fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Ha már alma, legyen fair! – Fenntartható IT-t kérünk!

| Tudatos Vásárló

Gyere és légy vendégünk egy szeletre Magyarország legnagyobb fair trade almatortájából! Ha szerencséd van, többet kapsz, mint a gyári munkások az Apple bevételéből.
 

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 2010 óta vesz részt a makeITfair projektben, amely az elektronikai iparral foglalkozik, azon belül is leginkább fogyasztói termékekkel, mint például a mobiltelefonok, számítógépes játékok és laptopok. Célja, hogy tájékoztatást nyújtson a termelési láncában bekövetkező munkaügyi és emberi jogi visszaélésekről, illetve környezeti problémákról. Arra bátorítjuk a fiatalokat, hogy lépjenek fel a helyzet javításának érdekében.
További információk: www.makeitfair.org vagy letölthető itt és itt.

Több mint 135 mérgezést szenvedett munkás vár jogorvoslatra az Apple IPhone-jait és IPad-jait gyártó Wintek kínai gyárában, mialatt az Apple mintegy 5,99 milliárd dollár nyereségről számolt be az idei év első negyedévében. Tavaly pedig 19 fiatal munkás kísérelt meg öngyilkosságot az Apple beszállítója, a Foxconn kínai gyáraiban. Annak érdekében, hogy ezek a problémák széles körben ismertek legyenek, valamint a legnagyobb cégek, köztük az Apple is nyomást gyakoroljon beszállítóira, a makeITfair projekt és a GoodElectronics hálózat tagjai nemzetközi akciónapot szereznek 2011. május 7-én.

A makeITfair nemzetközi akciónap keretében önkéntesek látják vendégül az érdeklődőket egy szelet fair trade almatortára több Európai országban, köztük Magyarországon is. Ez a torta azonban nem egyenlő szeletekből áll, hiszen azt jelképezi, milyen keveset kapnak a sokszor kiszolgáltatott körülmények között dolgozó gyári munkások egy Apple Iphone árából.

A kampány helyszíne: 1061, Budapest, Andrássy út 36., Apple bolt előtt
Időpont: május 7 (szombat) 11:00-12:00

Ha úgy érzed, többet is tennél az ügy érdekében, segítségedre lesz a helyszínen osztogatott “visszajelző kártya”, amellyel arra kérjük az Apple-t, hogy juttassa el üzeneteinket beszállítóihoz. A kártyát letöltheted itt is. Vagy hirdesd a kezdeményezést Twitter és Facebook alkalmazások segítségével.

Budapesten meghívtuk az Apple bolt képviselőit (iStyle Hungary Kft.) is, hogy álljanak kezdeményezésünk mellé, és tolmácsolják az Apple felé kérésünket, hogy a cég méltó módon fizesse ki a beszállítóit, ezáltal biztosítson a termelési lánc minden egyes munkásának méltányos megélhetést, azaz egy fair harapást az almából.

 

Résztvevő szervezetek: Tudatos Vásárlók Egyesülete, Fair Világ Szövetség, Védegylet

További információk a kampányról:

Tudatos Vásárlók Egyesülete, Perényi Zsófia, tve[kukac]tve.hu, 06 1 225-8136.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok