fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Készítsd magad! Fűszersók, ételízesítők házilag fűszernövényekből

| Tudatos Vásárló Bajzák Anna

Fűszersó olaj ecet házilag fűszernövények

Akár egészségünk megőrzése a cél, akár csomagolásmentességre váltanánk, látványos eredményt érhetünk el, ha lecseréljük az előre csomagolt ételízesítőket házi készítésű fűszerekre. Neveljünk a balkonon fűszernővényeket, és kétszítsük magunk fűszersót, ételízesítőt, ízesített olajat, ecetet. Bajzák Anna, a Zöldítők balkonkertész képzés oktatójának tanácsai.

Nagy Réka Ökoanyuval talán 2015-ben tartottunk először egymás mellett programot: ő a házi készítésű “vegeta” trükkjét tanította meg, míg én a vegyszermentesen nevelt fűszereimből készítettem a résztvevőkkel sokféle fűszerkeveréket. Azóta eltelt hat év, de a téma még mindig aktuális, hisz a polcok továbbra is roskadoznak a csomagolt ételízesítőktől. Nézzük, miért jó, ha a sütéshez-főzéshez saját fűszereket használunk!

1. Etikus és fenntartható forrás

A balkonon, ablakpárkányon nevelt fűszer 100%-ban beállhat a #egyélhelyit kampányba, hisz az otthonunkban termesztett növények se szállítási, se tárolási, se csomagolási lábnyommal nem rendelkeznek. A gondosan ápolt, évelő fűszerek hosszú éveken át teraszunk díszei és ételeink ízesítői lehetnek, ezzel támogatva a fenntarthatóságra való törekvésünket.

2. Vegyszermentes, egészséges

Ha nem többsávos útra néz a balkonunk, és a szomszédban sem divat a vegyszeres permetezés, biztosak lehetünk ételünk tisztaságában. A fűszeres só, az ecet és az olaj elkészítéséhez sem kell tartósítószert használnunk, és akár egy teljes évre elegendő ízesítőt készíthetünk el. Sőt, ha bőséges a szüretünk, szeretteinknek még karácsonyi ajándékot is biztosíthatunk vele.

Legyen illatos és tarka méhlegelőd balkonon vagy kertben!

3. Méhbarát, lepkebarát 

A legtöbb fűszer virágzása idején boldog pihenőhelye a beporzásért felelős rovaroknak. Ha zsályát, levendulát, szurokfüvet, citromfüvet, bazsalikomot, kakukkfüvet vagy például rozmaringot tartunk, biztosak lehetünk lepkék, zengőlegyek, poszméhek, szenderek, és virágportól sárga potrohú méhek látogatásában. Korábbi cikkünkben részletesen foglalkoztunk a méhbarát balkon kialakításával.

Milyen fűszereket válassz?

A legjobb ihletforrásunk lehet, ha megnézzük, hogy a család által kedvelt és rendszeresen használt fűszerkeverék összetevői között milyen gyógynövények szerepelnek. A klasszikus fantáziakeverékek: a provance-i, az olasz, a magyaros, a görög, a halakhoz vagy épp húsokhoz kínált fűszermixek összetevői mind nevelhetők balkonon.

Fűszersó olaj ecet házilag fűszernövények
Forrás: Zöldítők

Az arányokat az ízlés határozza meg, de ezeket az összetevőket ajánljuk otthoni, kültéri termesztésre:

bazsalikom: egynyári, minden évben magról érdemes nevelni, vagy bolti cserepest szétültetni 

rozmaring: évelő, komolyabb fagyra érzékenyek, ezért érdemes lépcsőházban teleltetni.

babér: évelő, komolyabb fagyra érzékenyek, ezért érdemes lépcsőházban teleltetni

zsálya: évelő, mély cserépben, ládában hosszú évekig boldog a napos erkélyeken. Fagytűrő, de érje csapadék télen.

borsikafű: egynyári, minden évben tavasszal, magról érdemes nevelni,

levendula: évelő, kevés öntözést, de sok napot kíván, gyökere miatt mély cserépben érdemes nevelni, fagytűrő, de érje csapadék télen.

oregano: évelő, magas bokrot növeszt minden évben, ezért nagyobb cserépben érdemes nevelni, fagytűrő, de érje csapadék télen.

kakukkfű: évelő, több aromában is elérhető, fagytűrő, de érje csapadék télen.

lestyán: évelő, de második évtől szüretelhető, mély cserépben hatalmas leveleket növeszthet

Kert az ablakpárkányon: tippek, ha se kerted, se balkonod

Hogyan és mit készíts belőlük?

A legegyszerűbb talán a fűszerkeverék – nem kell hozzá más, csak a ropogósra szárított fűszerek, egy tiszta mozsár és csírátlanított, száraz üvegek a tároláshoz.

Szüret után a növényeket sötét, de jól szellőző kamrában lógatva vagy napra helyezett kartondobozban érdemes szárítani. Hagyjuk egészben a leveleket, virágokat, hogy az aromákat megőrizzük!

Miközben száradnak, az üvegeket alaposan mossuk ki, ecettel öblítsük át, és szárítsuk meg. (A gőzölést segítendő vizes tepsin, sütőben is kiégethetjük.) Épp úgy, ahogy befőzés előtt készítjük elő az üvegeket. 

Ha fűszersót, sós ételízesítőt, levesfűszereket, rizottóízesítőket is szeretnénk készíteni, érdemes bio mezőgazdaságból friss petrezselymet, sárgarépát, paszternákot, karalábét, zellert és hagymákat is beszerezni. Ezeket aprítógéppel előkészítjük, van, aki kiszárítja őket, más receptek szerint nem kell, mert a só tartósít. A kívánt arányban sóval és fűszerekkel összedolgozzuk, és – fentiekhez hasonlóan – kicsi befőttesüvegekbe töltjük.

Tipp: a lestyán a legnépszerűbb ételízesítők és levesporok egyik alapfűszere, külön nem tartozik a legismertebb fűszerek közé, de egészen biztosan mindenki felismeri az aromáját.

Rengeteg kipróbált fűszerkeverék-recept található a legnépszerűbb receptoldalakon például itt és itt.

Felejtsd el a csomagolt salátát, legelj balkon növényeket egész évben

A fűszerkeverékek mellett olajokat és eceteket is készíthetünk, melyek ajándékba is nagyon mutatósak. A friss fűszerekről a vizet alaposan itassuk fel konyharuhán, és szárazon tegyük a tiszta üvegbe, majd öntsük fel olajjal vagy ecettel! Ízlésünk és a felhasználási cél határozza meg, hogy milyen kombinációt ajánlott alkalmazni. Készíthetünk halakhoz rozmaringos, kakukkfüves, citromfüves olívaolajat, tarthatunk a polcunkon tárkonyos ételecetet, pácokhoz mixelhetünk húsfűszereket napraforgóolajjal, salátákhoz feldobhatjuk a fehérborecetet vagy almaecetet illatos fűszerekkel, levendulavirággal. Bármit választunk, nem kell a boltba mennünk érte, így megspóroltuk a szállítás, tárolás és csomagolás lábnyomát is, és máris elindultunk az önellátás útján!

Balkonkert a poharamban – Ízes vizek, gyógyteák és aromás cukrok

Nem mindegy, mit eszel!

Élelmezésünk, élelem beszerzési rendszerünk óriási hatást gyakorol az éghajlatváltozásra, konzerválja a szegénységet, fokozza a természeti környezet pusztulását. Az éghajlatváltozás és globális kizsákmányolás az EU polgárainak a jövővel kapcsolatos aggodalmai között az első helyen áll. Az EU polgáraiként, magánszemélyként a mi felelősségünk is szerepet vállalni a világ előtt álló kihívások megoldásában.

Kövesd a #GoEAThical és az #OurFoodOurFuture hashtaget a Facebookon és az Instagrammon, iratkozz fel hírlevelünkre és értesülhetsz a kampány következő állomásairól.

Ne tápláld tovább a kizsákmányolást! A pénzed szavazat!

Képek: canva.com/Zöldítők

EU DEARA projekt az Európai Unió pénzügyi támogatásával készült a #GoEAThical -OurFood.OurFuture projekt keretében. A projekt tartalmáért kizárólag a Tudatos Vásárlók Egyesülete vállal felelősséget, és semmilyen tekintetben nem tükrözi az Európai Unió álláspontját.

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek