alap kinézet

System Messages

Magyar nevek

Vérehulló fecskefű

Latin nevek

Chelidonium majus L.

A mákfélék (Papaveraceae) családjába tartozó, évelő növény. Ha letörünk belőle, sűrű, sárgás, nehéz illatú tejnedvet ereszt – innen kapta a nevét. Erről, valamint jellegzetes virágairól és leveleiről könnyen felismerhető. 

Gyöktörzse húsos, később szivacsos állományú, tömzsi, göcsörtös, kívül-belül vörösesbarna színű. Gyökerei rostosak, 5-10 cm hosszúak.

Szára 50-100 cm magas, elágazó, szögletes, csöves, erősen szőrözött.

Levelei: tőlevelei hosszúnyelűek, szárlevelei rövidnyelűek, a felsők ülők. Levéllemezük szárnyasan szeldelt, a szeletek tojásdadok, durván csipkések, felszínükön világoszöldek, fonákjukon kékeszöldek, finoman szőrösek.

Virágai a hajtásvégeken öt-hatos ernyőkben állnak. A virágoknak 4 ovális, sötétsárga szirma, és 20-30, szintén sárga porzója van. Termése hosszú, vékony, feketésbarna és csillogó tok. Áprilistól egész nyáron keresztül virágzik. 

Vérehulló fecskefű

Előfordulás

Igénytelen növény, nedvesebb, humuszos talajokon, félárnyékos helyeken bárhol előfordul, gyakran tömeges.

Védett

Nem védett

Gyűjtés, szárítás, tárolás

A növény föld fölötti részét gyűjtsük, virágzáskor, a szár alsó, vastagabb részei nélkül, valamint a gyökérzetét. Minél gyorsabban szárítsuk meg, mert hatóanyagai bomlékonyak! Épp ezért csak az ép, sérülésmentes részek tartósíthatók, tehát a gyökerét sem szabad feldarabolni vagy ledarálni!

Gyűjtési idő

 • Április
 • Május
 • Június
 • November

A hajtásokat gyűjtsük áprilistól júniusig, a gyöktörzset általában késő ősszel szedik, de a hatóanyag-tartalom szempontjából a nyár eleje volna ideális. A gyökér szükség esetén a hó alól is kiszedhető.

Monográfiák, tudományos vizsgálatok

Az E-Bizottság és az ESCOP gyomorgörcsök, epebántalmak és emésztési zavarok esetén ajánlja. Izolált tiszta alkaloidjainak antimikrobiális, antivirális és simaizom-görcsoldó hatását igazolták. Állatkísérletekben enyhe fájdalomcsillapító, epetermelést fokozó, immunstimuláns és alvást elősegítő hatását mutatták ki. Szintén állatkísérletekben sikerült bizonyítani tumorellenes hatását is, a humán kísérletek ezen a területen még folynak. Emberekkel végzett vizsgálatokban emésztőszervi és epegörcsökben bizonyult hatékonynak.

Hivatalos státusz, gyógyszerkönyvek

A virágos hajtás szerepel a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben (Ph.Hg. VIII.).

Kombinálás más gyógynövényekkel

A vérehulló fecskefű önmagában is jelentős epehajtó hatással bír, de egy májra ható droggal, a máriatövismaggal (Silybi mariani fructus) kombinálva ez a hatás megsokszorozható, amit készítményekben sokszor ki is használnak. A fecskefű külsőleges, szemölcsellenes alkalmazásánál is használhatjuk a májserkentő máriatövismagot a kezelés belső megtámogatására. 

Mellékhatások

 • Enyhe gyomorpanaszok, reverzibilis májtoxicitás (a májenzim- és bilirubinkoncentráció emelkedése) lehetséges, sárgasággal, epepangással, a fogyasztás befejeztével azonban ezek a tünetek rövidesen megszűnnek.
 • Friss nedve irritáló hatású, ezért vigyázzunk, hogy szembe ne kerüljön!
 • A rokon mákfélékkel ellentétben a vérehulló fecskefű alkaloidjainál nem fenyeget a rászokás veszélye.

Ellenjavallat

 • Epeutak elzáródása esetén ne használjuk!
 • Epekő esetén, vagy ha a tünetek több mint 2 hétig fennállnak, forduljunk orvoshoz!
 • Terhesség, szoptatás alatt ne használjuk!
 • 12 évnél fiatalabb gyermekeknek ne adjuk!

Gyógyszerkölcsönhatások

Lehetségesek más, májra és epeelválasztásra ható szerekkel.

Terhesek használhatják?

Nem

Gyermekeknek adható?

12 éves kor alatt nem

Szoptatás alatt használható?

Nem
 • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
  a fogyasztók érdekében

Smink