fbpx

| Vági Zsolt dietetikus

Győri Édes Zabfalatok dietetikus szemmel

Egyes édességeket szívesebben látunk a gyerek kezében, mert a közhiedelem alapján vagy első blikkre egészségesebbnek tűnnek. Valóban azok? Ezúttal a Győri Édes Zabfalatok címkéjét néztük meg nagyítóval.

A Győri Édes Zabfalatok elnevezés omlós, 38% zabpelyhet és 22% teljes őrlésű búzalisztet tartalmazó kekszet takar. Táplálkozásbiológiai szempontból a hozzáadott zabpelyhen és teljes őrlésű liszten kívül más előnyös tulajdonság nem sorakoztatható fel, ugyanakkor önmagában a zabpehely és a finomítatlan gabona a fogyasztók számára értékes jelzők. Egy csomagban (215 g) 18 darab keksz található, egyenként 12 g-ot nyomnak.

A csomagoláson található fogyasztási javaslatban megfogalmazottak szerint 3 darab keksz az ajánlott fogyasztási mennyiség. Ez az adag az Irányadó Napi Bevitel Értékek (INBÉ) tükrében – azaz egy felnőtt nő energiaszükségletéhez viszonyítva – a napi telítettzsírsav-szükséglet 18%-át, a cukor- és nátriumszükséglet 9%-át teszi ki.

Összetevők listája: Zabpehely 38%, cukor, teljes őrlésű búzaliszt 22%, növényi olaj, glükóz-fruktóz szirup, étkezési só, térfogatnövelő szerek (nátrium-hidrogén-karbonát, ammónium-hidrogén-karbonát), nádmelasz.

A tápanyagtartalomra vonatkozó adatok alapján a Győri Édes cukortartalma megközelítőleg 25%.

Ez a mennyiség 168 kcal energiatartalommal rendelkezik, ami önmagában egy kisétkezéshez megfelelő, de a 3 db keksz tápanyag-tartalmát vizsgálva látható, hogy 7,5g zsírt, 8,7g cukrot, 1,8g rostot és 0,18g nátriumot tartalmaz.

A 3 keksz energiatartalma megegyezik egy nagyobb banánéval, viszont tápanyag-összetételét tekintve utóbbi nem tartalmaz zsírt, hozzáadott cukrot, kétszer akkora a rosttartalma, valamint nátriumtartalma is elenyésző, magnéziumtartalma pedig 6 db kekszét teszi ki. Megjegyzendő, hogy a gyümölcs telítő értéke (az étel gyomorban maradásának idejét jelzi) is jóval nagyobb, ami a térfogati különbségekből adódik.

Nagyobb fogyasztási mennyiség mellett lényegesebbek a beviteli mennyiségek. Nyolc keksz elfogyasztása (közel 100 g) már fedezi a napi szénhidrátszükséglet közel 24%-át, a telítettzsír-szükséglet közel felét (40%), viszont a rostszükségletnek csupán 16%-át (holott gondos szülőként lehet, hogy pont emiatt vettük meg), emellett két evőkanál cukrot tartalmaz, energiatartalma megközelíti egy tábla tejcsokoládéét.

Természetesen mértékkel fogyasztva egy zabpehellyel és teljes őrlésű gabonával dúsított keksz része lehet az egészséges táplálkozásnak, de a tudatos fogyasztás jegyében nem szabad megfeledkezni a benne található nem csekély zsír- és cukormennyiségről. Egy pohár tejjel és gyümölccsel együtt fogyasztva alternatíva lehet kisétkezésre.

1. táblázat. Győri Édes ZABfalatok és egy közepes méretű banán energia- és tápanyagtartalma

Energia- és tápanyagtartalom

100-g termékben

1 db kekszben

1 db banán
(100 g)

Energia

465 kcal (1955 kJ)

56 kcal (235 kJ)

105 kcal (439 kJ)

Fehérje

7,5 g

0,9 g

1,3 g

Zsír

21,0 g

2,5 g

0,1 g

   ebből telített zsírsav

9,1 g

1,1 g

0,0 g

Szénhidrát

60,0 g

7,2 g

24,2 g

   hozzáadott cukor

24,5 g

2,9 g

Élelmi rost

4,6 g

0,6 g

2,0 g

Nátrium

520 mg

60 mg

22 mg

Magnézium

79,0 mg

9,5 mg

60 mg

 

2. táblázat. Győri Édes ZABfalat és egy közepes méretű banán az Irányadó Napi Beviteli Értékek tükrében

Energia- és tápanyagtartalom

INBÉ% 1 db kekszben

INBÉ

INBÉ% 1 db banánban
(100 g)

Energia

3%

2000 kcal

5%

Fehérje

2%

50 g

3%

Zsír

4%

70 g

<1%

   ebből telített zsírsav

6%

20 g

Szénhidrát

3%

270 g

9%

   hozzáadott cukor

3%

90 g

Élelmi rost

2%

25 g

8%

Nátrium

3%

2,4 g

<1%

Magnézium

3%

320 mg

19%

 

A szerző a Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet munkatársa.

Kép: (CC) Clayton Perry

 

 A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-12-C-0004 pályázat keretében valósult meg.


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás