fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Háromdimenziós óceáni gazdaság

| Tudatos Vásárló

Egy forradalmi modell, amelyben évente 50-60 tonna hínárt termelnek, kagylót és osztrigát tenyésztenek és mindez jó hatással van a tengeri élővilágra is.

A new yorki Bren Smith egy forradalmi modellel kezdett el foglalkozni, amelyben egy háromdimenziós óceáni gazdaságot hozott létre. A meglepő projektben fésűkagylót, osztrigát tenyészt és tengeri hínárt termeszt, kihasználva az óceán egy függőleges szeletét. Smith szerint a modell nem csak ételt, de munkát is teremt, nem utolsó sorban pedig tisztítja az óceánt, és élhetőbbé teszi azt a tengeri élővilág számára is.

Smith hagyományos halászként kezdte, derül ki TEDx Talk előadásából. Már 14 évesen otthagyta a középiskolát, és beállt halásznak. Ipari halászatban dolgozott, ahol a vonóhálókkal komplett ökoszisztémákat tettek tönkre. Elmondása szerint ő is több ezer kiló halott tengeri élőlényt dobott vissza munkája során a tengerbe, amelyek egy-egy halfaj ipari halászata során kerültek hálóikba. 15 éve minden megváltozott, amikor Bren elkezdett tengeri hínárt termeszteni, és ötvözte azt a kagyló és osztriga tenyésztéssel. 

Létrehozta a GreenWave nevű projektet, amelynek célja az óceángazdaságok népszerűsítése, a tengeri ökoszisztémák helyreállítása és a óceánra épülő innovatív modellek támogatása. Csapata együtt dolgozik többek között a Yale és a Connecticut Egyetemmel, helyi farmokkal, éttermekkel. Tanfolyamot szerveznek érdeklődöknek, és emellett működtetik a 2015-ben megalapított Thible Island Ocean Farm nevű gazdaságot. A gazdaság ma már 30-60 tonna hínárt termel éves szinten, a New York melletti Long Island Sound vizeiben.

A GreenWave 2015 novemberében elnyerte a neves Buckminster Fuller Institute 100.000 dolláros díját. Elmondásuk szerint a projekt azért úttörő az akvakultúrák terén, mert vibráló ökoszisztémákat hoz létre. Emellett sokkal nagyobb hozammal rendelkeznek a többi akvakultúránál, amelyek többsége sérülékeny monokultúrára épül. A modell egyszerű: hínár és kagylófélék tenyésznek úszó köteleken az osztriga és kagylóketrecek felett. 

A hínár telepek segítenek megtisztítani a vizet a széndioxid és a nitrogénszennyezéstől, segítik a partszakaszok vihar védelmét. Lehetőséget teremtenek a halászoknak, hogy a halászat mellett hínárra épülő vízi gazdaságokat hozzanak létre. A hínárt szuper élelmiszerként tartják számon, de előállítanak belőle gyógyszert és üzemanyagot is, mindezek mellett menedéket jelent a tengeri élőlények számára is, az egyre nagyobb veszélyt jelentő elsavasodással szemben. Smith együtt működik a Yale Egyetem gazdaságával is, ahol a hínárból oldatot készítenek, és ezzel pótolják a növények ásványi anyag és nitrogén szükségletét. A hínár egy kapocsként szolgál a földművelés és az “óceánművelés” között.

 

Forrás: EcoWatch

Képek: Foreo

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás PTKF/1230/2015 jelű pályázat keretében készült.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok