fbpx

| Tudatos Vásárló

A háztartási vegyszerek befolyásolhatják a termékenységet

Babát terveztek? Hét tippet mutatunk be, hogyan kerülheted el a mindennapi életben előforduló, potenciálisan hormonkárosító vegyszereket.

Nap mint nap számtalan vegyi anyaggal kerülünk kapcsolatba, amikor különféle eszközöket, tárgyakat használunk, takarítunk, eszünk, iszunk vagy pusztán lélegzünk. A legtöbb ilyen vegyi anyag a normális, mindennapi szinten nem okoz kárt, de vannak bizonyos csoportok, amelyek veszélyt jelentenek – ilyenek például az úgynevezett endokrin diszruptorok, avagy ED-k.

Az ED-k az endokrin rendszerbe, azaz a belső elválasztású mirigyek működését károsító, hormonális rendszerbe beavatkozó anyagok. Például xenoösztrogének, olyan mesterséges vegyszerek, amik a szervezetbe jutva ösztrogén (női nemi hormon) hatást fejtenek ki. Az endokrin diszruptor anyagok a hormonrendszer károsításával nemcsak elnőiesedést okozhatnak férfiaknál, hanem károsíthatják az ideg- és az immunrendszert, illetve több ráktípus, így a mell-, here- és prosztatarák kialakulásához is hozzájárulhatnak.

Az ED-k befolyásolhatják a petesejt, a hímivarsejt minőségét, a fogamzás esélyét és a születendő gyermek egészségét is. A reprodukciós rendszer mellett a pajzsmirigyre vonatkozó ED-hatások ismeretesek leginkább, de vannak kutatási eredmények az agy, a zsír- és cukoranyagcsere, illetve az immunrendszer vonatkozásában is.

Az ED-k természetes módon is előfordulnak a környezetünkben vagy akár az ételünkben is. A II. világháború után azonban az iparosodás ezernyi új kémiai vegyületet hívott életre. Ezek közé tartoznak a mesterséges ED-k, amelyeket sok háztartási cikkben megtalálhatunk. A leggyakoribb ED-k közül a legismertebbek a BPA (Biszfenol A), a ftalátok és a parabének.

„Az utóbbi évtizedekben több mint 100 000 új vegyi anyag került bevezetésre az emberi környezetben és felhasználásban, amelyek jelentékeny része endokrin diszruptorként van nyilvántartva, illetve vár nyilvántartásra” – írja dr. Csaba György orvos-biológus az Orvosi Hetilapban összefoglaló közleményében.

Az emberek mintegy 95%-ának szervezetében kimutatható ED, újabb tanulmányok pedig azt támasztják alá, hogy akiknél termékenységi problémák vannak, bizonyos ED-ből magasabb szinttel rendelkeznek. Az is bizonyított, hogy egyes ED-k magas szintje összefüggésben áll a teherbeesés alacsonyabb esélyével: ezt olyan pároknál mutatták ki, akik részt vettek olyan asszisztált reprodukciós technikákban, mint például a lombik bébi eljárás.

Dr Mark Green, a Melbourne-i Egyetem reproduktív biológiával foglalkozó munkatársa a következőket ajánlja azoknak, akik babát terveznek, vagy csak meg akarják óvni hormonrendszerüket az ED-k hatásaitól, amennyire lehetséges.

✓  1. Csökkentsd étrendedben a vegyszerek mennyiségét!

Először is fontos, hogy alaposan mosd meg a friss gyümölcsöt, zöldséget: az ED-k ugyanis a permetezőszerekben is jelen vannak. Ott vannak a műanyag csomagolásokban is, így ha teheted, kerüld a feldolgozott, előrecsomagolt termékeket. Olvasd el figyelmesen az összetevőket, majd azokat az élelmiszereket, amelyek tartalmaznak tartósítószert vagy adalékanyagot, tedd vissza a polcra. Kerüld továbbá a halolajat, amely szintén nagy mennyiségű ED-t tartalmazhat.

✓  2. Ne használj műanyag dobozt, tányért melegítésre!

A műanyag dobozok és a rajtuk lévő fólia is tartalmazhat ED-ket, amelyek melegítéskor könnyen felszívódnak az ételbe. Fontos tehát, hogy ételmelegítésre ne műanyag dobozt használj, melegítés előtt tedd át az ételt kerámia vagy üvegedénybe.

✓  3. Kerüld a palackozott italokat!

Az ásványvizes vagy üdítőitalos palackok gyártásánál ED-anyagokat is használnak. Ne igyál olyan palackból, amelyet korábban meleg helyen tároltak, hiszen a víz felveszi a palackból kioldódó ED-ket.

✓  4. Dobd el a blokkot!

A pénztárblokkokat fedő fényes felület BPA-t tartalmaz: ne fogdosd ezeket a blokkokat, különösen, ha nedves a kezed, amelyre pedig nincs szükséged, mihamarabb dobd el!

✓  5.  Kerüld az illatosított termékeket, szellőztess gyakran!

Az illatosított mosó- és takarítószerek, a légfrissítők, a füst, az erős vegyi anyagok, valamint a bútorokból származó lebegő részecskék potenciálisan káros ED-ket tartalmaznak. A legjobb dolog, amit tehetünk, hogy gyakran szellőztetünk otthon, így elkerülhetjük a vegyi anyagok belégzését.

✓  6. Válaszd az öko-tisztítószereket!

Sok háztartási termék, többek között a mosó-, és tisztítószerek is tartalmazhatnak ED-ket. A ragasztókban, festékekben, lakkokban ugyancsak megtaláljuk ezeket a vegyi anyagokat. Fontos, hogy az erős hatású háztartási tisztítószereket váltsd ki „zöld” termékekkel, ezzel is csökkentve az ED-knek való kitettséget.

Ne feledkezz meg a kerti munkáknál sem: ha teheted, válassz „zöld” termékeket a káros rovarirtó, és gyomirtó szerekkel szemben.

✓  7. Keresd a parabén-mentes tisztálkodószereket!

Az olyan kozmetikumok, mint a sampon, balzsam, hajfesték, testápolók és tusfürdők szintén tartalmazhatják az ED-k egy csoportját, amelyeket parabéneknek hívunk. Válassz a boltok polcain parabén-mentes termékeket, így nagyobb az esélyed arra, hogy elkerülöd a káros vegyi anyagokat. Ezeket a termékeket a gyártók sokszor „parabén-mentes” matricával is ellátják, ezzel megkönnyítve a vásárlók dolgát, akiknek így nem kell átböngészniük az összetevők hosszú listáját.

A fenti lépések követése nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy napi szinten kevesebb ED jusson a szervezetedbe.

789
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


549
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


 A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás