fbpx

| dr. Haraszti Anikó

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Hód a cementben

Egy nagy építőipari alapanyaggyártó vállalat és egy barkácsáruház pedigréje – a nyilvánosan elérhető adatok alapján. 

A beton- és cementgyártásban érdekelt Holcim Hungária Zrt. 2005 óta készít fenntarthatósági jelentést, és nyilvános, magyar nyelvű etikai kódexszel is rendelkezik. A vállalat minősített környezetvédelmi irányítási rendszer szerint működik. Lábatlani beruházásai a KÖVET Egyesület környezetvédelmi tevékenységeket elismerő „Ablakon bedobott pénz” programjában különdíjat kaptak.

A Holcim Hungária Otthon Alapítvány 2006 óta négyszázmillió forinttal járult hozzá önkormányzati bérlakások építéséhez. A cég a Miskolci Egyetem kiemelt támogatója, és a fenntartható építészet támogatására díjat alapított. Az évek során több környezetvédelmi társadalmi szervezettel épített ki jó kapcsolatot.

Más ügyekben a társadalmilag felelős vállalat nem veszi figyelembe a társadalom véleményét. Pár éve kiderült, hogy Nyergesújfalu területén (Tát településtől karnyújtásnyira) új gyárat akarnak létesíteni. A környékbeli települések lakói a várható környezetterhelés miatt 2006-ban véleménynyilvánító népszavazáson utasították el a beruházást. Öt (!) érvényes, a beruházást elutasító népszavazás azonban a Holcim Zrt.-t nem tántorította el terveitől.

A vállalatot a Gazdasági Versenyhivatal 2001-ben erőfölénnyel való visszaélés miatt hetvenmillió forintra bírságolta, 2005 és 2010 között a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségek nyolc alkalommal, első fokon összesen 1,3 millió forint (elsősorban levegővédelmi) bírság megfizetésére kötelezték. A vállalat a kommunikációs anyagai szerint különös gondot fordít a munkavállalók biztonságára és balesetmegelőző képzésére, a hatóságok ugyanakkor 2008-ban 1,8 millió forintra bírságolták a kémiai kóroki tényezőkkel kapcsolatos jogsértéseket, a munkaköri személyi higiénés alkalmassági vizsgálatra vonatkozó és foglalkoztatási tilalmak megszegését, valamint a munkavállalók életét, testi épségét vagy egészségét veszélyeztető munkakörülményeket.

A cég saját mérése szerint fogyasztóik elégedettsége kilencvenszázalékos; tény, hogy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 2007–2010 között csak nyolcvanezer forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki rájuk. Igaz, nem mindennap veszünk cementet.

 

A hódmentő

A magyar piacon huszonhárom barkácsáruházzal rendelkező OBI Hungary Retail Kft. az önkormányzati játszóterek felújítását segíti, környezetvédelmi támogató tevékenységét – a WWF hód-visszatelepítési programjának támogatása – pedig nagy érdeklődés övezi. Ehhez képest meglepő, hogy a cég honlapján nem találunk környezeti vagy fenntarthatósági jelentést, és etikai kódexet sem. Az OBI külső tanácsadó céget bízott meg tevékenységének környezetvédelmi átvilágításával, amely azt állítólag makulátlannak találta – kár, hogy a zöld auditról szóló jelentés nincs fenn az oldalon.

Ebbe belenézni már csak azért is érdekes lenne, mert a cég azt állítja, hogy fából készült termékek esetén (márpedig ez forgalmának jelentős részét teszi ki) kizárólag erdőgazdasági telepítésből származó fát értékesít, és teljes mértékben lemond a trópusi fák használatáról”. Ha ezt készpénznek vesszük is, akkor sem ártana tudni, hol és hogyan termelik ki azt a fát, és vajon az OBI a beszerzés során támaszkodik-e a fenntartható erdőgazdálkodás valamelyik nemzetközi tanúsítványára (erről lásd cikkünket a XXX. oldalon). És ha teljes mértékben lemondanak a trópusi fák használatáról, hogyan kerül a 2010-es kínálatba trópusi akácból és tíkfából készült bútor?

Azt viszont a nyilvános adatokból tudjuk, hogy a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségek 2004 és 2010 között a vállalatot első fokon hat alkalommal, összesen 2,3 millió forint (elsősorban levegővédelmi) bírság megfizetésére kötelezték; 2008–2009-ben a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság területi szervei 32 alkalommal, összesen 4,5 millió forint bírsággal szankcionálták áruházait, többek között veszélyes termék forgalmazásáért és a fogyasztók hiányos tájékoztatásáért. 

 

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 19. számában.

Fotó [cc]: bara-koukoug

 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás