fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Hello hal – a balatoni hekk alternatívája

| Tudatos Vásárló

Nem csak halazók működtetését, de különleges halételeivel az édesvízi halfogyasztás népszerűsítését tűzte ki célul a Hello hal. A Tisza-tónál, a tiszaörvényi halazóban jártunk. 

Ismerős helyzet, amikor a balatoni vagy más hazai vízparti nyaraláson a büfében csak hekket választhatunk, ha halat szeretnénk enni. A tengeri halászat környezeti hatásairól már a tudatosvasarlo.hu is sokat írt, de most az egyszerűség kedvéért maradjunk a nagy távolságról történő szállítás okozta környezetterhelésnél. Egyszerű a képlet: minek messziről hozni, ha helyből is lehet?

A Tisza-tó partján, Tiszaörvényben ez komolyan gondolják. Hello hal néven halfalatozó nyílt a kerékpárút mellett, az ártéri tanösvényhez vezető kikötő közelében. A hely kellemes, tágas, hangulatos. 

Szezon végén jártunk ott, látszott, hogy sokan kihasználják még a meleg szeptemberi hétvégét. Folyamatos volt a jövés menés, de nem volt zsúfoltság. A kiszolgálás kedves, segítőkész.  A kínálat ötféle tiszai halból készült: harcsa, süllő, keszeg, ponty, busa. Megtudtuk, hogy a közeli településről Poroszlóról szerzik be az alapanyagot.

Olyan – nem éppen szokványos – halételek közül választhattunk, mint halhamburger, halkolbász, halas wrap, de volt ismertebb fish&chips és halleves is. A halak mind filézettek, így nincs gond a szálkával, és gyereknek is nyugodt szívvel adhatjuk. Az ízvilág kellemes, az adag bőséges.  A sörön kívül háziszörpöt is választhatunk az étel mellé. Az ár értelemszerűen nem vetekszik egy szokványos hamburgerével, de a halételek árát figyelembe véve megfizethető.

Miközben a vacsoránkra várakozunk, a falon lévő tájékoztató tábláról megtudhatunk néhány érdekességet az itt kínált halakról: kiderül, hogy a harcsa tömege akár a 100 kilogrammot is elérheti, húsa szálkamentes; a keszeg az egyik legszálkásabb halunk; a busa és ponty színhús kihozatala mindössze 25% a szálkázás és zsírtalanítás után. Külön tájékoztató szórólap van arról is, hogyan szálkátlanítsuk a keszeget.

Az egyetlen, ámde érzékeny, zöld szívünket megérintő negatívum, hogy egyszer használatos műanyag tányért, poharat és evőeszközt használnak. Úgy gondoljuk, hogy ha már ennyi energiát fordítanak egy ilyen jó ügy népszerűsítésére, akkor a hulladékcsökkentés is beleférhetne.  

A Hello hal jelenleg három helyen működik az országban. Tiszaörvényen kívül Kecskeméten és Budapesten a Ráday utcában is népszerűsítik a hazai édesvízi halfogyasztást. Reméljük jövőre még több ilyen lesz. 

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.  

A cikk a Making cities resilient: chance of urban areas in Central European Countries programunk keretében készült. A projektet az International Visegrad Fund támogatja.

Ajánlom másnak
támogass

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

A tudatos vásárló 12 pontja

Környezettudatosságra fel! – Videón a Tudatos Vásárló 12 pontja

A vásárlás a Te döntésed, a pénzed szavazat: Te döntöd el, mit és kit támogatsz. És mit nem. Lista, szatyor, mennyiség, javíttatás, újrahasznosítás és társai – 12 szempont, amit érdemes észben tartani vásárláskor. Tudatos vásárlás 12 lépésben.

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok