fbpx

| Tudatos Vásárló

Gyümölcsre várva – a Jövő Fája

A Jövő Fája 2006. június 27-től díszíti a Jövő Háza parkját. A körtefa azoknak a vállalatoknak a megbecsülését jelképezi, akik önkéntesen csatlakoztak az Adatok.Értünk! környezetvédelmi kezdeményezéshez.

2006 februárjában lépett életbe az E-PRTR (Szennyezés Kibocsátás és Átviteli Jegyzék) rendelet az Európai Unióban, amely 2008-tól nyilvános, évenkénti adatszolgáltatásra kötelezi a kibocsátó vállalatokat, így nyilvános lesz, ki, milyen mértékben szennyez. A Környezeti Management és Jog Egyesület (EMLA) valamint a BME Management Szakkollégium 2005 szeptemberében indította az Adatok.Értünk! projektet, mely az üzemek adatszolgáltatási kötelezettségét készíti elő. Az érintett vállalatokat önkéntes adatszolgáltatásra kérték fel, a beérkező információkból 2006 szeptemberéig egy nyilvános, a www.adatokertunk.hu weboldalon keresztül elérhető adatbázist készítenek, hogy bővülhessen a tisztán látók tábora. Ezen ismeretek tükrében választ kaphatunk számos, a lakóhelyünk környezeti állapotával kapcsolatos kérdésünkre, hogy mennyire egészséges környezetben töltjük a mindennapjainkat, és mely vállalatok vállalnak önkéntességet a társadalom érdekében, bízva abban, ahogy a Jövő Fája is meghozza a gyümölcsét, a tudatosság is megteremti hosszú távon a cégek jövőjét.

A faültetést megelőző konferencián a közös tervezés érdekében az állami, a gazdasági és a civil szféra képviselői is megjelentek. A résztvevők egyetértettek abban, hogy integrált adatszolgáltatási rendszerre van szükség, melyet gyakori frissítéssel lehet igazán érdemlegesen működtetni. A hazai viszonyokat tekintve a szakértők úgy gondolják, a vállalatok és a társadalom szintjén is változásokra van szükség, hogy az adatok helyes értelmezésével, megfelelően reagálhassunk. A vállalatok szerint a kibocsátási adataik közzé tétele akkor is rontja a megítélésüket, ha a törvényesen, fenntarthatóan működnek. Az etikus vállalati magatartás nem mindig térül meg, a fogyasztói attitűd könnyebben befolyásolható jó marketing és kommunikációs eszközökön keresztül. Ezt a problémát a civil szervezetek is felismerték és támogatják, hogy a vállalatok lépéseket tehessenek a változások érdekében, a társadalmi felelősség vállalás terén hitelesen javíthassák megítélésüket.

Az ünnepélyes faültetésnél, Kovács Kálmán, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium leendő államtitkára beszédében kiemelte a civil és a gazdasági szféra együttműködésének szükségességét, és az adatszolgáltató vállalatok, nyitottságának példaértékűségét.

Az adatot szolgáltató „jövő cégeinek” névsora megtalálható az Adatok.Értünk! honlapján, ahol továbbá július 1-től valamennyi megkeresett vállalat listáját közzé teszik.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás