fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Háztartási robotok és a csajozós nyúlhaver

| Frazon Zsófia

Páhi Péter szobrai

Amikor otthonainkra gondolunk, szemünk előtt különböző listák jelennek meg a legszükségesebb, legszeretettebb holmijainkról, melyek nélkül nem tudjuk elképzelni az életet (vagy csak nehezen), melyeket biztos magunkkal viszünk, ha költözünk. De leltáraink változnak: más lábasban főzünk, más kanállal kanalazunk, más széken ülünk, mint húsz éve; könnyen lehet, hogy kicseréltük a kádat, a sószórót, a habverőt és a karácsonyfatalpat is.

A dolgok elhasználódnak, eltömődnek, elfeketednek, elvesznek és eltörnek. Ami egykor nélkülözhetetlen volt, idővel fölöslegessé és eldobhatóvá válik. Vagy egyszerűen kimegy a divatból. De mi történik az elromlott, modernebbre cserélt, kicsorbult, haszontalanná, fölöslegessé és eldobhatóvá vált eszközökkel? Egy részük végleg eltűnik, más részük viszont fondorlatosan visszaszivárog hétköznapjainkba. Nézzük néhány szerencsés flótást!

 

Fotó: Páhi Péter

Fürdőkád és korcsolya, egy forgószék talpa, kerékpárfelni, nagyítógép és krumplisütő rács, edényfedő, kádlefolyó, virágtartó, kávéfőzőszűrő és -betét, karácsonyfatalp, újságtartó, virágtartó, zárbetét. Vagy: szűrőkanál, éjjeliszekrény, hintaszékláb, tálca, zuhanycső, zöldségpároló rács, hulladék fa, porszívó, vasaló, kukta, gereblye és fedő. A hétköznapi tárgyak Páhi Péter funkcióval rendelkező szobrainak alkotóelemei.

Fotó: Páhi Péter

A fröccs-csináló gép, a teafőző, a pálinkafőző, a zsíroskenyér-készítő, a tej- és kakaó- (felnőtteknek: vörösbor- és fehérbor-) adagoló, a szalonnasütő, a kerti medence – és a csajozós nyúlhaver. Szerepük szerint robot, légy, hal, kacsa, ringó dada, kutya, béka – és csajozós nyúlhaver. A konyha, a szoba, a garázs és a kamra tárgyai kelnek új életre, és egy háztartási sci-fi főszereplőivé válnak. Persze nem varázsütésre.

 

Páhi Péter nem pusztán kreatív garázsmester, hanem kifinomult anyagismerettel rendelkező alkotó, aki tervezéssel, kísérletezéssel, kíváncsisággal, játékkal, humorral, iróniával és precizitással dolgozik, miközben végül is csak fúr-farag. Szobrai minden részletükben igényesek, látszik rajtuk a figyelem, a gondolkodás, a részlet- és ötletgazdagság: minden kivehető, használható, helyre tehető. Háziasszonynyelven szólva: nemcsak csuda szépek, hanem csuda fontosak is.

Ők az „Új haverok”: szépek és használhatók, de leginkább kritikusak és szemtelenek. Azt ábrázolják, ami körülvesz minket: a háztartásban az abszurditásig fejlesztett funkciót és a megszemélyesített technikai környezetet. A formák, a szereplők és a funkciók könnyen felismerhetők, a fanyar humor miatt pedig roppant szerethetők. Kutyában szalonna, kacsában zsír, dajkában tej (vagy bor), békában tó, légyben méz, a halban pedig párolódó pálinka. Egy kicsit minden a feje tetejére áll, aztán precízen és játékosan helyrebillen. A háztartás nem lesz egyszerűbb, de mindenképpen szórakoztatóbb. 

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 19. számában.

***

Tetszik a Tudatos Vásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára