fbpx

| Tudatos Vásárló, Dr. Kiss-Benedek Damarisz

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Hogy ne kelljen nagyítóval keresgélned az infókat – bankkártyákat teszteltünk

Banki szolgáltatókat teszteltünk a Tudatos Vásárlók Egyesületénél. Azt vizsgáltuk, hogy a bankok honlapján milyen könnyen elérhető és mennyi információ áll rendelkezésre a bankkártyák költségéről. Kik a legjobbak, és melyik az a bank, ahol úgy tűnik, a vizsgáltak közül a legkevésbé fontos a tájékoztatás? Nézd meg ingyenesen elérhető tesztünkben!

Valószínűleg nem csak ez alapján fogunk bankot választani, de mint minden szolgáltatásnál, így bankkártya igénylés előtt is érdemes tájékozódni a vele járó, egyszeri vagy rendszeres költségekről, és összehasonlítani a bankok erre vonatkozó ajánlatait.

Tesztünkben 10 szempont szerint vizsgáltuk meg 9 bank bankkártyára vonatkozó ajánlatát. Ezeket a bankokat néztük: Budapest Bank, CIB, Erste, K&H, Magnet, MKB, OTP, Raiffeisen, Unicredit.

Vizsgálatunk során csak a bankok weboldalán található információkat vettük figyelembe, és minden esetben az alap számlacsomagot és a legegyszerűbb kártyát választottuk ki. A kérdés az volt, hogy ha egy laikus fogyasztó a bankok online felületén kíván tájékozódni bankkártya ügyben, akkora a választáshoz leglényegesebb információkat megtalálja-e, és ha igen, ahhoz mennyit kell keresgélnie.


Ne hagyd magad átverni a Black Friday akciókkal!

Segítünk Neked. Iratkozz fel a TVE tesztes hírlevelére, hogy megtudd mivel készülünk.

* indicates required

 


Eredmény

Az összesített szempontok alapján egyik pénzügyi szolgáltató sem kapta meg a maximálisan megszerezhető pontot. Miközben az egyértelműen kiderül mindegyik banknál, hogy a belföldi és a külföldi kártyás vásárlásnak nincs külön költsége, arra sehol sem kaptunk választ, hogy külföldi vásárlás vagy pénzfelvétel esetén milyen árfolyammal számol a bank.

A legtöbb bank oldalán tudunk tájékozódni például arról, hogy mennyibe kerül az első kártya vagy az elveszett kártya pótlása, mennyi a pénzfelvétel költsége saját automatából, de több bank is akadt, ahol egyáltalán nem volt ezekről információ, vagy az nem volt egyértelmű.

A teszt részletes eredménye ingyen megtekinthető itt >>>

A listát az OTP, a Magnet Bank és az Erste Bank vezeti, mert náluk volt a legkönnyebben megtalálható szinte az össze információ. Úgy tűnik a Budapest Banknál a legkevésbé fontos a tájékoztatás, ugyanis itt sok kérdésre nem kaptunk egyértelmű választ, de azt is jó sokáig kellett keresni.

Ha csupán az online felületet nézzük, akkor sok lényeges kérdés rejtve marad a fogyasztó elől. Ezért minden bank oldalán érdemes megnézni az ún. kondíciós listát is, ahol már lényegesen több adat áll rendelkezésünkre, de sajnos itt sem kapunk választ minden kérdésünkre. A legtöbb bank oldalán viszonylag hamar rátaláltunk a listára, a Budapest Bank és az Erste Bank oldalán viszont már komolyabb keresést igényelt a kondíciós lista megtalálása.

Elmondható, hogy valóban nincs egyszerű dolga annak, aki elkezdi tanulmányozni a kondíciós listákat (hirdetményeket), üzletszabályzatot, általános szerződési feltételeket, mert azok értelmezése sokszor nehézkes. Szerencsére több olyan kondíciós listát is láttunk, ahol egészen könnyen követhető táblázat segíti a fogyasztót az eligazodásban.

A szerző fogyasztóvédelmi jogász, a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének munkatársa. 

Kép: pixabay.com

Ha te is egy vagy a több mint egymillió olvasónkból, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését.

Így tudsz hozzájárulni Te is, hogy összegyűljön a 3.000.000 forint 2018. december végéig.
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000FT adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró vagy hatalmas hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete

Bank neve:    Magnet Bank

Számlaszám:    16200106-00108490-00000000

IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000

Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!

 


A cikk az Innovációs és Technológiai Minisztérium (FV-I-18) támogatásával készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás