fbpx

| Malcolm Gladwell

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Hatalmas és gonosz, avagy hogyan gázolt át a városi terepjáró a gépkocsik biztonságán? 5. rész

A városok utcáit terepjárók, autómonstrumok lepik el. Talán a kátyúk miatt? Vagy mert olyan biztonságosak lennének? Mi áll a városi terepjáró-kultusz mögött?

5.

2000. augusztus 9-én a Bridgestone Firestone abroncsgyár az amerikai történelem legnagyobb áruvisszahívását jelentette be. A biztonságért érzett aggodalom növekedése miatt – állt a cég indoklásában – tizennégymillió abroncsot cseréltek ki, amelyeket elsősorban a Ford Explorer sport-terepjárókon használtak. A visszahívás és a Ford által egy évvel később kezdett csereprogram költsége többmilliárd dollárra rúgott. A két cég további milliókat költött perekre és peren kívüli egyezségekre az Explorerek tulajdonosaival, akik azzal vádolták őket, hogy az abroncsok szétmentek, és ez okozta terepjáróik borulását. Ugyanezen év őszén a két cég felsővezetését az amerikai törvényhozás is beidézte, és nyilvánosan elmarasztalta.

Évek óta ez volt a legnagyobb botrány az autóiparban, de egyben a legkülönösebb is. Az állami adatok szerint 2001 szeptemberéig a Ford Exploreren lévő Firestone abroncsok által okozott halálesetek száma kétszázhetvenegy volt. Ez soknak tűnik, amíg figyelembe nem vesszük, hogy a Firestone az Explorerekhez, a terepjáró 1990-es bevezetése óta tizennégy millió abroncsot szállított, és hogy egy abroncs átlagos élettartama negyvenötezer mérföld. A Firestone elleni vádak tehát úgy összegezhetők, hogy az abroncsaik hatszázharminc milliárd futott mérföld alatt kétszázhetvenegy halálesettel végződő meghibásodást szenvedtek. A gyártók ilyen hibaszázalékért általában díjakat nyernek.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy ugyanezen tíz év alatt csaknem félmillió amerikai vesztette életét közlekedési balesetben. Máshogy fogalmazva a kilencvenes években többszázezer ember hunyt el azért, mert túl gyorsan vezetett, átment a piroson vagy túl sokat ivott. Tekintélyes részük terepjáró-tulajdonos volt, akiket a négykerék-meghajtás a sima utakon felelőtlen vezetésre ösztönzött; akik agresszíven vezettek, mert sebezhetetlennek érezték magukat; akik aránytalanul több elütött embertársukat ölték meg azért, mert rugalmatlan acélvázas felépítésű kisteherautókat vezettek; s akik azért szenvedtek balesetet mert nem tudták időben megállásra bírni több mint két tonnás járművüket. De a szabályozók, a jogászok, a törvényhozás és a média úgy döntött, hogy az összes ilyen halálesetből arra a 0,0005 százalékra koncentrál, amelyet a jármű állítólagos hibája okozott.

Vajon meg kell-e ezen lepődnünk? A sport-terepjárók korában ez az az ok, ami miatt az emberek aggódnak biztonságukért. Nem a saját viselkedésükből adódó kockázatok, bármilyen gyakoriak is azok, hanem a váratlan helyzetekből adódóak, legyenek bármilyen ritkák is. Az Explorer nagy és impozáns. Magasan a föld felett van. Lenézhetsz a többi vezetőre. Látod, ha valaki bujkál alatta vagy mögötte. Gond nélkül felhajthatsz vele bármilyen útpadkára. Hát nem úgy hangzik ez, mint a világ legbiztonságosabb járműve?

 

Előző <<< x

 

Megjelent a New Yorker 2004 január 12-i számában. Lefordítva és közzétéve a kiadó engedélyével. Fordította: Török Katalin.

Karikatúra: http://www.nicholsoncartoons.com.au

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás