fbpx

| Szendrei Veronika

Hátrányos helyzetűeket segítik az IT találmányok

Amikor a technika, a jó szándék és a kreativitás találkozik, sok ember életét sikerülhet megváltoztatni.

Wiihabilitáció

Valószínűleg a Nintendo Wii megalkotói álmukban sem gondolták, hogy puszta szórakoztatásra szánt termékük komoly gyógyászati fejlesztő, rehabilitációs eszközzé válik. (A Wii egy 2006-ban piacra dobott videojáték, amelynek különlegessége, hogy a vezeték nélküli távirányítót kézben tartva a valós-virtuális térben mindenféle mozgást végezhetünk, amit a képernyőn követhetünk. Lehet többek között bowlingozni, teniszezni, síelni, íjászkodni, bokszolni, golfozni, de gördeszkázni is.) Néhány kreatív orvosnak és ápolónak köszönhetően azonban mégis ez lett a végeredmény.

A Wiit az Egyesült Államokban több helyen sikeresen alkalmazzák az agyvérzésen vagy szélütésen (stroke-on) átesett betegek rehabilitációjában és a mozgászavarral járó Parkinson-kórban szenvedők életminőségének javítására. A játék során begyakorolt mozdulatok ugyanis segítik a koncentrációt, fejlesztik a mozgáskoordinációt, így a betegek később könnyebben tudják elvégezni hétköznapi feladataikat. A Wii játékok megmozgatják az embereket, és segítenek visszanyerni az uralmat testük felett.

Magyarországon is felfigyeltek a játékban rejlő lehetőségekre. A Pető Intézet docense, Sáringerné Dr. Szilárd Zsuzsanna mozgáspedagógus a Wiit gyógyászati célokra alkalmazza. Először a központi idegrendszer sérülése miatt mozgáskorlátozottá vált gyerekekkel próbálták ki a játékot – nagy sikerrel. A mozgásnak jótékony testi-lelki hatása van. A játékosok eddig elérhetetlennek hitt sport-, verseny- és győzelmi örömöket élhettek át. Az eljárást ma értelmi fogyatékkal élő és mozgáskorlátozott gyerekek fejlesztésében alkalmazzák, a terápia során folyamatosan figyelik, segítik, irányítják őket. Létrejött egy egyesület is, a Virtuális Sport és Szabadidő Egyesület, melynek célja, hogy minél több játékkonzol álljon a rászorulók rendelkezésére.

Az idén másodjára megrendezett Wii-bajnokságon vak, értelmi fogyatékkal élő és mozgáskorlátozott gyerekek mérték össze tudásukat, de a játékot akár ép emberekkel együtt is élvezhetik. A módszert a Pető Intézeten kívül több budapesti kórházban sikeresen alkalmazzák, és Kaposváron, illetve Szombathelyen is próbálkoznak vele. A Pető Intézet tárgyalásokat folytat a Nintendo forgalmazójával, akik szeretnék a következő modellek profiljába beépíteni a fejlesztés és a rehabilitáció terén szerzett tapasztalatokat.

 

Légből kapott internet

A 2008-ban útjára indult WiFi-falu program célja, hogy hátrányos helyzetű magyar kistelepülések lakóit wifiantennák segítségével közösségi internethez juttassa, és ezzel javítsa az esélyegyenlőséget, és segítse a munkakeresést. Az internet az itt élők számára gyakorlatilag elérhetetlen, van, ahol még vezetékes víz sincs. A program az akkori Gazdasági és Közlekedési Minisztérium kétszázmillió forintos támogatásával és a T-Com segítségével indult, és az északkelet-magyarországi régió elmaradott települései csatlakozhattak hozzá. A mélyszegénységben élő családoknak az önkormányzatok segítettek a háztartásonként harmincezer forintos belépési díj kifizetésében, amely magában foglalt egy használt, de felújított számítógépet – a kölcsönt a családok havi ötezer forintos részletekben téríthették meg.

A szolgáltatás beindítása olyan falvakban volt létszükséglet, ahol csak néhány gép volt hozzáférhető mindenki számára, vagy esetleg egy sem. Például a Cserehát és az ország egyik legszegényebb, kizárólag romák által lakott településén, Csenyétén az egyetlen számítógép az egykori Informatikai és Hírközlési Minisztériumtól kapott kakaóbiztos óvodai PC volt. Az internet-hozzáférés nemcsak a gyerekek iskolai felzárkózását segíti, hanem a jellemzően munkanélküli felnőtt lakosság munkába állását is. Az önkormányzatok és a projekt aktivistái tanfolyamokon tanították az internet és a számítógép használatát, és felhívták a figyelmet a távmunka lehetőségeire. 2008 novemberére 102 település lett „online”. A kimaradó falvak közül volt, ahol az önkormányzat vagy a pap nem nézte jó szemmel a kezdeményezést, de olyan is előfordult, hogy annyi pénz sem volt a közös kasszában, amennyi az induláshoz kellett volna.

A kezdeményezés eredeti szándéka az volt, hogy az internet által segítse a munkakeresést. A kezdeti időszak után azonban Nyírő András, a projekt megálmodója (az Internetto és az Index hírportál alapítója) egyre több problémával szembesült. Néhány faluban akadozott a szolgáltatás, és félreértésekre is fény derült. Nyírő szerint az elején tisztázták, hogy az év végégig biztosítják a szolgáltatást, mert a program célja, hogy a mélyszegénységből kikerülő családok maguk is képesek legyenek azt fenntartani – a polgármesterek azonban erre másképp emlékeztek. Az alapítvány tartozásokat is felhalmozott, mert az állami támogatás kifutásával nem tudták finanszírozni költségeiket.

A mentőövet 2010 elején a Microsoft Unlimited Potential (Korlátlan Lehetőségek) nevű pályázata jelentette: januárban az Internet Terjesztéséért Alapítvány és a Bács-Kiskun Megyei Civil Szolgáltató Központ ötvenezer dollárt nyert el, amihez szoftvercsomagokat is kapott, közel 12 ezer dollár értékben. (Az Unlimited Potential világszerte olyan kezdeményezéseket segít, amelyek az úgynevezett „digitális szakadék” csökkentését célozzák.) Februárban Hodász lett WiFi-falu; így az eddig csatlakozott százhúsz település közel kétezer háztartása havi ezer forintért jut internethez. A nemes szándékú elképzelés jövőjéről egyelőre sajnos nem sokat tudni, reméljük, folytatódik.

 

Jótékony sávszélesség

Vannak dolgok, amelyek 21. századi technika nélkül nem jöhetnének létre, ilyen például a Global Milonga. A nemzetközi szövetség tagjai olyan táncosok, tanárok, szervezők, zenészek, akik argentin tangóznak, és szeretnének tenni valamit bolygónkért. A 2010. december 11-i eseményen egyszerre tangózik a világ. „Az internetes kapcsolat segítségével ugyanarra a zenére táncolhatnak egyszerre több kontinensen, és láthatják egymást a résztvevők a helyszíneken felállított kivetítők segítségével” – magyarázta Julian Ingram, a Budapesten élő amerikai tangó DJ, a Global Milonga nemzetközi koordinátora.

Az este során a világ minden tájáról befolyt összegek a Trees for the Future (Fák a jövőért) nevű szervezethez kerülnek, amely 1989 óta a fenntartható erdőgazdálkodás előmozdításával próbál új esélyt teremteni a biológiailag degradálódott területek elszegényedett lakosai számára. 2009-ben csak a budapesti rendezvényen összegyűjtött adományokból több mint hétezer facsemetét ültettek világszerte.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 21. számában.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás