fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Hogy ne a ház előtt rohadjon: autó-, robogó-, bringamegosztó rendszerek tesztje

| Tudatos Vásárló, Dormán Emese

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Autó-, robogó-, és bringamegosztókat teszteltünk a Tudatos Vásárlók Egyesületénél. Vizsgáltuk, hogy mennyire felhasználóbarát és könnyű a Green Go, MOL Limo, Blinkee City, a MOL Bubi és a Donkey Republic használata. Környezetvédelmi szempontból mindegyik jobb megoldás (az év nagy részében a ház előtt parkoló) saját kocsinál. Olvasd el, mit találtunk!

Elsőként, 2015-ben a MOL-Bubi közösségi kerékpáros rendszer jelent meg Budapesten, ezt követte a Donkey Republic narancssárga bicikliflottája, a GreenGo és MOL Limo autói, valamint a Blinkee.City elektromos robogói. Közös tulajdonságuk, hogy mindegyik egy mobilapplikáción keresztül bérelhető.

Az utóbbi néhány évben Budapesten is elterjedtek a megosztással működő közlekedési szolgáltatások (sharing-economy). Ezek önkiszolgáló, nem hagyományos bérlési rendszerek. Elsősorban egy-egy rövidebb táv gyors megtételét segítik, és hozzájárulnak a fenntarthatóbb városi közlekedéshez. Úgy tűnik, olvasóink között is sokan szimpatizálnak ezzel a megoldással: nem reprezentatív Facebookos felmérésünkből kiderült, hogy a több mint 300 válaszadó 95%-a kipróbálná, vagy már használja is valamelyik carsharing rendszert. 

A Tudatos Vásárolók Egyesületénél a fenti 5 szolgáltatót vizsgáltuk, több szempont alapján. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyire egyértelmű és áttekinthető a tájékoztatás, milyen könnyen, gyorsan lehet regisztrálni, használni a járművet és fizetni.

Ne hagyd magad átverni a Black Friday akciókkal.

Segítünk Neked. Iratkozz fel a TVE tesztes hírlevelére, hogy megtudd mivel készülünk.

* indicates required


 

Erős a mezőny – car sharing

Habár a városi autós közlekedés önmagában nem környezetbarát megoldás, a carsharing mégis ésszerűbb autóhasználatot feltételez, hiszen nem kell hozzá saját autó, ami esetleg az év nagy részében a ház előtt amortizálódik. Ugyanakkor feltételezhető, hogy éppen azért, mert egy fokkal több erőfeszítést igényel mint „csak” bepattanni a saját autóba, kétszer is meggondoljuk, hogy nem juthatunk-e el az adott célhoz zöldebb módszerrel pl. tömegközlekedéssel, esetleg bringával.

Az eredmény nagyon szoros lett. A motoros járműveknél a Green Go 97%-kal a MOL Limo 97%-kal, a Blinkee City 87%-kal végzett. Mindháromnál könnyen áttekinthető a honlap és az appon lévő információ, jó élmény volt használni az autókat és a robogót, könnyen indultak, tiszták voltak. Ha nem csak egyszer szeretnénk bérelni, a Blinkeet kivéve van kedvezményes csomag is. Az ügyfélszolgálatuk is gyorsan reagál, ha valamilyen kérdésünk lenne.

Környezetvédelmi szempontból egyértelműen a Green Go és a Blinkee City vezet, hiszen csak elektromos járműveik vannak.

 

Green Go

A Green Go további előnye, hogy leutazható a depozit, és szinte egyedüliként könnyen áttekinthetővé tették az esetleges plusz költségeket is. Viszont azzal sok pontot veszített, hogy 4 munkanapot, vagyis hétvégével együtt 6 napot kellett várnunk, mire használhattuk a kocsit a regisztráció után, tehát ezen a téren még van hova fejlődni.

 

MOL Limo

A MOL Limo erőssége, hogy a regisztrációt követően pár percen belül már használhatjuk is az autót, és a teszt megjelenésének időpontjában nagyobb autóparkkal rendelkezett (400 kocsi), mint a Green Go. (A Green Go jelenleg bővíti a flottáját a jelenlegi 200-ról, és 2018 novembertől már 300 autó áll rendelkezésre.) A MOL Limo hátránya, hogy 5.900 Ft regisztrációs díjat kell fizetnünk, amit nem lehet leutazni, az esetleg felmerülő plusz költségeket pedig csak az ÁSZF hosszas bogarászása után tudjuk meg.

A teszt részletes eredményeit ingyenesen megtekintheted itt >>>

 

Blinkee City

A Blinkee City-nél a fizetés nagyon egyszerű és gyors, a költséget azonnal levonja a kártyánkról, és azonnal kapjuk is az értesítő emailt a csatolt számlával. Legfőbb hátránya, hogy nincs még bérletrendszere, illetve hogy csak 80 robogóval rendelkezik. Mindkettő valószínűleg annak tudható be, hogy viszonylag új szolgáltatóról van szó.

 

Bringarendszerek – a valóban zöld megoldás

A városi közlekedésre a tömegközlekedés és a bringázás a legzöldebb megoldás. Ez utóbbira nyújt lehetőséget a MOL Bubi és Donkey Republic bringarendszer.

A bringarendszerek közül a Donkey Republic vezeti a listát 91%-kal, mögötte végzett a MOL Bubi 80%-kal. Mindkét szolgáltató azzal veszített sok pontot, hogy nehezen átlátható a honlapon lévő információ: a MOL Bubinál azért, mert nagyon sokféle variáció van, ami önmagában szerencsés, de könnyű elveszni a bőség zavarában, a Donkeynál pedig nem érhető el minden infó magyarul, hanem csak angolul.

A Donkey erőssége, hogy nagyon egyszerű a regisztráció, a bérlés és a fizetés folyamata, a bringák könnyűek, jó velük tekerni, hátránya, hogy csak 350 biciklije van, így nem fedi le eléggé a várost, és panasz esetén angolul kell leveleznünk a dán ügyfélszolgálattal.

A MOL Bubi előnye a hatalmas bringapark (1526 bringa), vagyis a város számos pontján elérhető. Hátránya, hogy nehéz eligazodni a sok jegy, bérlet és egyéb kombináció között, és nehéz tekerni a bringákat. Nem túl felhasználóbarát megoldás, hogy egyszeri bérlés esetén 25.000 Ft depozitot kötnek le a számlánkon, és ezt csak több nap vagy hét után szabadítják fel. Mi 2 hete várunk a teszt során befizetett visszajáró pénzünkre. Az ügyfélszolgált is pontot veszített azért, mert 2 hét után kaptunk választ egy emailben feltett kérdésünkre. 

A tesztelésre 2018.09.13 és 2018.10.12. között került sor. Az applikációk gyakori frissítése miatt a későbbiekben lehetnek eltérések a teszt eredményei és a mindenkori appok között.  


Ha te is egy vagy a több mint egymillió olvasónkból, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését.

Így tudsz hozzájárulni Te is, hogy összegyűljön a 3.000.000 forint 2018. december végéig.
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000FT adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró vagy hatalmas hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete

Bank neve:    Magnet Bank

Számlaszám:    16200106-00108490-00000000

IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000

Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


A cikk az Innovációs és Technológiai Minisztérium (FV-I-18) támogatásával készült.

Ajánlom másnak
támogass

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

A tudatos vásárló 12 pontja

Környezettudatosságra fel! – Videón a Tudatos Vásárló 12 pontja

A vásárlás a Te döntésed, a pénzed szavazat: Te döntöd el, mit és kit támogatsz. És mit nem. Lista, szatyor, mennyiség, javíttatás, újrahasznosítás és társai – 12 szempont, amit érdemes észben tartani vásárláskor. Tudatos vásárlás 12 lépésben.

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok