fbpx

| Tudatos Vásárló

Gyűjts és használj vadon termő növényeket!

A régi emberek táplálkozásában egykor természetes, ínséges időkben különösen fontos, máskor csak kiegészítő jellegű volt a vadon termő lisztpótló növények, zöldségek, gyümölcsök, fűszerek, gyógynövények, italalapanyagok és ízesítők gyűjtése és használata. Érdemes felfedezni őket újra.

A vadnövények kiegészítő táplálékként való használata 100 évvel ezelőtt még jelentősnek volt mondható az olyan országrészekben, mint Zala, ahol a természetes növényzet még jelentős területeken megmaradt (nem esett áldozatul a szántóföldi növénytermesztés térhódításának). De a világháborúk utáni, valamint a beszolgáltatási időszakokban is családokat mentett meg az éhenhalástól a gyűjtögetés. Még manapság is előfordul néhány vadon termő növény felhasználása, fogyasztása (sóskalevelek, csalánhajtások gyűjtése főzeléknek, vasfű az ecetes uborkába, vadtorma, hecsedli lekvárnak, bodzavirág szörpnek és az egyik legjelentősebb: a bodza gyümölcse ételfestéknek). Napjainkban az egészséges táplálkozás térhódításával újra kezdődött néhány vadon termő növényfaj gyűjtése, olykor jelentős mennyiségben is (pl.: medvehagyma).

 

Miért jó ez nekem?

A vadon termő növények gyűjtése és fogyasztása több előnnyel is jár: nagyon jó vitamin-, és ásványi anyag források, kiváló étrendkiegészítők, esetenként antioxidánsok. A gyűjtés alkalmat teremt arra, hogy a természetbe kimozduljunk, ott friss levegőn, stresszmentes környezetben tartózkodjunk, mozogjunk. A növények gyűjtése során újra elsajátítjuk az egykori falusi emberek tudásának legalább egy-egy szeletét.

 

Részletes információkért és tanácsokért növénygyűjtögetés témában itt érdemes körülnézni:
 – Erdőkóstoló
 –Gyógynövény adatbázis és hasznos infók 

Hogyan is kell? 

Elsősorban legalább alapfokú növénytani ismeretekkel kell rendelkezni, ami képes növényhatározók segítségével vagy tanfolyamokon hamar megszerezhető. Másodsorban ismerni kell a növények élőhely igényét vagy jellegzetes termőhelyeit.

 

Tipp: Nem szabad felelőtlen módon határozni, mert vannak az ehető növényekkel összetéveszthető mérgező növények, illetve bizonyos növényeknek egyes részei mérgezőek, mások nem.

 
Forrás:  Zala termálvölgye Fenntartható földhasználati ötlettár kézikönyv 

Kép: dreamstime logoboom

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás