fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Gyűjtsük és használjuk az esővizet

| Tudatos Vásárló

Gyakran kénytelenek vagyunk öntözni, de a vezetékes víz drága, nincs is mindenhol. Erre jelent megoldást, ha épületeink tetejéről vagy útjainkról lefolyó esővizet, hólevet összegyűjtjük, majd vízhiányos időben felhasználjuk.

Miért jó ez nekem?

Termesztett növényeink nagyon megsínylik a szárazságot, egészséges fejlődésükhöz, növekedésükhöz kell a kiegyenlített vízellátás.  A talajba került mag csírázásától a termésérlelésig szükség van a nedvességre. A kertünkben élő számunkra hasznos állatok (pl.: beporzó rovarok, ragadozó rovarok, meztelencsiga fogyasztó varangyok, rágcsálóirtó kígyók, rovarevő cickányok és denevérek) helyben tartásának is kedvez, ha a területünkön számukra is hozzáférhető ivóvizet találnak. A csapadékvíz felfogása még azzal az előnnyel is jár, hogy a tetőről lefolyt (ott felesleges) víz nem folyik az épület alá, nem okoz károkat, az úton sarat és vízmosásokat.

 

Hogyan is kell?

Hasznos tanácsokat adhat
– a „Csináld magad” sorozatban megjelent Hans-Werner Bastian: Esővíz-felhasználás a ház körül (Cser Kiadó, 2001) című könyv  
fenntartható építkezés 

Legolcsóbb módja az eresz alá helyezett hordó, de ez csak kevés víz gyűjtésére jelent megoldást. A legökologikusabb megoldás a kerti tó, tóka ásása, de ez csak agyagos talajon tartja meg a vizet, ha a víz elszivárog, akkor tófóliát kell beépíteni. Nagyobb beruházást igényel, de tartós megoldás és sok víz összegyűjtésére alkalmas a földbe mélyített műanyag vagy fémtartály.

 

Tipp: Ha nyitott tartályokba fogjuk fel a vizet, ügyeljünk arra, hogy a szomjukat oltó állatok nehogy belefulladjanak. Erre különösen sima felületű, meredek oldalú edényeknél kell odafigyelni. Ha a víz tetejére egy-két úszó fadarabot helyezünk, azokra kikapaszkodhatnak a bajba jutott állatok.

 

Forrás:  Zala termálvölgye Fenntartható földhasználati ötlettár kézikönyv 

 

Kép: dreamstime logoboom

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek