fbpx

| Urbán Beatrice

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Helyek a zöld térképről: étterem fair trade kávéval

Azt kerestük, itthon ki és hol utazik méltányos kereskedelemben. Így találtunk az Arriba Taquería mexikói étteremre, ahol a fair trade és a környezetbarát csomagolás is természetes dolognak számít. Kálmán M. Tiborral az étterem tulajdonosával beszélgettünk.

Miért mexikói éttermet nyitottak?

Az étterem másik alapítójával, Mo Ortizzal mindketten amerikai születésűek vagyunk, első kézből ismerjük és nagyon szeretjük a mexikói ételeket – a frissen grillezett húsokat, a kézzel készített házi salsákat (többnyire paradicsomból, chilipaprikából és más különböző alapanyagokból készülő szósz), a guacamolét (avokádókrém), a frissen kisütött kukorica tortilla chipset vagy a jégkásás Margarita koktélt, a kávék zamatát. 2008 februárjában nyitottunk a Teréz körúton, hagyományos mexikói ételeket kínálunk. Célunk nem volt más, mint minél jobban felidézni az eredeti, mexikóvárosi és dél-kaliforniai ételbodegák és -standok világát.

Honnan jön a környezettudatosság?

Egyszerűen eldöntöttük, hogy így alakítjuk ki az éttermet, mert ez fontos nekünk. Nem verjük nagydobra a környezetbarát megoldásokat vagy a fair trade kávét, mert manapság elég divatos lett a felszínes, reklámcélú zöldülés. Nálunk az is fair trade kávét iszik, aki azt sem tudja mi az. Hogy a környezettudatosság még mit jelent nálunk a gyakorlatban? A csomagolóanyag például környezetbarát. A kukoricakeményítős eldobható poharak vagy a cukornádból készült elviteli dobozok teljes mértékben biológiailag lebomlók. A zacskóink, étlapkártyáink újrahasznosított papírból készülnek. Az étterem elé bicikliparkolót szereltettünk. Van szelektív hulladékgyűjtés, a használt olajat gyűjtjük és elszállíttatjuk egy bioüzemanyag-készítő céggel. Környezetbarát megoldásainkkal szívesen megismertetünk másokat is. De biztosan érdemes lenne még fejleszteni. Például a környezetbarát tisztítószerek vagy az energiatakarékosság területén. Egyébként mozgáskorlátozottak által is könnyen látogatható, nemdohányzó étterem vagyunk.

Milyen indíttatásból árulnak fair trade termékeket?

Tetszik, hogy a helyi termelők és feldolgozók ebben a rendszerben kevésbé kiszolgáltatottak, mint azok, akik a nagy cégeknek dolgoznak. De a kávét először azért választottuk, mert egyszerűen ízlett. Dús, zamatos az íze, akárhogy készíted el. A másik, hogy az általunk vásárolt termék, amelyet a Treehugger Dan’s Bookshoptól (1065 Budapest Lázár u 16.) vásárolunk, bio is. A kávébabokat nem fújják halálra mindenfajta méreggel és vegyszerrel. A hús- és zöldségbeszállítóinknál is értékeljük, hogy a termékek frissek és helyiek. Ha lehet, nem kell feleslegesen utaztatni az alapanyagokat. Sok dolgot persze kénytelenek vagyunk messzebbről beszerezni, például a mexikói fűszereket, egyéb mexikói alapanyagokat vagy a fair trade kávét – de úgy gondoljuk, hogy amit lehet, azt a helyi gazdáktól, termelőktől kell megvenni. Jó lenne, ha itthon ez a gondolkodásmód, a méltányos kereskedelemmel együtt, nem különcség, hanem a mindennapok része lenne. De igazából még a vendégek közül is kevesen figyelnek erre.

Mire ügyelnek az alapanyagoknál?

Nem használunk mesterséges tartósítószereket vagy adalékokat. A húsokat esténként bepácoljuk, és nap mint nap frissen grillezzük. A salsáinkat és a guacamolét is mindennap frissen készítjük, kizárólag friss alapanyagok felhasználásával.

Na és milyen itallal kísérjük ezeket az ízeket?

Itt van például a Horchata, amit friss vízként emlegetnek. Mi a hagyományos mexikói recept szerint a fehér rizst beáztatjuk, vaníliarudat és tejszínt keverünk bele, és egy kis fahéjjal meghintve jéghidegen tálaljuk. A sörünk annak az italnak egy változata, mely Mexikóban „elkészített sört” jelent. Sót teszünk a pohár peremére, és sok-sok lime-mal kínáljuk.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló magazin 17. számában.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás