fbpx

Tudomány

Leírás

A bengefélék (Rhamnaceae) családjába tartozó cserje vagy kisebb fa.

Magassága 2-3 m, ágainak kérge sötétszürke, fénytelen, fehér paraszemölcsökkel sűrűn borított. A kéreg 1-2 mm vastag, belül zöldessárga színű.

Levelei szórt állásúak, nyelesek, lemezük 5-10 cm hosszú, ellipszis vagy fordított tojásdad alakú, kihegyezett, ép szélű.

Virágai aprók, zöldesfehérek, öttagúak, az ágak végén 3-7-esével állnak. Termése borsónyi csonthéjas bogyó, ami kezdetben zöld, majd piros, éretten pedig sötétibolya/fekete színű. Májustól virágzik.

Könnyen megkülönböztethetjük más paraszemölcsös cserjéktől (mogyoró, éger, madárcseresznye): ha a kérgét megkaparjuk, barnáspiros szín tűnik elő az antrakinon-származékoknak köszönhetően.

Kutyabengekéreg – Frangulae cortex

Hatásai

 • közepesen erős hashajtó

Betegségek, amikre ajánlott

Emésztőrendszer

 • székrekedés rövid ideig tartó kezelésére
 • végbélrepedés, aranyeres panaszok esetén, illetve vastagbélműtét után a székelés megkönnyítésére

Felhasználás

Belsőleg

 • gyári készítmények szárazkivonatból – napi adag 20-30 mg antrakinon-származék
 • tea – áztatmány vagy forrázat    

Elkészítés: kb. 0,5-1 teáskanálnyi (2 g) apróra vágott kérget öntsünk le ¼ l forró vízzel, 15 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le

Vagy

12 órán át hideg vízben áztassuk.

Az áztatással készült tea fogyasztása kevesebb kellemetlen mellékhatással járhat, mint a forrázaté. A teát este, lefekvés előtt érdemes fogyasztani, ebben az esetben reggel székletürítést eredményez.

Az antraglikozid-tartalmú hashajtókból mindig a legkisebb, már hatásos adagot használjuk! Ehhez irányadó a fenti adagolás, de érdemes az egyéni adagokat kikísérletezni.

Kúraszerű alkalmazása nem ajánlott, 1-2 hétnél hosszabb ideig semmiképp se használjuk! Ennek oka, hogy egyrészt felborulhat a szervezet folyadék- és elektrolitháztartása, másrészt a bél hozzászokhat az állandó külső segítséghez, stimulációhoz, idegsejtjei károsodhatnak, ami hosszú távon épp az ellenkező hatást válthatja ki, vagyis székrekedést okozhat („lusta bél szindróma”). 

A friss kéreg hánytató hatású, csakis egy évig tartó tárolás, vagy 100 fokon való több órás hevítés után válik hashajtó hatásúvá.

Főbb hatóanyagok

 • antrakinon-glikozidok (6-9%) – glükofrangulin A és B
 • keserűanyagok
 • cseranyagok

A drog antrakinon-glikozidjai az aloé (link) antron-glikozidjaihoz és a szenna (link) diantronjaihoz képest viszonylag mérsékelt hashajtó hatásúak. Az antrakinon-származékok a bélfal izgatásával fejtik ki a hatásukat; befolyásolják a bélfal összehúzódását, meggyorsítják a bélmozgást, csökkentik a víz visszaszívódását a belekből. Ezáltal nő a béltartalom térfogata, és erősödik a bélben a teltségérzés.

A friss kéregben hánytató hatású frangularozidok találhatók, amelyek 1 év után bomlanak el. Ezért a lefejtett kérget felhasználás előtt ennyi ideig kell tárolni, vagy magas hőmérsékleten (100 fokon) több órán át kell hevíteni.

Mellékhatások

 • A friss drog émelygést, hányást okozhat!
 • A friss bogyók enyhén mérgezőek, gyermekeknél hasmenést válthatnak ki.
 • Túladagolva hasi fájdalmakat, görcsöket okozhat!
 • Túl hosszan tartó alkalmazása ionvesztést okozhat. Főleg a kálium mennyisége csökken (hipokalémia), ami egyrészt súlyosbíthatja a székrekedést, másrészt súlyos mellékhatásokkal járhat, pl. szívműködési zavarok, érrendszeri panaszok, izomgyengeség.
 • A bél hozzászokhat az állandó külső segítséghez, ami hosszú távon épp az ellenkező hatást válthatja ki, vagyis székrekedést okozhat („lusta bél szindróma”).

Ellenjavallat

 • 12 év alatti gyermekeknek ne adjuk!
 • Ne használjuk terhesség, illetve szoptatás alatt! A kutyabenge alhasi vérbőséget okoz, ami növelheti a vetélés kockázatát, az anyatejbe átjutó hatóanyagok pedig a csecsemőnél is hashajtó hatást válthatnak ki.
 • Kerüljük gyulladásos bélbetegségek (Crohn-betegség, irritábilis bél szindróma, vakbélgyulladás), bélelzáródás és szűkület, ismeretlen eredetű hasi fájdalmak, továbbá kiszáradás és elektrolit-hiány esetén.
 • Görcsös tünetekkel járó székrekedés esetén ne használjuk, mert fokozhatja a belek görcsét!
 • Kúraszerű alkalmazása nem ajánlott!

Gyermekeknek adható?

12 éves kor alatt nem

Gyógyszerkölcsönhatások

Szívgyógyszerek, kortizon vagy vízhajtószer szedése esetén fokozott elővigyázatosságra van szükség, mert túladagolásnál kölcsönhatások léphetnek fel!

Terhesek használhatják?

Nem

Szoptatás alatt használható?

Nem

Gyűjtés

Előfordulás

Írországtól Szibériáig, dél felé Észak-Afrikáig megtalálható. Hazánkban általánosan elterjedt, a nedves helyeket kedveli – ártéri erdőkben, nedves, lápos réteken találkozhatunk vele.

Gyűjtés, szárítás, tárolás

Májustól júliusig a fiatal, de legalább hüvelykujjnyi és vastagabb ágainak kérgét gyűjtsük, az ennél vékonyabb ágak kérge gyógyászati szempontból értéktelen. A friss kéreg hánytató hatású. Ki kell szárítani, majd legalább egy évig kell tárolni, ugyanis csak ennyi idő bomlanak el belőle az ezt okozó vegyületek, és alakul ki a hashajtó hatás.

Gyűjtési idő

 • Május
 • Június
 • Július

Tudomány

Monográfiák, tudományos vizsgálatok

A kutyabengekéregről pozitív monográfiát készített az E-Bizottság és az ESCOP is: hashajtásra ajánlják. Az antrakinon-származékok hatásosságát számos in vitro és állatokkal végzett kísérlet igazolja. Humán vizsgálatot keveset végeztek a droggal, a preklinikai és tapasztalati bizonyítékok azonban megalapozottá teszik terápiás értékét.

Hivatalos státusz

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben a Frangulae cortex (kutyabengekéreg) és a Frangulae corticis extractum siccum normatum (standardizált kutyabengekéreg százaz kivonat) hivatalos.

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás