fbpx

| Schäffer Dániel

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Házi, kézműves sör a főzdefeszten túl

A hazai kisüzemi sörfőzdék egyelőre csekély számban képviseltetik magukat a sörpiacon, de az első Hazai Kézműves Sörfesztivál sikere azt mutatja, nem lesz ez mindig így. Mivel a fesztiválról sokan lemaradtak, kárpótlásul összegyűjtöttünk néhány helyet, ahol házi sört lehet kóstolni.

Mint azt sokan elmésen mondogatták, sörfesztivál helyett a sorfesztivál nevet is viselhette volna a hazai kézműves sörök első seregszemléje a Főzdefeszt. Volt valami múlt-rendszert idéző a kígyózó sorokban. De nem a választékban: aki rászánta az idejét, csalános, füstös, vagy épp köleses sörkülönlegességeket kóstolhatott, igaz, volt, hogy ez egy órába is beletelt.

Az ínyenc sörök és a sörfőzők osztatlan sikert arattak. Mint a szervezők elmondták, maguk sem számítottak ekkora érdeklődésre. Sörforradalom itthon is? Sokak szerint igen.

Vaskó György a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke a TudatosVásárló.hu-nak arról beszélt, hogy vége a nagy sörgyárak egyeduralmának és lobbijának.

 

Forradalom, vasököl

1993-ban 400 körül volt a kisüzemi sörfőzdék száma Magyarországon, mára ebből 40-50 maradt talpon, így a piaci részesedésük szinte nem is mérhető: 0,35% körüli.

A Jó termék adatbázisukban összegyűjtöttük néhány házi sör beszerzési lehetőségeit.

Németországban, de főleg az USA-ban – ahol a nyolcvanas években végbement, úgynevezett Sörforradalom nyomán rengeteg házi sörfőzde alakult – ehhez képest virágoznak a kisüzemek.

A nálunk mára megmaradt kis főzdék igazi minőségi kézműves söröket gyártanak. Egy kis üzemnek napi 400 és 1600 liter körül mozog a kapacitása. A szakemberek hangoztatják, hogy jobban kellene kommunikálni a söripar gasztronómiai tulajdonságait, és ebben nagy szerepük van a kézműves főzdéknek.

„Fontos a látvány, és a hőmérséklet. Egy jó sörnek utóíze, lecsengése van, amivel egy kommersz sör nem biztos, hogy rendelkezik” – ecsetelte a jó sör tulajdonságait Majoros Gábor, a csobánkai kézműves sörfőzde vezetője.

Az egyedi ízvilágot jelzi például a Serforrás Sörfőzde Korty nevű, Tokaji Aszúval készült sörkülönlegessége is, amelyet csak és kizárólag Miskolcon csapolnak.

Jót márpedig nem lehet akármiből. Mivel a hazai éghajlat nem kedvez a söralapanyagok termesztésének (itthon egyetlen komlótermesztő van és egy malátaforgalmazó), a főzdék zömében külföldről szerzik be az alapanyagokat. A komlót Németországból, Szlovákiából, Szlovéniából, a malátát Németországból – a csobánkai sörfőzde Bambergből –, de van, aki egyenesen az USA-ból szállíttat.

A fóti Osterbrau sörfőzde üzemeltetője, Gyenge Zsolt azonban áthidalta a problémát: saját malátagyára van, így meg tudja termelni magának a sörhözvalót.

De nem csupán a komló és a maláta beszerzése okoz problémát. A kézműves főzdék a magas jövedéki adó és a nagyüzemek vendéglátóhelyekkel kötött kizárólagos szerződései miatt eleve hátrányból indulnak. „Rengeteg az adminisztráció. Többek között ugyanolyan négyszeres könyvelést kell alkalmaznunk, könyvvizsgálóval, számítógépes adatfeldolgozással, mint a nagy sörgyáraknak. Erre sokszor egyszerűen nincsen emberünk – sorolja a nehézségeket Simkó József, a Békésszentandrási Sörfőzde üzletvezetője.

De úgy tűnik, a fordulat valódi, és a sörforradalmárokat az állam is megsegíti. „Egészen eddig nem volt olyan állami keret, amire a kisüzemek pályázhattak volna, de ettől az évtől kedvezményes hitelt vehetnek fel a termelők” – mondta el Vaskó György. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára pedig valószínűleg nem zsebelhet be gyakran olyan tapsot, mint amikor a fesztiválon bejelentette, hogy január 1-től a kis főzdék számára a jövedéki adó csökkentését tervezik bevezetni.

 

Hangsúlyos regionalitás

A lokális sör identitásképző is lehet. A szakemberek szerint egy ilyen kisüzem csak akkor életképes, ha a sörfőzést összekapcsolja a helyi látványosságokkal, ételekkel, értékekkel. Ezért a legtöbb sörfőzde az üzem melletti saját sörözőjében is árulja termékeit.

A kézműves sörök saját áron többnyire 230 – 390 forint/0,5liter között mozognak. Ha erre még a kereskedő ráteszi a hasznát, jóval drágábban jutunk hozzá egy ilyen minőségi folyékony kenyérhez, mint egy kommersz sörhöz, de a kézműves minőséget mindig meg kellett fizetni.

 

Kép [cc] djphoto

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás