fbpx

Tarts velünk, legyél tagjaa Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Hiszünk abban, amit csinálunk

| Tudatos Vásárló

A Zöldbolt az a hely, ahol minden arról szól, hogyan élhetjük az életünket környezetbarát módon, legyen szó akár háztartásról vagy szépségápolásról. A kezdetekről és a bolt indításának személyes motivációjáról Zelenák Adrián a Zöldbolt tulajdonosa mesél.

Neked mit jelent a tudatos, fenntartható életmód?

Nekem egy érzést jelent. Azt, hogy egészként figyelünk arra, ami körülöttünk van. Hogy nem csinálunk olyat, ami nyilvánvalóan rossz valakinek ( a Földnek, az élővilágnak, magunknak). Ugyanakkor ez egy útkeresés is. A fenntarthatóságon gondolkodva eljuthatunk messzire: miért élünk ezen a bolygón, kik vagyunk, van-e élet a halál után.
 

Hogyan járulsz hozzá ehhez a hétköznapok során? Mondj 3 konkrét példát!

Igyekszem kerékpárral, görkorival, vonattal közlekedni. Jelenleg energiatakarékos módon újítjuk fel a házunkat (esővízgyűjtés, szigetelés, napenergia hasznosítás). Valamint a munkám során, napi szinten ezzel foglalkozom, folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amik ezen a területen előrébb visznek. 
 

A vállalkozás működése, hogyan járul ehhez hozzá a hétköznapok során?

Nagyon jó érzés, amikor iskolák, intézmények vásárolnak környezeti nevelési vagy egyéb környezetvédelmi könyveket. Amikor valaki az egész oldalunkat átböngészve olyan termékeket válogat össze, ami nekünk is sok-sok időbe került, mire felleltük. Ilyenkor azt érzem, hogy pozitív energiákat raktunk bele abba a dobozba, amit elvisz a futár. Azt is érdekes kideríteni, hogy egy-egy termék ténylegesen honnan jön. Bele kell mélyedni a gyártási folyamatba, és sokszor szembe kell nézni az értetlenséggel, ami az érdeklődésünket övezi. Ez elég izgalmas és mindig azt érzem, hogy előrébb vitt minket, sőt sokszor a gyártót is. Hasznos dolgokat tudunk meg, s ezáltal jól megalapozott döntéseket hozunk. A kérdésekből sokszor lehetőségek születnek. Apró dolgok, amik javíthatnak egy-egy terméken, vagy a gyártónak segítenek jobb megoldást találni. 

Egy éve indult a Tudatos Vásárló Kedvezménykártya programunk, amivel az a célunk, hogy a tudatos vásárlókat megismertessük az etikus, környezetbarát termékeket és szolgáltatásokat nyújtó helyekkel. Cikksorozatunkban ezeket a vállalkozásokat mutatjuk be.  Kik ők, mivel foglalkoznak, és miben mások?

Olvasd el ezeket az interjúkat is:  
– Nekedterem 

 – Zöldpolc
 
– Aromillo aromaterápiás masszázs

 

 

Mi a kedvenc terméked ( a saját árukínálaton belül) miért?

Kettőt emelnék ki. A cserélhető fejű fogkefét, amelyik zseniális a maga kategóriájában. Jól mutatja, hogy a zöld termék kevesebb nyersanyaggal, ötletességgel, olcsóbb és jobb tud lenni, mint a hagyományos, pazarlóbb termékek. Hány fogkefe nyelet is dobunk ki egy évben? A másik kedvencem a hagyományos borotvák. Ez volt az egyik első termék, amit beszereztem a Zöldbolt részére és azóta is népszerű. Ez a nagyapáink által is használt borotva. Egy életre veszi az ember, sőt ha nem veszti el, akkor generációkra. Ezen kívül a saját tapasztalatom szerint jobb használni, mint a csak néhányszor használható 3-4-5 pengés változatokat. Ezeken a termékeken lehet a leglátványosabban megfigyelni a tervezett elavulást. Ide kapcsolódik a borotvaszappan, szembe állítva a hajtógázas, flakonos borotvahabbal, ahol szintén nagyon látványos a különbség az alternatívák között. Ráadásul itt is – hosszú távon nézve – a környezetbarát alternatíva olcsóbb.

 

Honnan jött az ötlet, hogy ilyesmivel foglakozz?

Környezetmérnök vagyok, középiskolás korom óta magával ragadott ez a terület. Nagyon megfogott az a gondolat, hogy mi környezetmérnökök elvileg a Föld orvosai vagyunk. Mint “orvos” a megelőzést mindennél fontosabbnak tartom. Ezért indítottam el a zoldbolt.hu-t.  Ahogy az egyetemen tanították, vannak a “csővégi megoldások” és van a “holisztikus szemlélet”. Amikor nem a folyamatosan termelődő szennyezést próbáljuk valahogy eltűntetni, hanem úgy próbáljuk átalakítani a folyamatokat, hogy a probléma forrása szűnjön meg. A Zöldbolt nekem azt jelenti, hogy próbáljuk meg a folyamat elejétől, a rossz termékek elkerülésétől kezdve kezelni a problémát. 
 

A Tudatos Vásárló Kedvezménykártya elfogadóhelyek közé, olyan üzletek csatlakozását fogadjuk el, amelyek legalább egy lépéssel a többiek előtt járnak fenntarthatóság szempontjából. Ti mitől vagytok különlegesek?

Azt hiszem attól, hogy hiszünk abban, amit csinálunk. Folyamatosan keressük a megoldásokat. A Zöldbolt dolgozói kivétel nélkül elkötelezettek a fenntarthatóság iránt. Ezt szerintem a betérő vásárlók hamar észreveszik. 

 

Milyen elvek mentén döntitek el, hogy mi kerül a kínálatba?

Van egy hosszú lista, amit figyelembe veszünk. A lényege az, hogy egyrészt olyan termék legyen, ami valós igényt elégít ki. Másrészt az adott termék környezeti szempontból látványosan emelkedjen ki a helyettesítő termékei közül. A környezeti szempontjaink itt találhatók. A döntés azért sokszor nem egyszerű. Tényszerűen egy-egy terméket csak bonyolult életciklus elemzésekkel lehetne összehasonlítani a helyettesítő termékeivel, ami nem megvalósítható. Sokszor hallgatunk ezért a józan eszünkre és hagyatkozunk valamilyen öko jelölésre. Igyekszünk minél több információt begyűjteni az adott termékről, amit publikálunk is a termékek adatlapján a “Környezeti információk” fül alatt. 

 

A termékkínálaton felül nyújtotok-e bármilyen szolgáltatást, képzést vagy foglalkozást?

Rendszeresen tartunk rendezvényeket a termékeinkhez kapcsolódó témákban: házi kozmetikumkészítés, író-olvasó találkozók, filmvetítések. Ide sorolnám azt is, hogy a honlapunkon három-négy naponta frissülnek a cikkek, amikben ötleteket adunk olvasóinknak, vagy programokat ajánlunk vagy egy-egy új megoldásról számolunk be.

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás PTKF/1230/2015 jelű pályázat keretében készült.

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek