fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Hatékony, hatékonyabb, leghatékonyabb – „Európa legjava”

| Tudatos Vásárló

Hogy legyen az ember tudatos vásárló? Eligazodni a különböző mutatók között, számokat, termékjellemzőket helyesen értelmezni, átlátni a kínálatot, mérlegelni, majd választani bizony nem könnyű. Ha kapaszkodókat keresünk, nézzük meg a Toptent!

A Topten.info olyan vásárlási segédlet, amely – főként – európai termékeket rangsorol, kihirdetve, hogy adott kategórián belül melyik a „legjobb európai” választás. Az összehasonlítás alapját elsősorban a termékek olyan jellemzői jelentik, mint a környezetre gyakorolt hatás, az egészségvédelem, a minőségi, de még inkább az energiahatékonysági jellemzők. A honlap létrehozóinak nem titkolt célja, hogy a vásárlókat megismertesse azzal, hogyan csökkenthetik 30%-kal energiaszámlájukat, amivel egyidejűleg a klímaváltozás ellen is tehetnek valamit.

A kezdeményezés Svájcban indult 2000-ben, de idővel számos ország csatlakozott, különösen azután, hogy az Európai Bizottság is a projekt mögé állt. Számos szervezet és intézmény összefogásának eredményeként ma már többek között Ausztriában, Csehországban, Franciaországban, Lengyelországban és Svájcban is születtek nemzeti oldalak, amelyek országonként különböző árucsoportokban, az ott elérhető kínálatot figyelembe véve listázzák a termékeket, egyebek között lézernyomtatókat, mobiltelefonokat, DVD-felvevőket, fagyasztógépeket.

A lajstrom alapvető célja, hogy bemutassa, termékcsoportonként melyik tíz berendezés, eszköz használata kerül a legkevesebbe 15 éves használati időt, illetve autók esetében 15 ezer kilométer megtett távolságot feltételezve. Alapvetően egyszerre tíz különböző háztartási berendezés összehasonlítására ad lehetőséget, ettől azonban a nemzeti oldalak adott esetben eltérnek: van, ahol több, van, ahol kevesebb hasonlítható össze, s a kínálat is eltérő.

 

Már monitorokra is van Topten Franciaországban

Termékcsoportonként évente kétszer frissül, és a környezeti megfelelés szempontjából értékel, hasonlít össze különböző háztartási berendezéseket, mindennapi technikai eszközöket a francia CLCV nevű fogyasztóvédelmi szervezet és a Környezetvédelmi Világalap (WWF) nemzeti alszervezete által működtetett francia TopTen.

Az oldal mostantól már a számítógépes monitorokat is értékeli: a tíz legtakarékosabbnak mondott 15-20 collos monitort rangsorolja, képességeik mellett feltüntetve minősítési címkéjük tartalmát (TCO 03, TCO 99, stb.), és ami a legfontosabb: mennyit fogyasztanak öt éven át. Az áram árát természetesen euróban közli, mint minden háztartási cikknél.

A francia illetékesek szerint nem csupán a tudatos magánvásárlókra gondoltak az újabb TopTen listával, de a vállalkozások „tudatos” gépbeszerzőire is, hiszen százas nagyságrendű monitorvételnél az áramfelhasználás takarékossága már komoly költségtényező lehet.

 

Jó hír, hogy hamarosan lesz magyar Topten is. Kiss Anikótól, a WWF Magyarország munkatársától megtudtuk, hogy heteken belül elkészül a magyar változat, ami a szervezet szeptemberben induló klímavédelmi kampányával együtt fog debütálni. (Figyelem, ne tévesszen meg senkit, hogy már ma is van magyar drusza, ami azonban egészen más úton jár!)

Amíg ez elkészül, addig is érdemes megnézni a Topten külföldi oldalait, hiszen ezeken megismerkedhetünk az értékelési kritériumokkal, amiket aztán már mi magunk is alkalmazhatunk, ha arra kerül a sor – azaz ha szeretnénk jobb vásárlói döntéseket hozni.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok