fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Háztartászöldítés közösen, könnyen, vidáman, hatékonyan – ÖkoKör egy csoportvezető szemével

| Tudatos Vásárló

Miért érdemes belevágni egy ÖkoKör vezetésébe? Mit lehet tanulni akár csoportvezetőként is? Hogy lesz ebből ökojátszóház? Ezekről kérdeztük Bagó Natália, ÖkoKör csoportvezetőt, a bajnai Zöld Tündérek oszlopos tagját.

Mivel foglalkozol?

A Nemzeti Művelődési Intézet közösségi koordinátoraként dolgozom községemmel együtt 9 településen. Emellett dúlaként szülésfelkészítést tartok, és egy Baba-Mama klub szervezésében is részt veszek.

 

Mi motivált arra, hogy ÖkoKör csoportvezető legyél?

Álláskeresőként épp a lehetőségeimet kutattam, amikor egy kedves ismerősöm felhívta a figyelmemet az induló képzésre. Miután átolvastam kíváncsi letten, így hát belevágtam.

 

 További információ az ÖkoKör programról.

Milyen újat adott a csoportvezetőség?

Amit kiemelnék, az a technikai „tudásbomba”, amit kaptunk a képzésen. E mellett pedig nagyon fontosnak tartom az ÖkoKör alatt szerzett új ismerősöket, és ezáltal a bővülő kapcsolatrendszert.

 

Mit tanultál az ÖkoKörben?

Amit jelenleg is használok az a nyitókör, vagyis hogy egy-egy alkalom elején röviden elmeséljük kivel mi történt, amióta nem találkoztunk. A csoportban fontos, hogy a személyre szabott, önkéntesen vállalt feladatok viszik előre a munkánkat, valamint, hogy mindenkinek ugyanolyan megszólalási lehetősége legyen.

 

Milyen volt a csoportod?

Falubeli és környéki lakókból alakult vegyes korosztályú csapat jött össze. Kiplakátoltam, illetve az internet adta lehetőséget kihasználva megosztottam az első találkozó eseményét. A polgármesteri hivatal bocsájtott rendelkezésünkre egy termet, itt tudtunk találkozni, heti rendszerességgel.

 

Mondj két dolgot, amiben zöldültél az ÖkoKör során?

A szelektív hulladékgyűjtésre erősítettem rá, és az az energia felhasználást csökkentettem.

 

Mi volt a legkönnyebb ÖkoKörben?

A végén a záró buli megszervezése, ahova mindenki lelkesen hozta a hozzávaló finomságokat.

 

Kedvet kaptál, hogy saját ÖkoKört indíts? Ne habozz, jelentkezz az ősszel induló csoportvezető képzésre.

 

Mi volt a legpozitívabb élményed az ÖkoKör alatt?

A legfiatalabb tagunk, az akkor 12 éves Liza tartott előadást a víz felhasználásról. Nagyon éles meglátásai voltak az ivóvízkészlet helyzetét illetően.

 

Mi volt a legnehezebb az ÖkoKörben!

A legnehezebb, kis közösség tagjaként a zöld szemléletű társak megtalálása volt, és a mérések betartása.

 

A csoporttagjaidnak milyen változást hozott az ÖkoKör?

Alapos szemléletváltozást és megerősítést a „zöld lét” fontosságáról.

 

Miben zöldültek a csoporttagok?

Mindenki mást épített be a hétköznapjaiba, közös volt a szelektív hulladékgyűjtés, a vegyszerhasználat csökkentése és az energiafelhasználás átgondolása.

 

Hogy ajánlanád másoknak az ÖkoKört egy mondatban?

„Háztartászöldítés közösen, könnyen, vidáman, hatékonyan.”

 

 

Milyen a csoport utóélete?

A csapat kibővülve újra összeállt, 2014 tavasza óta hetente találkozunk, havi rendszerességgel tartunk ökojátszóházat. Csapatépítésként és kikapcsolódásként pedig Dobogó kő-n kirándultunk.

 

Milyen közösségben vagy aktív?

A már említett ökojátszóház csapatát erősítem, és Békés Emőke Dúlakörének tagjaként tevékenykedek.

 

Hogyan alakultak, és kik azok a Zöld Tündérek?

A már fentebb is említett 12 éves csoporttagom, Liza lelkesedése hozta azt az ötletet, hogy megpróbálhatnánk a többi gyermek életébe is bevinni, játékosan az ÖkoKör zöldítő szemléletét. A jövő generációját még most kell „elcsípni”, hogy már úgy nőjön fel, hogy természetes legyen számára ez is, mint akár a számítógép használata.

Az ötlet rendszeres programmá nőtte ki magát, melynek fő irányvonala az újrahasznosítás. Régi, megunt kidobásra szánt holmikból értékeset, hasznosat varázsolunk. A megélt tapasztalatok alapján egy kézműves játszóház programját dolgoztuk ki, ez lett a Bajnai Zöld Tündérek ÖkoKör Játszóháza, olyan tevékenységekkel, amelyek a szórakoztató tanulást segítik elő. 

 

“Élő ökotársasjáték”

Legutóbbi játékunk, a Varázslatos Zöld Tündérek fája „élő társas”, ahol a gyerekek maguk lépkednek bábuként a játékmezőn, furfangos próbákon át eljutva a fáig, ahol aranyalma a jutalmuk, ami egy kis ajándékot és egy oklevelet is tartalmaz. Ezt legközelebb a szeptemberben megrendezésre kerülő Fenntarthatósági Nap 8. rendezvényen próbálhatják ki a gyerekek. Terveink között szerepel, hogy programunkat elterjesszük az óvodák és iskolák körében is.

 

Bajnai Zöld Tündérek ÖkoKör játszóházának tagjai:

Ábrahám Nikolett, Bódiné Bakó Renáta, Lénárné Szabó Anikó, Merétey-Vida Bernadett, Szalai Szilvia, Tóth Liza, és Bagó Zoltánné Natália

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

A programról

 CELLS – 527167-LLP-1-2012-1-HU-GRUNDTVIG-GMP. Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez. This project has been funded with support from the European Commission.

 

 

A cikk a Making cities resilient: chance of urban areas in Central European Countries programunk keretében készült. A projektet az International Visegrad Fund támogatja.

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok