alap kinézet

System Messages

Magyar nevek

Máriatövis

Latin nevek

Sylibum marianum L.

A fészkesvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartozó, egyéves növény.

Szára 1-1,5 m magas, de akár a 2 m-t is elérheti, egyenes, elágazó. A tenyészidő elején tőrózsát növeszt, tőlevelei nyeletlenek, lándzsásak, szárnyasan hasogatottak, szélük durván fűrészelt, szúrós, merev, kihegyesedő fogakkal.

A levelek színe fényeszöld, fehér, márványszerű mintával. A szárlevelek ülők, szíves vállal szárölelők, alapfelépítésük a tőlevelekéhez hasonló.

Virág: Gömbölyded, lila vagy bíborpiros színű 5-8 cm átmérőjű fészekvirágzata a hajtásvégeken magányosan áll; szúrósan kihegyesedő fészekpikkelyek védik. Termése bóbitás kaszat; magja 6-8 mm hosszú, 4 mm vastag, barna színű, világosabb foltokkal, a csúcsán sárga gyűrűvel.   

Júniustól augusztusig virágzik.

Máriatövis

Előfordulás

Dél-Európában, Dél-Oroszországban, Észak-Afrikában és Kis-Ázsiában őshonos. Közép-Európában elsősorban kultúrnövény, de ki is vadult, főleg meleg és száraz termőhelyeken. Ma már nagy mennyiségben, iparilag termesztik Európában és Amerikában is. Kedveli a meleget, a meszes talajokat, nem kedveli a sok vizet és a homokos talajt

Védett

Nem védett

Gyűjtés, szárítás, tárolás

Hagyományosan a növény levelét használták fel, de ma már sokkal inkább érett magja képvisel gyógyászati értéket, miután 1968-ban izolálták benne a fő májvédő hatóanyagot, a szilimarint.

Monográfiák, tudományos vizsgálatok

Az E-Bizottság javasolja a máriatövis-termést toxikus májkárosodásoknál, illetve krónikus májgyulladás és májcirrózis esetén.
A szilimarin anti-hepatotoxikus és a máj regenerációját elősegítő hatást mutatott in vitro tesztekben és állatkísérletekben. Gyilkos galócával történő mérgezés esetén azt találták, hogy amennyiben a máriatövis hatóanyagát előzetesen juttatják a kísérleti állat szervezetébe, a májkárosodás 100%-ban megelőzhető, és szinte teljes mértékben hatásos, ha mintegy tíz perccel a mérgezés után alkalmazzák. Sőt, még akkor is képes megóvni az áldozat életét, és nagymértékben csökkenteni a májkárosodást, ha a mérgezés után 24 órával később kerül a szervezetbe.
A standardizált szilimarinkészítmények hatásosságát alkohol okozta májcirrózis és vírusos eredetű hepatitisz esetén több humán vizsgálatban kimutatták.

Hivatalos státusz, gyógyszerkönyvek

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben a máriatövis termés szerepel.

Mellékhatások

Jelentős mellékhatása nincs.

Egyes embereknél megfigyeltek enyhe puffadást és hasmenést.

Ritkán allergiás reakciókat válthat ki, főleg azoknál, akik a fészkesvirágzatúak más fajaira is érzékenyek – például a parlagfűre, a kamillára vagy a körömvirágra.

Terhesek használhatják?

Igen

Gyermekeknek adható?

Nem jellemző

Szoptatás alatt használható?

Igen
  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében

Smink