fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A háztartási vegyszerek befolyásolhatják a termékenységet

| Tudatos Vásárló

Babát terveztek? Hét tippet mutatunk be, hogyan kerülheted el a mindennapi életben előforduló, potenciálisan hormonkárosító vegyszereket.

Nap mint nap számtalan vegyi anyaggal kerülünk kapcsolatba, amikor különféle eszközöket, tárgyakat használunk, takarítunk, eszünk, iszunk vagy pusztán lélegzünk. A legtöbb ilyen vegyi anyag a normális, mindennapi szinten nem okoz kárt, de vannak bizonyos csoportok, amelyek veszélyt jelentenek – ilyenek például az úgynevezett endokrin diszruptorok, avagy ED-k.

Az ED-k az endokrin rendszerbe, azaz a belső elválasztású mirigyek működését károsító, hormonális rendszerbe beavatkozó anyagok. Például xenoösztrogének, olyan mesterséges vegyszerek, amik a szervezetbe jutva ösztrogén (női nemi hormon) hatást fejtenek ki. Az endokrin diszruptor anyagok a hormonrendszer károsításával nemcsak elnőiesedést okozhatnak férfiaknál, hanem károsíthatják az ideg- és az immunrendszert, illetve több ráktípus, így a mell-, here- és prosztatarák kialakulásához is hozzájárulhatnak.

Az ED-k befolyásolhatják a petesejt, a hímivarsejt minőségét, a fogamzás esélyét és a születendő gyermek egészségét is. A reprodukciós rendszer mellett a pajzsmirigyre vonatkozó ED-hatások ismeretesek leginkább, de vannak kutatási eredmények az agy, a zsír- és cukoranyagcsere, illetve az immunrendszer vonatkozásában is.

Az ED-k természetes módon is előfordulnak a környezetünkben vagy akár az ételünkben is. A II. világháború után azonban az iparosodás ezernyi új kémiai vegyületet hívott életre. Ezek közé tartoznak a mesterséges ED-k, amelyeket sok háztartási cikkben megtalálhatunk. A leggyakoribb ED-k közül a legismertebbek a BPA (Biszfenol A), a ftalátok és a parabének.

„Az utóbbi évtizedekben több mint 100 000 új vegyi anyag került bevezetésre az emberi környezetben és felhasználásban, amelyek jelentékeny része endokrin diszruptorként van nyilvántartva, illetve vár nyilvántartásra” – írja dr. Csaba György orvos-biológus az Orvosi Hetilapban összefoglaló közleményében.

Az emberek mintegy 95%-ának szervezetében kimutatható ED, újabb tanulmányok pedig azt támasztják alá, hogy akiknél termékenységi problémák vannak, bizonyos ED-ből magasabb szinttel rendelkeznek. Az is bizonyított, hogy egyes ED-k magas szintje összefüggésben áll a teherbeesés alacsonyabb esélyével: ezt olyan pároknál mutatták ki, akik részt vettek olyan asszisztált reprodukciós technikákban, mint például a lombik bébi eljárás.

Dr Mark Green, a Melbourne-i Egyetem reproduktív biológiával foglalkozó munkatársa a következőket ajánlja azoknak, akik babát terveznek, vagy csak meg akarják óvni hormonrendszerüket az ED-k hatásaitól, amennyire lehetséges.

✓  1. Csökkentsd étrendedben a vegyszerek mennyiségét!

Először is fontos, hogy alaposan mosd meg a friss gyümölcsöt, zöldséget: az ED-k ugyanis a permetezőszerekben is jelen vannak. Ott vannak a műanyag csomagolásokban is, így ha teheted, kerüld a feldolgozott, előrecsomagolt termékeket. Olvasd el figyelmesen az összetevőket, majd azokat az élelmiszereket, amelyek tartalmaznak tartósítószert vagy adalékanyagot, tedd vissza a polcra. Kerüld továbbá a halolajat, amely szintén nagy mennyiségű ED-t tartalmazhat.

✓  2. Ne használj műanyag dobozt, tányért melegítésre!

A műanyag dobozok és a rajtuk lévő fólia is tartalmazhat ED-ket, amelyek melegítéskor könnyen felszívódnak az ételbe. Fontos tehát, hogy ételmelegítésre ne műanyag dobozt használj, melegítés előtt tedd át az ételt kerámia vagy üvegedénybe.

✓  3. Kerüld a palackozott italokat!

Az ásványvizes vagy üdítőitalos palackok gyártásánál ED-anyagokat is használnak. Ne igyál olyan palackból, amelyet korábban meleg helyen tároltak, hiszen a víz felveszi a palackból kioldódó ED-ket.

✓  4. Dobd el a blokkot!

A pénztárblokkokat fedő fényes felület BPA-t tartalmaz: ne fogdosd ezeket a blokkokat, különösen, ha nedves a kezed, amelyre pedig nincs szükséged, mihamarabb dobd el!

✓  5.  Kerüld az illatosított termékeket, szellőztess gyakran!

Az illatosított mosó- és takarítószerek, a légfrissítők, a füst, az erős vegyi anyagok, valamint a bútorokból származó lebegő részecskék potenciálisan káros ED-ket tartalmaznak. A legjobb dolog, amit tehetünk, hogy gyakran szellőztetünk otthon, így elkerülhetjük a vegyi anyagok belégzését.

✓  6. Válaszd az öko-tisztítószereket!

Sok háztartási termék, többek között a mosó-, és tisztítószerek is tartalmazhatnak ED-ket. A ragasztókban, festékekben, lakkokban ugyancsak megtaláljuk ezeket a vegyi anyagokat. Fontos, hogy az erős hatású háztartási tisztítószereket váltsd ki „zöld” termékekkel, ezzel is csökkentve az ED-knek való kitettséget.

Ne feledkezz meg a kerti munkáknál sem: ha teheted, válassz „zöld” termékeket a káros rovarirtó, és gyomirtó szerekkel szemben.

✓  7. Keresd a parabén-mentes tisztálkodószereket!

Az olyan kozmetikumok, mint a sampon, balzsam, hajfesték, testápolók és tusfürdők szintén tartalmazhatják az ED-k egy csoportját, amelyeket parabéneknek hívunk. Válassz a boltok polcain parabén-mentes termékeket, így nagyobb az esélyed arra, hogy elkerülöd a káros vegyi anyagokat. Ezeket a termékeket a gyártók sokszor „parabén-mentes” matricával is ellátják, ezzel megkönnyítve a vásárlók dolgát, akiknek így nem kell átböngészniük az összetevők hosszú listáját.

A fenti lépések követése nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy napi szinten kevesebb ED jusson a szervezetedbe.


 A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Ajánlom másnak
támogass

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

A tudatos vásárló 12 pontja

Környezettudatosságra fel! – Videón a Tudatos Vásárló 12 pontja

A vásárlás a Te döntésed, a pénzed szavazat: Te döntöd el, mit és kit támogatsz. És mit nem. Lista, szatyor, mennyiség, javíttatás, újrahasznosítás és társai – 12 szempont, amit érdemes észben tartani vásárláskor. Tudatos vásárlás 12 lépésben.

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok