fbpx
eljegyzési gyűrű fairtrade

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Házasodj fairtrade karikagyűrűvel és nem támogatod a gyerekmunkát

Fegyveres konfliktusok, gyerekmunka, méltánytalan és kizsákmányoló körülmények között bányásszák az aranyat, de évek óta vannak már követendő kezdeményezések a probléma enyhítésére. A méltányos bányászatból származó arany megoldás lehet, és sokat várhatunk a jövőre életbe lépő EU-s rendelettől. Addig is: már itthon is vásárolhatunk fairtrade karikagyűrűt.

A Föld legnagyobb aranykitermelése Dél-Amerikában és Afrikában zajlik. Az aranyat az ékszerpiacon kívül nagy mennyiségben használják aranyrudak formájában bankok és egyéb pénzintézetek, illetve mobiltelefonok és mikrocsipek akkumulátoraiként. Ezek az iparágak óriási hasznot könyvelhetnek el, nem úgy, mint a lánc végén dolgozó bányászok, akiknek sok esetben nagyon nagy része még gyerek (kb. 30%).

Az aranybányászatban dolgozók 90%-a kizsákmányolás áldozata (kb. 30 millió ember). Ennek felszámolás többlépcsős folyamat, ami az arany bányászatában és értékesítésében részt vevő minden érintett – így a vásárlók – támogatását megköveteli.

Mit jelent Fairmined és a Fairtrade?

A kereskedők és vásárlók számára a különböző minősítő rendszerek jelenthetnek garanciát arra, hogy az aranyat méltányos körülmények között bányászták, vagyis gyerekmunka nélkül, megfelelő védőöltözetben és munkakörülmények között, korrekt fizetés mellett. Itt az oldalon is volt már szó arról, hogy az egyik ilyen minősítő szervezet a Fairmined, az Alliance for Responsible Mining (ARM) tagja. Az általa kiadott minősítés a garantálja, hogy a bányászat etikus és kíméletes mind a munkások, mind a környezet számára. Például nincs higany és ciánmérgezés és az arany útja a bányától a vásárlóig átláthatóan nyomon követhető. Itt található a Fairmined aranyat/ezüstöt értékesítő források. Fairmined mellett a Fairtrade is ad minősítést bányáknak – jelenleg megközelítőleg a földön bányászott arany 1%-a kap ilyen minősítést, tehát feladat van bőven.

A Fairtrade tanúsítás szigorú szabványokat foglal magába

 • a munkafeltételeket,
 • az egészségvédelmi és biztonsági előírásokat,
 • a kémiai anyagok kezelését,
 • a nők jogait,
 • a gyermekmunkát
 • és a környezet védelmét illetően.

A Fairtrade International és tagszervezetei azon dolgoznak, hogy az illegális bányászatot felszámolják és etikus forrásból származó ásványok felhasználásával készüljenek az elektronikai eszközök, ékszerek.

A Fairtrade komoly anyagi segítséget is nyújt az etikusan működő bányáknak: minden kilogramm arany után 2000 dollárt adnak a bányász-szövetkezetnek, a pénzt közösségi fejlesztésekre, iskolák vagy épp kórházak létesítésére fordíthatják.

Etikus karikagyűrű Magyarországon is

Magyarországon 2017 óta vásárolhatunk fair trade forrásból származó aranygyűrűt a Velekey Ékszervilágon keresztül.

Kicsit tartottunk tőle, hogy az eltelt három évben megszűnt ez a lehetőség, de kiderült, az Ausztriából rendelt gyűrűket most is lehet kapni náluk. Horváth Ádám, a Velekey Ékszervilág értékesítője elmondta, sajnos kevesen ismerik, ezért nem olyan keresettek az etikus forrásból származó gyűrűk. Pedig a hagyományos aranyhoz képest csupán 10%-kal kell többet fizetni értük.

Jelenleg körülbelül 40 típus közül lehet választani, ebben vannak olyanok, amelyekből csak Fairtrade kollekció van és olyanok is, amelyeket a klasszikus kollekció mintájára fairtrade aranyból is elkészítik.

Horváth Ádám elmondta, leginkább a fővárosból érkeznek érdeklődők ezekre a gyűrűkre, és mindössze 15-20 párat vásároltak a megelőző 2-3 évben. Ennek oka, hogy egyelőre csak egy szűkebb réteg engedheti meg magának, hogy személyre szabottan gyártott karikagyűrűben mondja ki az igent, másrészt kevesebben tudják, hogy létezik ez a méltányos alternatíva.

A cégek, részvényesek profitéhsége akadályozza leginkább az aranybányászat kifehérítését – ezt már Újszászi Györgyi, a Védegylet munkatársa hangsúlyozta. Úgy látja, sokat segítene, ha a fogyasztók tisztában lennének azzal, hogy mit választanak, támogatnak akkor, amikor méltányos terméket választanak (és mit akkor, ha nem ilyet).

Emellett biztosan az is segítene, ha nagyobb lenne a választék ezekből a termékekből. Fair mobiltelefont például már lehet kapni, de egyetlen gyártó foglalkozik vele, ezért beszerzése kissé nehézkes.

Más a helyzet az élelmiszerekkel. Számos szupermarket- és diszkont-lánc árul Fairtrade-logós élelmiszereket: kávét, teát, csokoládét, banánt, kakaót. Az OMV kútjain pedig 3 éve lehet fairtrade kávét inni.

Egy évet kell még várnunk a méltányos ásványokra

Az arannyal kapcsolatos problémára az Európia Unió is reagált, 2021. január 1-jével lép hatályba az a rendelet, amely kimondja, hogy a konfliktusos ásványok (az arany mellett az ón, tantál, volfrám) több, mint 95%-nak felelős forrásból kell származnia.

Más szóval a gyártóknak “ellenőrizniük kell, hogy az általuk importált ásványokat és fémeket felelősségteljesen bányászták és dolgozták fel. Ez azt biztosítja, hogy az általuk vásárolt vagy eladott ásványok és fémek nem támogatnak fegyveres csoportokat vagy biztonsági erőket konfliktussal érintett térségekben. Az Európai Bizottság iránymutatást dolgoz ki annak érdekében, hogy segítse a vállalkozásokat ezeknek a térségeknek a felismerésében. A konfliktussal érintett vagy magas kockázatú térségek rendszeresen frissülő listájának összeállításában külső szakértők is részt vesznek” – olvasható az uniós tájékoztatóban.

Az arany és ami mögötte van

 • Az évente kitermelt kb. 200-300 tonna arany mintegy 70%-a ékszerként hasznosul.
 • A világ legnagyobb aranyimportőre Svájc, a kitermelt arany 70%-a áthalad az országon. Ha csak Svájcban törvény kötelezné a gyártókat arra, hogy igazolni tudják az arany származását, hatalmas lépéssel lennénk közelebb ahhoz, hogy az aranykitermelése-és felhasználása etikussá váljon.
 • gyémánt és a konfliktusos ásványoknak nevezett volfrám, tantál, ón, kobalt mellett az aranybányák birtoklásáért folyik a sokszor népirtással járó harc. A konfliktus-ásványok működtetői is a brutális erőszaknak, mert a fegyveres bandák legfontosabb a bevételi forrását jelentik.
 • Az arany kibányászásához nem ritkán gyerekeket is alkalmaznak.
 • A Terre de hommes nevű svájci székhelyű gyerekjogvédő szervezet 2018-ban az afrikai Burkina Faso (itt több mint 600 bányászati telephely található) területén 2325 gyerekmunkást talált az aranybányákban.
 • Porral és néha mérgező gázokkal kevert levegőt lélegeznek. Súlyos légzőszervi állapotok (például szilikózis), állandó fejfájás, hallás-és látásproblémák, ízületi rendellenességek és különféle dermatológiai, izom- és ortopédiai betegségek és sebek veszélyeztethetik hosszú távú mentális és fizikai egészségüket.
 • A gyerekek föld alatt és a felett egyaránt dolgoznak. Ásnak, zúznak, ércet szállítanak, órákig állnak a vízben, homokot vagy iszapot szednek a folyómedrekből. A megtöltött zsákokat a fejükön szállítják a szitálási, mosási helyekre. A rendszeres, teljes munkaidőben végzett munkát általában 12-14 évesen kezdik, de nem ritka, hogy valaki 5 évesen kezd dolgozni. Noha a gyermekektől gyakran elvárják, hogy ugyanazt a munkát végezzék, mint a felnőttek, kevesebb fizetést kapnak.
 • A gyermekek díjazása leggyakrabban a természetbeni és a készpénzfizetés kombinációja. Nem ritka az sem, hogy nem fizetnek nekik, hanem egyszerűen élelmezésért, menedékért és biztonságért dolgoznak. A fizetett személyek esetében az ételek, eszközök és gyógyszerek költségei levonhatók a jövedelmükből úgy, hogy gyakorlatilag semmi sem marad meg.
 • A szülőkkel együtt dolgozókat úgy tekintik, mintha egyszerűen egy plusz kezet nyújtanának a munkaterhelés megosztására, ezért nem fizetnek a gyerekmunkáért.

A Terre de Hommes nevű svájci székhelyű gyermekvédő szervezet olyan mobilalkalmazást dolgozott ki, amely figyelmeztet a gyermekek bányákban tapasztalható problémáira. Mobiltelefon-alkalmazásunk segítségével a Pousghin, Nobsin, Kagtanga és Kiètenga bányászati ​​területein jelenlévő közösségi ügynökök információkat gyűjthetnek a gyermekek élet- és munkakörülményeiről.

Az alkalmazásnak van egy integrált korai figyelmeztető rendszere, amely szöveges üzenettel azonnal értesíti a legfontosabb helyi szereplőket – szociális és egészségügyi dolgozókat, valamint a rendőrséget. Ennek köszönhetően képesek felbecsülni a baleseteket szenvedett, megbetegedett, erőszakos cselekedetek vagy más helyre költözött gyermekek helyzetét, és nyomon követni őket.

2017-ben 2000 gyermeket találtak a négy bányászati ​​helyszínen, 1800 gyermek végzett aranymosást vagy ásást. A dolgozó gyermekek átlagos életkora 13 év, és több mint 53% -uk nem jár iskolába.

Az alkalmazás segítségével 300 gyereket azonosítottak és segítették őket visszatérni az iskolába.


Ezt a tartalmat az International Visegrad Fund támogatta, az Európai Unió #GoEAThical projektje társafinanszírozta. ‘V4 Cooperation for moving forward fair trade as a socially innovative economic model’ (21810223).

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás