alap kinézet

System Messages

Magyar nevek

Mezei zsurló

Latin nevek

Equisetum arvense L.

A zsurlófélék (Equisetaceae) családjába tartózó, sprórás, évelő növény. 

Gyökere: feketés színű, a talajban mélyre kúszó, elágazó, kiterjedt gyökértörzs-rendszer.

Kétféle hajtása van:

 • termő hajtás: kora tavasszal jelenik meg, 20 cm magas, barna, elágazások nélküli, a csúcsán orsó alakú spóratartót visel.
 • meddő hajtás: április végén-májusban jelenik meg, zöld vagy szürkészöld, érdes tapintású, egyenes, ízelt, üreges, magassága 20-50 cm, vastagsága 3-5 mm, felületén 10-12 borda fut végig. Oldalágai a szár csomóinál örvösen, ízenként 10-20-asával állnak, négyélűek, szintén ízeltek, nem elágazók. 
Zsurló

Mivel téveszthető össze?

Mocsári zsurló (Equisetum palustre L.) – fontos kiszűrnünk, ugyanis nagyobb mennyiségben tartalmaz egy mérgező hatású alkaloidot, palusztrint!

Termőhelye hasonlít a mezei zsurlóéhoz, a mocsaras, vizenyős helyeket kedveli. Zöld színű, ágas hajtása külsőre olyan, mint a mezei zsurlóé, de nem érdes, hanem sima tapintású. A legbiztosabb határozóbélyeg, ami által elkülöníthetjük, hogy spóratartó füzérei a nyár folyamán – általában júniusban – fejlődnek ki, méghozzá a zöld ágas hajtáson (a mezei zsurló zöld ágas hajtásán nincs spóratartó, ezért is nevezik meddőnek).

Előfordulás

A nedves talajt kedveli, nyirkos réteken, árokpartokon, töltéseken, nádasok, tavak partján él. Az egész északi féltekén elterjedt.

Védett

Nem védett

Gyűjtés, szárítás, tárolás

A zöld színű meddő hajtásokat a nyár folyamán bármikor gyűjthetjük. Mivel a mérgező mocsári zsurlóval vegyesen is előfordul, érdemes kora tavasszal a termő hajtások alapján beazonosítani. Papírra kiterítve szárítsuk, közben gyakran forgassuk!

Gyűjtési idő

 • Június
 • Július
 • Augusztus

Monográfiák, tudományos vizsgálatok

Az E-Bizottság hatásosnak nyilvánította nehezen gyógyuló sebeknél, húgyúti fertőzések és gyulladások, illetve vesehomok esetén, valamint poszttraumás és statikus ödémákra.
Egy köszvényes betegekkel végzett tudományos vizsgálatban igazolták, hogy növeli a vizeletkiválasztást és csökkenti a vér húgysavszintjét.

Hivatalos státusz, gyógyszerkönyvek

A hajtás szerepel a hazánkban forgalomba hozható drogok listáján (6.sz melléklet a 4/1997. (I.22) Korm. rendelethez, megjelent a 203/2002 (IX.4) Korm rendeletben), és a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben (Ph.Hg. VIII.).

Mellékhatások

 • Nem ismertek.

Ellenjavallat

 • Terhesség alatti alkalmazásáról nem állnak rendelkezésre tudományos adatok, de az eddigi humán tapasztalatok alapján ártalmatlannak tűnik. Szoptatás alatt biztonságosan használható!
 • Gyengült szív- és vesefunkció esetén ne használjuk!

Terhesek használhatják?

Biztonságosságát illetően nem állnak rendelkezésre megfelelő adatok

Gyermekeknek adható?

Igen

Szoptatás alatt használható?

Igen
 • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
  a fogyasztók érdekében

Smink