leglényegesebb információkat megtalálja-e, és ha igen, ahhoz mennyit kell keresgélnie.


Ne hagyd magad átverni a Black Friday akciókkal!

Segítünk Neked. Iratkozz fel a TVE tesztes hírlevelére, hogy megtudd mivel készülünk.

* indicates required

 


Eredmény

Az összesített szempontok alapján egyik pénzügyi szolgáltató sem kapta meg a maximálisan megszerezhető pontot. Miközben az egyértelműen kiderül mindegyik banknál, hogy a belföldi és a külföldi kártyás vásárlásnak nincs külön költsége, arra sehol sem kaptunk választ, hogy külföldi vásárlás vagy pénzfelvétel esetén milyen árfolyammal számol a bank.

A legtöbb bank oldalán tudunk tájékozódni például arról, hogy mennyibe kerül az első kártya vagy az elveszett kártya pótlása, mennyi a pénzfelvétel költsége saját automatából, de több bank is akadt, ahol egyáltalán nem volt ezekről információ, vagy az nem volt egyértelmű.

A teszt részletes eredménye ingyen megtekinthető itt >>>

A listát az OTP, a Magnet Bank és az Erste Bank vezeti, mert náluk volt a legkönnyebben megtalálható szinte az össze információ. Úgy tűnik a Budapest Banknál a legkevésbé fontos a tájékoztatás, ugyanis itt sok kérdésre nem kaptunk egyértelmű választ, de azt is jó sokáig kellett keresni.

Ha csupán az online felületet nézzük, akkor sok lényeges kérdés rejtve marad a fogyasztó elől. Ezért minden bank oldalán érdemes megnézni az ún. kondíciós listát is, ahol már lényegesen több adat áll rendelkezésünkre, de sajnos itt sem kapunk választ minden kérdésünkre. A legtöbb bank oldalán viszonylag hamar rátaláltunk a listára, a Budapest Bank és az Erste Bank oldalán viszont már komolyabb keresést igényelt a kondíciós lista megtalálása.

Elmondható, hogy valóban nincs egyszerű dolga annak, aki elkezdi tanulmányozni a kondíciós listákat (hirdetményeket), üzletszabályzatot, általános szerződési feltételeket, mert azok értelmezése sokszor nehézkes. Szerencsére több olyan kondíciós listát is láttunk, ahol egészen könnyen követhető táblázat segíti a fogyasztót az eligazodásban.

A szerző fogyasztóvédelmi jogász, a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének munkatársa. 

Kép: pixabay.com

Ha te is egy vagy a több mint egymillió olvasónkból, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését.

Így tudsz hozzájárulni Te is, hogy összegyűljön a 3.000.000 forint 2018. december végéig.
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000FT adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró vagy hatalmas hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete

Bank neve:    Magnet Bank

Számlaszám:    16200106-00108490-00000000

IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000

Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!

 


A cikk az Innovációs és Technológiai Minisztérium (FV-I-18) támogatásával készült.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok