Gyümölcsök a konyhában és a fürdőszobában
| Markovics Vera

A szépségre áhítozva hajlamosak vagyunk csak a külső ápolásával foglalatoskodni. Pedig minden, ami egészséges, szerveink munkáját segíti, a bőrünk javára is válik. Különösen a gyümölcsök fogyasztása.
A többnapos gyümölcskúrát vagy léböjtöt tartók bőre kifejezetten megszépül. Ennek valószínűleg az a magyarázata, hogy a gyümölcsök segítik az emésztőszervek munkáját, ösztönzőleg hatnak az anyagcserére, vagyis tehermentesítik a szervezetet.
Mivel a gyümölcsök többsége lúgosít, ellensúlyozni tudják a túlzott fehérjefogyasztás savasító hatását, s így jelentősen hozzájárulnak a szövetekben felhalmozódott salakanyagok, „mérgek” kiürüléséhez.
Ezért ha bőrpanaszunk van, például akné, ekcéma vagy pikkelysömör, mielőtt a pirulákhoz fordulnánk, érdemes kipróbálni egy 3-7 napos gyümölcskúrát, és változtatni a szokásos étrenden.
A megecetesedett gyümölcslevek is felhasználhatók kozmetikai célra, például hígítva borogatás formájában szúnyogcsípésre, hajöblítésre vagy kezdődő gombás fertőzés elleni lábfürdőbe. Ez utóbbihoz öntsünk annyi langyos vizet a lavórba, hogy ellepje a lábfejet, adjunk hozzá 1 pohár almaecetet, amelybe előzőleg 2 evőkanál kakukkfüvet áztattunk, és 1 marék tengeri sót.
A bőr belülről épül és szépül
A bőr szépsége a géneken kívül az elfogyasztott ételektől is függ. Bőrünk a gyümölcsökből vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz, nyomelemekhez, a sejtek megújulásához szükséges anyagokhoz is hozzájuthat.
A táplálkozási szakemberek által ajánlott napi ötszöri – de legalább 40 dekányi – gyümölcsfogyasztást a bőrünk érdekében is komolyabban kellene vennünk.
Az antioxidánsokra ugyanis a daganatos betegségek megelőzésén túl a bőr épségének megőrzéséhez és a ráncokkal szembeni küzdelemhez is szükség van.
Az autók kipufogógázai, a túlzott napfény, a stressz, a nikotin és a helytelen táplálkozási szokások szabadgyököket szabadítanak fel, amelyek gyulladásokat idézhetnek elő a szövetekben.
Ugyanakkor a gyümölcsökben lévő antioxidánsok képesek elfogni ezeket a támadókat és csökkenteni a károkat. Vitaminhiány esetén viszont a bőr sérülékennyé válik, és hajlamos lesz a fertőzésekre.
A szakemberek elsősorban a frissen préselt levek fogyasztását tartják hatékonynak. Ezekből ugyanis sokszor jobban hasznosul a vitamin, mint a feldolgozás nélküli gyümölcsből.
A szőlőmagot megőrölve az elhalt, de maguktól leválni nem képes bőrdarabkák eltávolítására is felhasználhatjuk az arc, a nyak és a dekoltázs bőrére. Ehhez a megőrölt magot vagy manduladarát keverjük össze egy kevéske növényi olajjal – ami lehet szőlőmagolaj is, vagy többféle olaj keveréke – és esetleg egy kiskanál szőlő- vagy almalével. A krémes pasztával gyengéden simogassuk át a bőrt 3-5 percig, majd langyos vízzel öblítsük le.
Őszi szépségápoló gyümölcsök
A gyümölcsök nedvét és húsát tisztán vagy pakolásokba, krémbe keverve régóta felhasználják a szépségápolásban, mert a bőr frissebbé, hidratáltabbá és ellenállóbbá tehető velük.
Ha végigböngésszük az ismertebb natúrkozmetikumok összetevőinek listáját, biztos, hogy találkozunk köztük az almával, a szőlővel, a birsalmával, a berkenyével és a mandulával. Ezeket a gyümölcsöket a házi kozmetikában is bátran felhasználhatjuk.
Az almára minden igaz, amit eddig általánosságban elmondtunk a gyümölcsökről: elfogyasztva méregtelenít, előnyösen befolyásolja az anyagcserét, antioxidánsokban (C-, A-, B-vitaminok ) gazdag.
Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket. Általában a gyümölcssavas hámlasztók egyik összetevője. Nedvét otthon is felhasználhatjuk a bőr megújítására.
Nyomjunk össze 5-6 szőlőszemet, keverjük össze krémessé kevéske tejporral, 1 teáskanál mandulaolajjal, s egy cseppnyi mézzel. A pakolást kenjük fel az előzőleg vízgőzzel bemelegített bőrre. Helyezzünk rá fóliát (a szem és a száj területét vágjuk ki), majd feküdjünk le. 15-20 perc után öblítsük le.
A reszelt almát például a túróval vagy gabonadarával készülő pakolásokba is belekeverhetjük. Frissen préselt levét vízzel hígítva hajmosás utáni öblítésre, a korpás fejbőr normalizálására szintén használhatjuk. Ehhez tegyünk 1 liter vízbe 1 dl almalevet és esetleg 1 kanál almaecetet.

A szőlőnek a leve és a magjából préselt olaj is elsőrendű bőrápoló szer.
Baktérium- és vírusölő hatású, elfogyasztva hatásos a köszvény, az érelmeszesedés és a túlsúly ellen. A szőlőszemek nedve eszményi öregedés elleni gél.
Mesterséges úton nem lehet ilyen tökéletes kozmetikumot előállítani. Magas víztartalma mellett a bőr számára értékes C- és B-vitaminokat, valamint magnéziumot tartalmaz.
Hatóanyagai, különösen a piros szőlőé, védenek a fertőzésektől, gyulladáscsökkentő hatásúak, gátolják a sejtek öregedését, s jó hatással vannak az erek állapotára.
A szőlőmagolajban olyan sejtvédő antioxidánsok vannak, melynek hatása egyes források szerint ötvenszer erősebb, mint az E-vitaminé. Heti egy-két alkalommal használva az olaj és a nedv együtt kiváló keverék a fáradt és petyhüdt bőr számára.

A birs gyümölcse a bőr számára kész vitaminparádé, és jelentős mennyiségű ásványi anyagot (káliumot, kalciumot, foszfort, vasat) tartalmaz.
Molnár Dánielné, alias Ilcsi néni, a gyümölcspakolások nagymestere azért tartja sokra ezt a gyümölcsöt, mert még a nehezen kezelhető, tág pórusú, nyúlós bőrre is hatással van.
Különösen alkalmas a problémás bőr méregtelenítésére, tonizálására, a szaruréteg felfrissítésére. Erősen összehúzó hatása miatt a tág pórusú bőrök pakolásaiba is tehetjük, kökény- vagy szőlőmagolajjal dúsítva.
A gyümölcs levével, illetve húsával, gabonaőrleménnyel (pl. lenmag) vagy agyaggal keverve gyulladáscsökkentő pakolást készíthetünk zsíros, pattanásos bőrre.
Házi kozmetika
A bőrápolásban a gyümölcsök felhasználásának legegyszerűbb módja, amikor a felszeletelt gyümölcsöt vagy kipréselt levét tesszük a bőrre.
A savas gyümölcsöket – például citrom, paradicsom, meggy – még a zsíros, vastagabb bőrűeknek is feltétlenül hígítaniuk kell, különben könnyen tönkretehetik a bőr védőrétegét.
Természetesen a friss gyümölcsleveket hűtőszekrényben kell tárolni, s tanácsos pár nap alatt felhasználni.
A fél deci szőlőléből és 1 mokkáskanál szőlőmagolajból készült szépségkoktél ehető és bőrre is kenhető: kenjük fel az arcra és a dekoltázsra, valamint a kézfejek bőrére. Picit dúsabb pakoláshoz fél deci sárgarépa- és fél deci almalevet keverjünk össze pár csepp citrommal 1 teáskanál mézzel és 1 kanál növényi olajjal.
Ez utóbbi normál és száraz bőr esetén legyen mandulaolaj, zsíros bőrre szőlőmagolaj, érett bőrre pedig a kettő keveréke és egy kevéske jojobaolaj a legjobb.
Az arc méretétől függően 1 mokkás-, illetve 1 teáskanál levet öntsünk a tenyerünkbe, és pár percig finoman kenegessük vele az arcot, a nyakat és a dekoltázst. A gyümölcs leve és húsa hatóanyagokban nagyon gazdag, ezért a bőrre heti 1-2 alkalomnál többször ne használjuk.
Mint ahogy evésre, külső felhasználásra is az a legjobb, ha biotermesztésből származó hazai gyümölcsöt használunk. A permetezett gyümölcsöket kozmetikai felhasználás előtt is ugyanolyan alaposan meg kell mosni, mint evés előtt, sőt ha nem vagyunk biztosak a származást illetően, a legjobb, ha meghámozzuk.
Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 24. számában.
***