fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Gyűjts és használj vadon termő növényeket!

| Tudatos Vásárló

A régi emberek táplálkozásában egykor természetes, ínséges időkben különösen fontos, máskor csak kiegészítő jellegű volt a vadon termő lisztpótló növények, zöldségek, gyümölcsök, fűszerek, gyógynövények, italalapanyagok és ízesítők gyűjtése és használata. Érdemes felfedezni őket újra.

A vadnövények kiegészítő táplálékként való használata 100 évvel ezelőtt még jelentősnek volt mondható az olyan országrészekben, mint Zala, ahol a természetes növényzet még jelentős területeken megmaradt (nem esett áldozatul a szántóföldi növénytermesztés térhódításának). De a világháborúk utáni, valamint a beszolgáltatási időszakokban is családokat mentett meg az éhenhalástól a gyűjtögetés. Még manapság is előfordul néhány vadon termő növény felhasználása, fogyasztása (sóskalevelek, csalánhajtások gyűjtése főzeléknek, vasfű az ecetes uborkába, vadtorma, hecsedli lekvárnak, bodzavirág szörpnek és az egyik legjelentősebb: a bodza gyümölcse ételfestéknek). Napjainkban az egészséges táplálkozás térhódításával újra kezdődött néhány vadon termő növényfaj gyűjtése, olykor jelentős mennyiségben is (pl.: medvehagyma).

 

Miért jó ez nekem?

A vadon termő növények gyűjtése és fogyasztása több előnnyel is jár: nagyon jó vitamin-, és ásványi anyag források, kiváló étrendkiegészítők, esetenként antioxidánsok. A gyűjtés alkalmat teremt arra, hogy a természetbe kimozduljunk, ott friss levegőn, stresszmentes környezetben tartózkodjunk, mozogjunk. A növények gyűjtése során újra elsajátítjuk az egykori falusi emberek tudásának legalább egy-egy szeletét.

 

Részletes információkért és tanácsokért növénygyűjtögetés témában itt érdemes körülnézni:
 – Erdőkóstoló
 –Gyógynövény adatbázis és hasznos infók 

Hogyan is kell? 

Elsősorban legalább alapfokú növénytani ismeretekkel kell rendelkezni, ami képes növényhatározók segítségével vagy tanfolyamokon hamar megszerezhető. Másodsorban ismerni kell a növények élőhely igényét vagy jellegzetes termőhelyeit.

 

Tipp: Nem szabad felelőtlen módon határozni, mert vannak az ehető növényekkel összetéveszthető mérgező növények, illetve bizonyos növényeknek egyes részei mérgezőek, mások nem.

 
Forrás:  Zala termálvölgye Fenntartható földhasználati ötlettár kézikönyv 

Kép: dreamstime logoboom

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok