fbpx

Tarts velünk, legyéla tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz!

Háztartási ivóvízszűrők – Mondd, te mit választanál?

| Kedves Nóra

Előző cikkünkben megvizsgáltuk, szükség van-e Magyarországon a
háztartásokban vízszűrő használatára. Aki a pro és kontra érvek
mérlegelése után a szűrő beszerzése mellett dönt, a bőség zavarával
küszködhet. Utánanéztünk a szűrőtípusoknak, melyiket érdemes
választani, melyiket kevésbé, sőt, melyik az a fajta, amelynek
forgalmazása egyenesen illegális.

A szűrők fajtái

Amennyiben az ivóvíz otthoni
utószűrése mellett döntünk, választanunk kell a szűrők különböző
típusai között. Ezt bonyolítja, hogy mindegyik más anyagokat távolít
el, de ezen felül számos más tényezőt érdemes megfontolni vásárlás
előtt.

Érdemes megnézni, hogy az általunk kiszemelt készülék szerepel-e az
ÁNTSZ által bevizsgált és jóváhagyott víztisztító termékeknek és
technológiáknak az interneten bárki számára hozzáférhető listá
ján
, ahol az engedélyek szövegei is olvashatók, különben egy rosszul választott szűrővel akár árthatunk is egészségünknek.

Az ÁNTSZ által kijelölt vizsgálatokat Dr. Borsányi Mátyás
vezette, ezeknek eredménye olvasható ebben a táblázatban, és ő számolt
be nekünk az itthon forgalomban lévő háztartási víztisztítók
hasznosságáról, esetleges hátrányairól. Elöljáróban viszont le kell
szögeznünk, hogy a háztartási szűrőberendezések kizárólag vezetékes víz
tisztítására alkalmasak, saját kút vizének ihatóvá tételére sajnálatos
módon nem.


Ihatunk-e desztillált vizet?

A
hazai weben ivóvíz előállítására kínálják a Waterwise Model 4000 nevű
desztillációs készüléket, ahol a ködös-áltudományos tájékoztatóból
helyben informálódhatunk a mindennapos desztilláltvíz-fogyasztás
állítólagos áldásairól és tisztító erejéről. „Az esővíz ősidőktől
fogva az áldás jelképe a Föld élőlényei számára. Az égből aláhulló
csapadék tiszta állapotában nem más, mint a felhőkből kicsapódott
desztillált víz. Szomorú tény, hogy korunkban környezetünk olyannyira
elszennyezett, hogy a csapadékvíz fogyasztásáról szó sem lehet. Azonban
a desztilláló készülékkel Ön is előállíthatja otthonában a >friss
harmatot<, a tiszta vizet."
– írja a pénztárcanyitogató ajánló.

Ezzel
szemben Dr. Borsányi Mátyás, elmondta, hogy a desztillált víz
rendszeres fogyasztása kifejezetten káros, mivel nincsen benne só,
kivonja a sejtekből a vizet, és kiszáradást okoz. Ekkor az az ozmózis
nevű folyamat zajlik le a szervezetben, aminek ellenpárját a fordított
ozmózissal vizet tisztító berendezéseknél fogjuk röviden tárgyalni.

A
tudományos tényeket egy állítólagos ezoterikus dalnok és
életmód-oktató, aki szintén desztillálókészüléket kínál megvételre, a
következőképpen értelmezi a maga javára: „Használjunk
desztilláló-készüléket ivóvíz és főzővíz előállítására! Minden
ellenkező híresztelés ellenére a desztillált víz igen jó gyógyító
(tisztító) hatással van a szervezetre. Gyorsan feloldja és kimossa
testünkből a lerakódásokat, és – mivel nem tartalmaz más ásványi
anyagokat – nem rakódik le belőle semmi a szervezetben.”
Ez ebben a
formában nem igaz, a desztillált víz kizárólag időszakosan, kúra
céljából fogyasztható, és akkor is az előírásoknak megfelelően. Ha valaki ilyen készüléket ivóvíz előállításához árul, az feljelenthető, tudatta velünk a szakértő vegyészmérnök.


Aktív szénnel a mellékízek ellen

Az
aktív szenes szűrők megkötik az oldott szerves anyagokat, ezért
alkalmasak a klóros mellékíz ártalmatlanítására, és más kellemetlen
ízektől, szagoktól, színektől is megszabadítanak. Az egészségre káros
anyagok közül például az arzént is eltávolítják.

Az
aktív szenes szűrők kisebb hátulütője, hogy megkötik a jódot is, pedig
nálunk a vizet a legtöbb területen jódhiány jellemzi. A lakosság 80%-a
alacsony jódtartalmú vizet fogyaszt, a Tiszántúl egyes területein
viszont túl magas a víz jódszintje, ami rossz ízűvé teheti a vizet.

Az
aktív szenes szűrők legegyszerűbb változata a háztartási
ivóvíz-utántisztító kancsó, ami Borsányi Mátyás szerint a budapesti
ivóvíz otthoni szűrésére elég kell legyen, de figyeljünk arra, hogy az
aktív szén szűrő minden esetben ezüsttel impregnált legyen.


Fordított ozmózis szűrők

Az
egyik legbonyolultabb, legdrágább és legtöbb szennyeződést kiszűrő
berendezéstípus a fordított ozmózison (RO, angolul: reverse osmosis)
alapul. Az ozmózis két eltérő koncentrációjú folyadék elválasztásával
jön létre, a koncentrációk különbsége adja az ozmotikus nyomás értékét,
aminek révén átáramlik a folyadék a kis nyílásátmérőjű, féligáteresztő
membránon, a magasabb koncentrációjú szennyezett víztől az alacsonyabb
koncentrációjú tiszta víz felé.

Egyes helyeken fordított
ozmózissal állítanak elő tengervízből ivóvizet. Nem véletlen, hogy Dr.
Borsányi Mátyás elmondása szerint csak visszasózó egységet tartalmazó háztartási gépeket szabad venni ebből a típusból,
mert ezek minden sót kiszűrnek a vízből. Azonban a visszasózók is
sokfélék lehetnek, ezért nem árt ennek a kereskedőknél alaposabban
utánakérdezni, akik azt is az RO-berendezések pozitívumaként írják le,
hogy azok megszűrik a víz keménységét.

Dr Borsányi
Miklós azonban felhívta rá a figyelmünket, hogy az 50 milligramm/liter
minimális keménységnek meg kell lennie, különben a víz ivóvíznek nem,
enyhébb esetben is csak korlátozottan alkalmas. Ennek megfelelően
csak olyan helyen érdemes RO-berendezést beszerelni, ahol a csapvíz
keménységének induló értéke az átlagnál magasabb, mert így szűrés után
sem lesz túl lágy a víz.


Vízszűrőnk karbantartása

A
vásárlás után az RO-szűrő karbantartása is folyamatos odafigyelést
igényel, különben többet árthatunk, mint használunk – és ez minden
háztartási vízszűrőre elmondható. Az RO-szűrőnek tipikus problémája,
hogy a rendszerben elszaporodhatnak a baktériumok, ezért negyedévente
biztosítani kell a készülék fertőtlenítését, a szűrőket félévente kell
cserélni, és a benne lévő membrán időtállósága is véges.

Fontos,
hogy az általunk használt vízszűrőben a vízzel érintkező anyagok ne
segítsék elő a baktériumok elszaporodását a rendszerben. Ez különösen a
csapra szerelhető készülékeknél jelent problémát, mert ezeket általában
a konyhában szerelik fel, ahol a főzés miatt megemelkedett hőmérséklet
kedvező feltételeket teremt a baktériumok elszaporodásához.

Az
ÁNTSZ által jóváhagyott RO-szűrők ezeknek az anyagminőségre vonatkozó
kitételeknek is megfelelnek. Egyes készülékeknél UV-egység végzi a
fertőtlenítést, ilyenkor érdemes odafigyelni, hogy ez folyamatosan
megfelelően működjön, de az RO-szűrők gyakran aktív szén szűrőt is
tartalmaznak.

Mivel az aktív szenes szűrő megköti az
oldott szerves anyagokat, ez a szűrő is nagyszerű táptalaja a
baktériumoknak, ezért szintén rendszeresen kell tisztítani. Léteznek
ioncserélőt tartalmazó aktív szenes szűrők is, az ezekben lévő gyanta
monomer-kibocsátása miatt rákkeltő lehet. Ha a készüléken átfolyt víz
elszíneződik, akkor a gyanta tönkrement, vagy eleve nem volt megfelelő
minőségű.

Bár Magyarországon a csapvízben lévő káros
anyagok csak a lakosság elenyésző hányada számára jelentenek komoly
egészségügyi kockázatot, sokan nem bíznak a vezetéken érkező vízben
annyira, hogy azt meg is igyák, vagy a gyerekeikkel megitassák. Többek
között nekik jelenthet egy gonddal kevesebbet a házi utánszűrés, vagy
azoknak, akik az ország kevésbé jó ivóvízzel rendelkező területein
élnek.

Az ivóvíz rossz minőségét nem csak a benne lévő
káros anyagok magas mért értéke okozhatja, hanem egyes hasznos anyagok
alacsony szintje is, több településen a jód, vagy a fluor kis
koncentrációja jelenthet problémát. Más helyeken ezzel szemben az is
előfordul, hogy a környéken palackozott ásványvíz a település
csapvizével azonos vízbázisból származik. Ezzel a vízvezetékekből
esetlegesen a csapvízbe jutó szennyeződéseket is ki lehet küszöbölni,
ahogy Karlsruhe-ban is sok helyütt kerül az asztalra a helyi vízműben
palackozott víz.

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek