| Lőrincz Ágnes
Hazai csirkehús-fogyasztási szokások
A hazai élelmiszerüzletekben a ’80-as évek eleje óta lehet bontott csirkét kapni, azóta a csirkemell és a csirkecomb vezeti az eladási listákat.
A Baromfi Terméktanács adatai szerint az eladott csirkehús 20%-a csontos csirkemell és a filé, 23%-a csirkecomb, és mindössze 7% az egész csirke. A reklámok és a nagy népszerűségnek örvendő főzőműsorok komoly befolyásoló erővel rendelkeznek a csirkehús piacán. A fiatalok szinte csak csirkemell filét vásárolnak. A receptek java csirkemellből és combból készít fogásokat, az amerikai kultúra terjedésével lassan újra visszatér a csirkeszárny is a köztudatba, ám az egész csirke, az aprólék, a farhát és a belsőségek arányaiban jóval kevésbé fogynak, mint a színhús. Az általunk megkérdezett áruházláncokban (Spar, CBA, Tesco, Auchan) és piacokon egyöntetűen azt mondták, hogy a legjobban a csirkemell és a comb fogy (Spar: az eladott mennyiségek felét adja a két tétel, a comb 34% és a mell 26%).
A belsőségek közül a máj a legkelendőbb, mivel sokféle felhasználásra is alkalmas, bár ezek értékesítési arányáról csak az Auchan vezet külön statisztikát, az eladott csirkehús 1,5%-át teszi ki a máj-szív-zúza. A Baromfi Terméktanács adatai szerint tavaly 88,6 tonnányi belsőséget forgalmaztak az országban. Sokaknak feltűnik, hogy a májból, szívből, zúzából jóval több van a pultokban, mint amennyi a comb és a szárny alapján várni lehetne. Ennek magyarázatát a Terméktanácsnál abban látják, hogy a vágás során minőséghibás húsokat használják fel állateledelnek, míg a belsőségek ugyanúgy értékesíthetők, hiszen azokat nem érte károsodás. Piaci forrásaink szerint a termelőknek a hasznot a mell és a comb hozza, a többi úgymond „talált pénz”.
A boltban és a piacokon kapható csirkehús ára az alábbiaktól függ:
– Milyen idősen vágták le a csirkét? Kapható 4 és 12 hetesen vágott állat is – utóbbi a drágább, hiszen tovább nőtt, tovább kellett táplálni.
– Mivel etették a csirkét? A nagyüzemi állatok húsa jóval olcsóbb, mint a „boldog” csirkéké, amelyek szabadon kapirgálhattak, szemes terményt kaptak.
– Mennyire vizes a hús? Ezt sajnos csak utólag tudjuk meg, amikor a sütés során látjuk a tepsi alján kisült húslét és az „összefonnyadt” húst.
Négy piacon néztük meg az árakat június 2. hetében:
Kispest, kispiac | Fehérvári úti piac | Lehel téri piac | Lőrinci vásárcsarnok | |
egész csirke | 768.- | 788.- | ||
csirkecomb | 848.- | 698-1400.- | 498.- | 698.- |
csirkemell | 1160.- | 1149-1700 | 1198.- | |
csirkemellfilé | 1570.- | 1598.- | 1398.- | 1488.- |
csirkemáj | 980.- | 698.- (szívvel) | ||
farhát | 248.- | 219.- | ||
csirkenyak | 399.- | 298.- | ||
csirkeszárny | 698.- | 620.- | 698.- | 728.- |
A Terméktanács kérésünkre küldött adatai alapján a magyar baromfitermelő ágazat teljes mértékben tudja fedezni a hazai keresletet, sőt. Ha közel kétszer annyi csirkehúst ennénk, mint most, akkor sem kellene importálni. Ennek ellenére évente 40-50 tonnányi baromfihús érkezik az országba a világ minden tájáról. Mivel az Unió területén, a tagállamok között nincs vámeljárás, ezért a NAV nem rendelkezik statisztikával a Magyarországra érkező csirkehúsokról sem a származási ország, sem az importőr tekintetében. Ám, ha beütjük a keresőbe az „import csirkehús” kifejezést, találunk heti rendszerességgel importáló céget, és olyat is, amely uniós bontott csirke behozatalában segédkezik. Nagykereskedőknél viszont találtunk fagyasztott brazil csirkemájat, brazil csirkemell filét, igaz, mellettük ott van a magyar csirkehús is, csakhogy az áraik között olykor 30% a különbség a tengerentúli javára. (delforg.hu, hampex.hu, teruljasztalkam.hu – Perdix, 0,5 kg brazil csirkemáj 349.-, jegtrade.hu)
Fagyasztott brazil csirkemáj kapható a Tesco-ban is fél kilós (219.-Ft) és kilós (479.-Ft) kiszerelésben is, máshol viszont nem találtunk.
A hazai nagy üzletláncoknál is megnéztük a kínálatot:
Tesco (friss, hűtött) | Aldi (tálcás) | Spar (friss, hűtött) | |
egész csirke | 631.- | 789.- | 579.- /kg |
csirkecomb | 739.- | 719.- | 759.- |
csirkemell | 1189.- | ||
csirkemellfilé | 1589.- | 1499.- | 1599.- |
csirkemáj | 898.- | 918.- | 569.- |
farhát | 259.- | 339.- | 339.- |
csirkenyak | 339.- | ||
csirkeszárny | 849.- | 549.- |
A hazai áruházláncok többsége törekszik arra, hogy minél több magyar csirkehúst tartson a polcain, az Aldi, a Lidl, a Spar és az Auchan is csak magyar beszállítókkal működik együtt a magyar piacon.
Mivel a csirke csontos részei jóval olcsóbbak, mint a húsosak, szeretnénk kedvet csinálni ezek fogyasztásához. Már csak azért is, mert szakértő csirkések szerint a legfinomabb részek éppen a csont mellett találhatók. A főzéskor a csontokban lévő kalcium és a porcokban lévő kollagén is belefő a levesbe, emiatt a vasárnapi húsleves nem csak ízletesebb, de egészségesebb is lesz, mintha csak mellfiléből főznénk. Ha pedig egész, tölteni való csirkét választunk, egy csapásra megoldhatjuk a levest és a főételt is.
Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!
A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.
Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.
A cikk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás PTKF/1230/2015 jelű pályázat keretében készült.