fbpx

| Fogyasztóvédelem

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Hentesek és a fehér köpeny

A reklámokból mindenki jól ismeri a hófehér kötényben, fehér sapkában dolgozó henteseket, akik ínycsiklandó szalámi-karikákat kínálnak a nagyérdemű publikumnak.

A marketingesek tudják világszerte, hogy az élelmiszergyártók és -forgalmazók csak így tudják megnyerni a vásárlók bizalmát, s így képesek megszerezni a kuncsaftok pénzét.

Ám a magyar valóságban ilyen patyolattisztaságú árusokat legfeljebb a piacokon, a tejfölt, túrót, sajtféléket kínáló asszonyságok körében találni. A boltokban, vendéglői, kifőzdéi konyhákban szinte ismeretlen ez a harsogó, már-már hivalkodó egészség, a pénzre váltható higiénia. Hiába szabnak ki bírságokat a fogyasztóvédők a higiénés szabályok be nem tartásáért. Hiába büntetnek az ÁNTSZ ellenőrei. A kereskedők és gyártók valamiféle kincstári szigornak tartják az efféle büntetéseket. Sokan vannak, akik úgy vélik, a fogyasztóvédelmi ellenőrzéseket kellene szaporítani.

Mások a tisztiorvosi szigor mértékét tartják kevésnek. Pedig a jelenlegi helyzetben nem lehet számítani a viszonyok megváltozására. Hiszen a hatósági költségvetések megkurtítása kevés lehetőséget ad arra, hogy a felügyelők a jelenleginél nagyobb számban és gyakrabban látogassák a piaci szereplőket.

A részleges privatizáció előtt álló ÁNTSZ alkalmazottai pedig vélhetően elsősorban azzal foglalkoznak majd a közeli jövőben, hogy állásaikat megtarthassák, és a szűkös anyagi viszonyok közepette se romoljon látványosan a járványügyi helyzet. A piaci szereplők tehát döntéshelyzetben vannak. Kis rosszindulattal azt is lehet mondani: majdhogynem rájuk van bízva, hogy inkább a zavarosban halásznak-e, vagy megpróbálnak hasonlítani a reklám hentesekre, a tejesasszonyokra.

Reméljük, megértik, hogy talpon maradásuk a tét. Ez megkönnyítené a hatósági felügyelők dolgát is a jövőben.

Megjelent a Fogyasztóvédelem 2004. márciusi számában.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás