fbpx

| Tudatos Vásárló

Gyűjtsük és használjuk az esővizet

Gyakran kénytelenek vagyunk öntözni, de a vezetékes víz drága, nincs is mindenhol. Erre jelent megoldást, ha épületeink tetejéről vagy útjainkról lefolyó esővizet, hólevet összegyűjtjük, majd vízhiányos időben felhasználjuk.

Miért jó ez nekem?

Termesztett növényeink nagyon megsínylik a szárazságot, egészséges fejlődésükhöz, növekedésükhöz kell a kiegyenlített vízellátás.  A talajba került mag csírázásától a termésérlelésig szükség van a nedvességre. A kertünkben élő számunkra hasznos állatok (pl.: beporzó rovarok, ragadozó rovarok, meztelencsiga fogyasztó varangyok, rágcsálóirtó kígyók, rovarevő cickányok és denevérek) helyben tartásának is kedvez, ha a területünkön számukra is hozzáférhető ivóvizet találnak. A csapadékvíz felfogása még azzal az előnnyel is jár, hogy a tetőről lefolyt (ott felesleges) víz nem folyik az épület alá, nem okoz károkat, az úton sarat és vízmosásokat.

 

Hogyan is kell?

Hasznos tanácsokat adhat
– a „Csináld magad” sorozatban megjelent Hans-Werner Bastian: Esővíz-felhasználás a ház körül (Cser Kiadó, 2001) című könyv  
fenntartható építkezés 

Legolcsóbb módja az eresz alá helyezett hordó, de ez csak kevés víz gyűjtésére jelent megoldást. A legökologikusabb megoldás a kerti tó, tóka ásása, de ez csak agyagos talajon tartja meg a vizet, ha a víz elszivárog, akkor tófóliát kell beépíteni. Nagyobb beruházást igényel, de tartós megoldás és sok víz összegyűjtésére alkalmas a földbe mélyített műanyag vagy fémtartály.

 

Tipp: Ha nyitott tartályokba fogjuk fel a vizet, ügyeljünk arra, hogy a szomjukat oltó állatok nehogy belefulladjanak. Erre különösen sima felületű, meredek oldalú edényeknél kell odafigyelni. Ha a víz tetejére egy-két úszó fadarabot helyezünk, azokra kikapaszkodhatnak a bajba jutott állatok.

 

Forrás:  Zala termálvölgye Fenntartható földhasználati ötlettár kézikönyv 

 

Kép: dreamstime logoboom

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás