fbpx
ökokör, vegyszermentes

Hívőként is fontos kérdés a teremtett bolygónk és az egészségünk védelme – Fanni története

Fanni kisgyerekes anyuka, lelkészfeleség. Fél éve költöztek Nagyvelegre, így egy szinte teljesen idegen környezetben szervezte meg az első ÖkoKör csoportját. Mint utólag kiderült, nem csak a háztartása lett zöldebb az ÖkoKörtől, de a csoport révén hamar beilleszkedett a helyi közösségbe.

 Kérlek, mondj magadról pár szót!

Fanni vagyok: lelkészfeleség, anyuka, német nemzetiségi óvodapedagógus. Jelenleg a kisfiamról való gondoskodás a legfőbb feladatom. Emellett nemrég elindítottunk óvodapedagógus barátnőmmel egy oldalt Aprónapló néven, ahol fejlesztő ötleteket, inspirációkat adunk kisgyermekeseknek, illetve a velük foglalkozó pedagógusoknak. Fél éve élünk Nagyvelegen férjem hivatásából adódóan. Bármilyen korosztállyal szeretek közösségben lenni, játszani, beszélgetést vezetni, legyen szó gyermekekről, fiatalokról vagy idősebbekről.

Honnan hallottál az ÖkoKörről?

Hát, ha jól emlékszem legelőször, kb. 2020-ban egy lelkész ismerősömtől, Kovácsné Sterczer Ritától hallottam az Ökokörökről, ugyanis korábban ő is vezetett Ajkán egy csoportot. Utána a neten kezdtem el keresgélni, hogy pontosan mi is ez.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete honlapján megtetszettek az információk, de a csoportvezető képzésről csak annyit olvastam, hogy majd valamikor indul. Annyira nem bírtam kivárni, hogy egy fél év alatt több emailt is küldtem, hogy megtudjam, a pontos kezdést. Mindenképp szerettem volna részt venni a képzésen, és ezzel előre tervezni, beírni a naptárba.

ökokör, vegyszermentes

Miért akartál belevágni az ÖkoKör csoportvezetésbe? Mi motivált?

Érdekelt a téma, mert magam is szerettem volna továbbfejlődni a takarításunk zöldítésében, illetve közösséget is szerettem volna szervezni, hiszen egymástól rengeteget lehet tanulni (ez így is lett).

Azt gondolom, hívőként is fontos kérdés a teremtett bolygónk, és az egészségünk védelme. Az csak később jött bónuszként, hogy az új környezetbe való beilleszkedést is nagyban segítette a csoport.

Én személy szerint nagyon örültem, hogy 2021 őszén online csatlakozhattam a vezetőképzéshez, hiszen nem budapesti vagyok. Így könnyebb volt megoldani az estéket.

Kikből állt a csoportod? Hogy zajlottak a találkozók?

A csoportvezető képzés után szóltam azoknak, akiket már pár hónap alatt megismertem a faluban, és sok pozitív visszajelzés után el is kezdtük a nagyvelegi Tiszta Otthon Ökokört.

Keddenként gyűltünk össze az Evangélikus Gyülekezet egyik termében. Az estéket mindig játékkal, ismerkedéssel, „Hogy vagy?” körrel kezdtük. A 2-3. találkozás után a beszélgetés már magától beindult, sőt inkább nekem kellett azt megszakítanom, hogy a témára fókuszálhassunk.

ökokör, vegyszermentes

Ekkortól éreztem igazán, hogy összeszokott a csapat, nagy nevetések, kacagások, szeretet kinyilvánítások szűrődtek ki mindig a teremből. Rengeteget tanultunk egymástól a beszélgetések során, ezért is készítettünk a záró alkalmon egy-egy füzetet, amelybe a közösen összegyűjtött vagy az internetről szerzett, bevált recepteket írtuk fel.

Igazi keményvonalasok vagytok. Nem széledtetek szét a Tiszta otthon ÖkoKör végén, hanem egy ÖkoKör Kamrába is belevágtatok…

Már az utolsó előtti találkozón felmerült a tagokban, hogy szívesen folytatnák a találkozásokat. Ezért többekkel belevágtunk az ÖkoKör Kamrába is, ahol az étkezésünk és a konyhánk környezetbarátabbá tétele került porondra. Bár ebben a témában járatlanabbak voltunk, sőt, néha kicsit távolinak tűnt egy-egy kihívás, mégis megérte mind a hat este.

A végén mindenki hozott egy egészséges recept alapján elkészített ételt, így tettük gyakorlattá az elméletet. Emellett a méhviasz kendő készítés rejtelmeiben is elmerültünk.

ökokör, vegyszermentes

Mi volt a legnehezebb az ÖkoKörben? Mi okozott nagy kihívást?

A legnehezebb része a kihívásoknak az volt, amikor előre kellett kikutyulni valamilyen tisztítószert, pl.: mosogatógép tablettát, légfrissítőt. Hiszen ez időbe kerül, mert nem úgy megy, hogy csak odanyúlok a polcra, és már használhatom is. Hanem keresgélést, beszerzést, átgondolást igényel, főleg az elején.

A felmosó víz összeállításánál is akadtak számomra buktatók (túl ragacsos lett), de nagyon jó volt, hogy az ÖkoKörös Facebook csoportban rögtön válaszokat kaphattam.

Mi volt a legmeglepőbb, legpozitívabb élmény?

Meglepődtem, hogy az ecet milyen erővel távolítja el a szennyeződéseket, a vízkövet. Egyedül a szaga nem túl vonzó.

A marhaepe szappannak pedig csak a neve bizarr, de a hatása remek.

Az ÖkoKör hatására felkerestem a hozzám legközelebb eső csomagolásmentes boltot. Ha más miatt is arra visz az utam, akkor igyekszem magammal vinni dobozokat, és ott vásárolni.

ökokör, vegyszermentes

Egy csoporttag hívta fel a figyelmemet arra, hogy a mosóparfüm, amit használok nem is olyan környezetbarát, mint amilyennek gondoltam. Így ebben is váltottam és kerestem egy megfelelőt.  A társaim ösztönöztek arra, hogy

még mélyebbre merüljek el a környezettudatosságban, újabb és újabb területeket is vonjak be. Ez épp olyan, mint a hitélet. Mindig van tovább!

Kinek ajánlanád az ÖkoKört?

Mindenkinek: teljesen kezdőknek és olyanoknak is, akik már lecseréltek néhány káros szert az otthonukban. Némi bátorság azért kell ehhez, főleg, ha ismeretlenek közé megy az ember, de mindenképp megéri! Van, akit a közösség ereje fog meggyőzni, és hogy milyen jó egymástól tanulni.

Csoportot vezetni is nagyon jó, nem kell félni tőle, mert előtte és útközben is rengeteg segítséget ad a Tudatos Vásárlók Egyesülete.ökokör, life, greenandsafe A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

780
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


543
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás