fbpx

| Hartmann Eszter

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Győri Édes Dörmi dietetikus szemmel

Termékelemző sorozatunk folytatásaként ismét egy gyermekekre pozícionált terméket elemzünk. Valóban annyira jó minőségű és egészséges ez a termék, mint amennyire azt a szülők elvárnák? Középpontban a Győri Édes Dörmi piskótaszelet.

A Magyar Élelmiszerkönyv nem tér ki külön a gyermekeknek szánt élelmiszerekre. Az élelmiszergyártó cégek mégis sokat foglalkoznak a gyermekekre pozícionált élelmiszerek előállításával és (főleg) marketingjével. A Dörmi termékek mérete a gyermekek igényeihez igazodik, a címkéjükön pedig szinte minden esetben találkozhatunk mesehőssel, rajzfilm-vagy állatfigurával, képregényhőssel.

Az általunk elemzett termékek:

 • Győri Édes Dörmi Tejes krémmel (28%) töltött, kakaóval ízesített piskóta,
 • Győri Édes Dörmi Csokoládés krémmel (30%) töltött piskóta,
 • Győri Édes Dörmi Piskóta almás töltelékkel (28%),
 • Győri Édes Dörmi Piskóta epres töltelékkel (28%),
 • Győri Édes Dörmi Piskóta almás-erdei gyümölcsös töltelékkel (28%).

A termékek színes, medvés csomagolása vonzó a gyermekek számára, amit a maci alakú piskóta még vonzóbbá tesz. Mind az öt termék címkéjén jól látható helyen olvashatjuk, hogy színezék- és tartósítószer-mentesek, ami fontos információ egy tudatosan vásárló szülő számára.

A címkén megtalálhatjuk az átlagos tápértékeket és az Irányadó Napi Beviteli Értéket (INBÉ) is, utóbbit sajnos felnőtt, 2000 kalóriás étrend alapján megadva. A gyermekek szükségletei eltérnek a felnőttekétől, így a rájuk vonatkozó, irányadó napi beviteli értékek is különböznek, így inkább ezen értékek feltüntetése lenne célszerű a csomagoláson.

A termékek átlagos tápértékét és egy házilag készült piskóta tápértékeit mutatja be az alábbi táblázat.

 

Győri Édes Dörmi

tejes (30 g)

Győri Édes Dörmi

csokis (30 g)

Győri Édes Dörmi

almás/epres (30 g)

Győri Édes Dörmi

erdei gyümölcsös (30 g)

Házi piskóta*

(kb. 30 g)

Energiatartalom (kJ/kcal)

481/115

496/118

447/106

447/106

416/102

Fehérje (g)

1,8

1,8

1,4

1,4

2,7

Zsír (g)

4,4

4,7

3,0

3,0

1,7

ebből telített zsírsavak (g)

1,2

1,3

0,5

0,4

0,6

Szénhidrát (g)

17,5

17,5

19,5

19,5

18,9

ebből cukrok (g)

9,9

9,9

9,5

9,5

13,7

Élelmi rost (g)

0,5

0,4

0,4

0,3

0,5

Nátrium (g)

0,11

0,11

0,09

Só: 0,23

0,02

Összetevők száma

19

17

23

21

5

Allergén összetevők

6

5

6

5

2

*Egy tankonyhai kiszabás harmadolása alapján

Ha a töltött piskótákat egy házilag készített piskótával (tojás, kristálycukor, búzaliszt, sütőpor, lekvár) hasonlítjuk össze, feltűnhet, hogy a boltokban kapható piskóta mennyivel több hozzávalóból készül (ld. lentebb).

A termékek engedélyezett adalékanyagokat tartalmaznak, de ez természetesen nem jelenti azt, hogy a bennük található minden összetevő egészséges lenne. Vegyük példaként az aromá(ka)t. Nagy mennyiségben fogyasztva akár depressziót, idegrendszeri problémákat, szédülést, mellkasi fájdalmat, fejfájást, fáradtságot, allergiát, hányingert vagy akár daganatos megbetegedés(eke)t is okozhat(nak). Megemlíthetjük továbbá még a glükóz-fruktóz szirupot vagy a szőlőcukrot is. Ezekkel az összetevőkkel tulajdonképpen a cukrot helyettesítik, amolyan marketingfogásként. A glükóz-fruktóz szirup azonban nem más, mint finomított, fehér cukor folyékony formája. A szőlőcukor pedig a glükóz másnéven.

Az általunk végzett számítás szerint a házi piskóta több fehérjét, kevesebb zsírt, illetve plusz/mínusz egy gramm szénhidrátot tartalmaz a töltelékek függvényében. A házi piskótát természetesen fogyaszthatja a gyermek töltelék nélkül is. Ha lekvárt teszünk rá, akkor annak gyümölcs- és cukortartalmát érdemes megnézni a lekvárosüveg címkéjén. Otthon készített lekvár esetében minél több gyümölcsöt és minél kevesebb cukrot használjunk fel.

A termékek elülső csomagolásán az epres és az erdeigyümölcsös feliratok kissé félrevezetőek lehetnek egy olyan vásárló számára, aki az összetevők részt már nem olvassa el. Az epres töltelék ugyanis almapüré sűrítmény és eperpüré, de csak epres töltelékként jelölik a csomagolás elülső oldalán. Ugyanez a helyzet az erdeigyümölcsös Dörmivel is: almapüréhez adott áfonya és szederpüré van benne.

A termékek számos allergén összetevőt tartalmaznak, így azok fogyasztását egy éves kornál fiatalabb gyermekeknek nem ajánljuk. Ha időnk engedi, süssünk inkább otthon piskótát, kenjük meg házilag készített lekvárral, így számos adalékanyagtól megkímélhetjük gyermekünk szervezetét.

Győri Édes Dörmi Tejes krémmel (28%) töltött, kakaóval ízesített piskóta

 • Összetevők: búzaliszt (22,9%), cukor, glükóz-fruktóz szirup, tojás, növényi olaj, tejpor 6,3%* [sovány tejpor (3,7%) és zsíros tejpor (2,6%)], stabilizátor (glicerin), növényi olaj, szőlőcukor, zsírszegény kakaópor (1,8%), térfogatnövelő szerek (dinátrium-difoszfát, nátrium-hidrogén-karbonát), étkezési só, emulgeálószerek (E 472b, E 475), tejsavó készítmény, aromák, sűrítő anyag (guargumi), savanyúságot szabályozó anyag (citromsav).*60%-os tejtartalomnak megfelelő összetevőt tartalmaz. Tartalmaz búzát, glutént, tojást, tejet. Tartalmazhat nyomokban dióféléket és szóját. Színezék- és tartósítószer-mentes.

Győri Édes Dörmi Csokoládés krémmel (30%) töltött piskóta

 • Összetevők: búzaliszt (23,1%), glükóz-fruktóz szirup, cukor, tojás, növényi olaj, csokoládé 6% [kakaómassza, cukor, zsírszegény kakaópor, emulgeálószer (szójalecitin)], tejpor 5,6%* [sovány tejpor (3,3%) és zsíros tejpor (2,3%)] stabilizátor (glicerin), növényi olaj, térfogatnövelő szerek (dinátrium-difoszfát, nátrium-hidrogén-karbonát), tejsavó készítmény, emulgeálószerek (E 472b, E 475), zsírszegény kakaópor, étkezési só, aromák. *53%-os tejtartalomnak megfelelő összetevőt tartalmaz. Tartalmaz búzát, glutént, tojást, tejet. Tartalmazhat nyomokban dióféléket. Színezék- és tartósítószer-mentes.

Győri Édes Dörmi Piskóta almás töltelékkel (28%)

 • Összetevők: almás töltelék [(glükóz-fruktóz szirup, gyümölcspürék* 45% (almapüré sűrítmény 27,3%, almapüré 17,7%)], nedvesítőszer (glicerin), savanyúságot szabályozó anyagok (almasav, nátrium-citrátok), aroma, sűrítőanyag (xantángumi), búzaliszt 23,6%, tojás, glükóz-fruktóz szirup, cukor, repceolaj, stabilizátor (glicerin), sovány tejpor, teljes tejpor, térfogatnövelő szerek (difoszfátok, nátrium-karbonátok), emulgeálószerek (zsírsavak mono- és digliceridjeinek tejsav-észterei, zsírsavak poliglicerin-észterei), étkezési só, zsírszegény kakaópor, aroma. Tartalmaz búzát, glutént, tojást, tejet. Tartalmazhat nyomokban szóját és dióféléket. Színezék- és tartósítószer-mentes.

Győri Édes Dörmi Piskóta epres töltelékkel (28%)

 • Összetevők: almás-epres töltelék [(glükóz-fruktóz szirup, gyümölcspürék* 45% (almapüré sűrítmény 27,3%, eperpüré 17,7%)], nedvesítőszer (glicerin), savanyúságot szabályozó anyagok (almasav, citromsav, nátrium-citrátok), bodzalé sűrítmény, aroma, sűrítőanyag (xantángumi), búzaliszt 23,6%, tojás, glükóz-fruktóz szirup, cukor, repceolaj, stabilizátor (glicerin), sovány tejpor, teljes tejpor, térfogatnövelő szerek (difoszfátok, nátrium-karbonátok), emulgeálószerek (zsírsavak mono- és digliceridjeinek tejsav-észterei, zsírsavak poliglicerin-észterei), étkezési só, zsírszegény kakaópor, aroma. Tartalmaz búzát, glutént, tojást, tejet. Tartalmazhat nyomokban szóját és dióféléket. Színezék- és tartósítószer-mentes.

Győri Édes Dörmi Piskóta almás-erdei gyümölcsös töltelékkel (28%)

 • Összetevők: almás-erdei gyümölcsös töltelék [(glükóz-fruktóz szirup, gyümölcspürék** 45% (almapüré sűrítmény 27,4%, szederpüré 12,6%, áfonyapüré 5%), nedvesítőszer (glicerin), bodzalé sűrítmény, zselésítőanyag (pektinek), savanyúságot szabályozó anyag (citromsav), aroma], búzaliszt 23,6%, tojás, glükóz-fruktóz szirup, cukor, repceolaj, stabilizátor (glicerin), sovány tejpor, teljes tejpor, térfogatnövelő szerek (difoszfátok, nátrium-karbonátok), emulgeálószerek (zsírsavak mono- és digliceridjeinek tejsav-észterei, zsírsavak poliglicerin-észterei), étkezési só, zsírszegény kakaópor, aroma. Tartalmazhat szóját és dióféléket. Színezék- és tartósítószer-mentes.

Rövid magyarázat az összetevőkhöz:

 • Dinátrium-difoszfát: a sütőpor egyik komponense.
 • Nátrium-hidrogén-karbonát: szódabikarbóna.
 • Emulgeálószerek: Az emulgeálószerek olyan anyagok, amelyek elősegítik egymásban nem oldódó folyadékok (pl. víz és olaj) egymásban való eloszlatását, azaz az emulzió létrehozását.
 • Guargumi: elősegíti a tészta nedvességtartalmának megőrzését, megakadályozza, hogy a töltelék kifolyjon.
 • Szójalecitin: Biztosítja az emulzió tartósságát. Fokozza a szellemi és fizikai teljesítőképességet.
 • Xantángumi: vízkötő.
 • Bodzalé-sűrítmény: A bodza az élelmiszeripar legfontosabb színezőanyaga.

 

A szerző dietetikus, táplálkozástudományi szakember

Kép: dormi.hu

A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-13-C-0003 pályázat keretében valósult meg.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás