alap kinézet

System Messages

Magyar nevek

Orvosi/kerti zsálya

Latin nevek

Salvia officinalis L.

Az ajakosok (Lamiaceae) családjába tartozó, örökzöld, évelő félcserje.

Szára 50-100 cm magas, bokrosan elágazó.

Levelei keresztben átellenes állásúak, nyelesek, a felsők ülők. Lemezük 2-6 cm hosszú, lándzsás vagy hosszúkás tojásdad alakú, tompa csúcsú, aprón csipkés szélű, molyhos szőrökkel borított, szürkészöld vagy fehéresszürke színű.

Virágai a szár felső részén, 3-4-esével, álfüzérben állnak, pártájuk ibolyakék, néha rózsaszínű vagy fehér. Szaga jellemző, íze keserű, aromás.

Június-júliusban virágzik.

Orvosi zsálya

Előfordulás

A Földközi-tenger környékén honos, a világ számos részén termesztik.

Védett

Nem védett

Gyűjtés, szárítás, tárolás

A zsályaleveleket a virágzás előtt és alatt gyűjthetjük. A felaprított zsályalevelet hűvös, száraz, fénytől védett helyen tartsuk, illóolaj-tatalma miatt lehetőleg zárható üvegben vagy aromazáró tasakban

Gyűjtési idő

  • Június
  • Július

Monográfiák, tudományos vizsgálatok

Az E-Bizottság és az ESCOP pozitív monográfiát készített róla; belsőleges alkalmazását a gyomor- és bélrendszer funkcionális zavaraiban, túlzott verejtékezésnél, külsőleg pedig a száj és torok nyálkahártyájának gyulladásainál javasolják.
Verejtékezést csökkentő hatását humán vizsgálatokban igazolták (menopauzás nőknél is).
Gyulladáscsökkentő és antimikrobiális hatása az ókor óta ismert, és modern klinikai vizsgálatok is alátámasztják.

Hivatalos státusz, gyógyszerkönyvek

Az orvosi zsálya levél szerepel a hazánkban szabadon forgalomba hozható drogok listáján (6.sz melléklet a 4/1997. (I.22) Korm. rendelethez, megjelent a 203/2002 (IX.4) Korm rendeletben), és a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben. Az utóbbiban az orvosizsályalevél-tinktúra (Salviae tinctura) is megtalálható, amit aprított növényi drogból, 70%-os etanollal történő kivonással állítnak elő.  

Mellékhatások

  • A zsálya illóolajában található tujon idegméreg – túladagolásánál forróság vagy szédülésérzés, heves szívdobogás, epilepsziás görcsök léphetnek fel. A tujon főleg az alkoholos kivontban és a tiszta illóolajban van jelen nagyobb mennyiségben, a vizes kivonatba lényegében nem kerül be.

Ellenjavallat

  • A zsálya illóolajának tujontartalma miatt terhesség és szoptatás idején nem alkalmazható (legfeljebb a levél vizes kivonata, és az is csak külsőleg).

Terhesek használhatják?

Nem

Gyermekeknek adható?

Nem jellemző

Szoptatás alatt használható?

Nem
  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében

Smink