fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A hazai növényvédőszer-maradék vizsgálatokról

| Levegő Munkacsoport

A Növény- és Talajvédelmi Szolgálat 2004-ben összesen 2826 db mintán végzett növényvédőszer-maradvány vizsgálatokat, ezekből 2045 hazai, 781 pedig külföldi eredetű volt. A határérték feletti szermaradékot tartalmazó zöldségkultúrák közül a legnagyobb esetszámmal előforduló saláta emelhető ki.

A 156 salátamintából összesen 21 hatóanyagot sikerült kimutatni, amelyek közül a vinklozolin volt az egyik leggyakoribb. A vinklozolin egy a gyümölcsöknél használt gombaölőszer, amely Magyarországon az integrált gazdálkodás során is korlátozás nélkül alkalmazható. Nemrégiben kimutatták, hogy a növényvédő szer hatására károsodás lép fel a hímivarsejtekben, ami több generáción keresztül átadódik, így fennáll a gyanú, hogy a vinklozolin és a hasonló, a hormonháztartást megzavaró növényvédő szerek állnak a mintegy ötven éve tapasztalható termékenységcsökkenés hátterében.

A saláták vizsgálata során 9 esetben (5,8%) a kimutatható növényvédőszerek mennyisége meghaladta az egészségügyi határértéket, sőt 3 alkalommal annál egy nagyságrenddel nagyobb mennyiséget találtak.

A nem engedélyezett hatóanyagot tartalmazó 44 minta jelentős része (81%) is saláta volt. A nem engedélyezett szer használata a salátaminták közel negyedét, 23%-át (!) érintette. A határérték feletti minták között leggyakrabban a dimetoát (9 eset, a kifogásolható minták 20%-a) és a metilparation (7 eset, 16%) fordult elő legtöbbször. Az EU tagországok minden évben tagországonként elkészítenek egy egységes, a 8 vizsgált termék esetén 12-12 mintából álló növényvédőszer-maradék vizsgálatot. Ennek hazai eredményei alapján:

  • Az alma esetén 22 alkalommal találtak növényvédőszer-maradványokat. 1 mintában nem találtak növényvédőszert; 4 mintában 1; 3 mintában 2; 4 mintában pedig 3 növényvédőszert találtak.
  • A salátánál összesen 17 alkalommal találtak növényvédőszer-maradványokat. 3 mintában nem találtak növényvédőszert; 5 mintában 1; 1 mintában 2; 2 mintában 3; 1 mintában pedig 4 növényvédőszert találtak.
  • A szamócánál összesen 12 alkalommal találtak növényvédőszer-maradványokat. 5 mintában nem találtak növényvédőszert; 5 mintában 1; 1 mintában 2; 1 mintában pedig 5 növényvédőszert találtak.
  • A paradicsomnál összesen 11 alkalommal találtak növényvédőszer-maradványokat. 5 mintában nem találtak növényvédőszert; 5 mintában 1; 1 mintában 2; 1 mintában pedig 3 növényvédőszert találtak.
  • A fejes káposzta, a póréhagyma és a rozs/zab kultúrák esetén nem találtak növényvédőszert tartalmazó mintát.

A mintavétel összességében 49 kultúraféleségre terjedt ki (31 zöldségféle, 15 gyümölcsféle, és 2 szántóföldi kultúra), az importtermékek esetén 44 kultúraféleséget és összesen 96 hatóanyagot vizsgáltak. A hazai mintavételi program elsősorban a fő fogyasztási szokásokat reprezentáló terményekre irányult, és összesen 148-féle hatóanyagot vizsgáltak.

Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi Anyag hírlevelében. Feliratkozás: reach@levego.hu.  

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok