fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Gyümölcsre várva – a Jövő Fája

| Tudatos Vásárló

A Jövő Fája 2006. június 27-től díszíti a Jövő Háza parkját. A körtefa azoknak a vállalatoknak a megbecsülését jelképezi, akik önkéntesen csatlakoztak az Adatok.Értünk! környezetvédelmi kezdeményezéshez.

2006 februárjában lépett életbe az E-PRTR (Szennyezés Kibocsátás és Átviteli Jegyzék) rendelet az Európai Unióban, amely 2008-tól nyilvános, évenkénti adatszolgáltatásra kötelezi a kibocsátó vállalatokat, így nyilvános lesz, ki, milyen mértékben szennyez. A Környezeti Management és Jog Egyesület (EMLA) valamint a BME Management Szakkollégium 2005 szeptemberében indította az Adatok.Értünk! projektet, mely az üzemek adatszolgáltatási kötelezettségét készíti elő. Az érintett vállalatokat önkéntes adatszolgáltatásra kérték fel, a beérkező információkból 2006 szeptemberéig egy nyilvános, a www.adatokertunk.hu weboldalon keresztül elérhető adatbázist készítenek, hogy bővülhessen a tisztán látók tábora. Ezen ismeretek tükrében választ kaphatunk számos, a lakóhelyünk környezeti állapotával kapcsolatos kérdésünkre, hogy mennyire egészséges környezetben töltjük a mindennapjainkat, és mely vállalatok vállalnak önkéntességet a társadalom érdekében, bízva abban, ahogy a Jövő Fája is meghozza a gyümölcsét, a tudatosság is megteremti hosszú távon a cégek jövőjét.

A faültetést megelőző konferencián a közös tervezés érdekében az állami, a gazdasági és a civil szféra képviselői is megjelentek. A résztvevők egyetértettek abban, hogy integrált adatszolgáltatási rendszerre van szükség, melyet gyakori frissítéssel lehet igazán érdemlegesen működtetni. A hazai viszonyokat tekintve a szakértők úgy gondolják, a vállalatok és a társadalom szintjén is változásokra van szükség, hogy az adatok helyes értelmezésével, megfelelően reagálhassunk. A vállalatok szerint a kibocsátási adataik közzé tétele akkor is rontja a megítélésüket, ha a törvényesen, fenntarthatóan működnek. Az etikus vállalati magatartás nem mindig térül meg, a fogyasztói attitűd könnyebben befolyásolható jó marketing és kommunikációs eszközökön keresztül. Ezt a problémát a civil szervezetek is felismerték és támogatják, hogy a vállalatok lépéseket tehessenek a változások érdekében, a társadalmi felelősség vállalás terén hitelesen javíthassák megítélésüket.

Az ünnepélyes faültetésnél, Kovács Kálmán, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium leendő államtitkára beszédében kiemelte a civil és a gazdasági szféra együttműködésének szükségességét, és az adatszolgáltató vállalatok, nyitottságának példaértékűségét.

Az adatot szolgáltató „jövő cégeinek” névsora megtalálható az Adatok.Értünk! honlapján, ahol továbbá július 1-től valamennyi megkeresett vállalat listáját közzé teszik.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok