alap kinézet

System Messages

Magyar nevek

Kerti körömvirág

Latin nevek

Calendula officinalis L.

A fészkesvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartozó, egynyári növény.

Szára 40-60 cm magas, elágazó, szőrözött. Húsos levelei 10-15 cm hosszúak,  fordított tojásdadok, tompák, szélük finoman fogazott.

Virág: Aranysárgától a narancsvörösig terjedő színű virágzatai az ágvégeken fejlődnek, 6-8 cm átmérőjűek. Nyelves sugárvirágai sorokban állnak. Magja ívesen hajlított, csónakszerű. Május végétől a tél beálltáig nyílik

Körömvirág

Előfordulás

Gyógy- és dísznövényként országszerte elterjedt. A homokos talajon kívül szinte mindenütt megterem. Fényigényes, a szárazságot jól tűri.

Védett

Nem védett

Gyűjtés, szárítás, tárolás

Május végétől a tél kezdetéig nyílik. A fészkek gyűjtésénél a friss, nyílásban lévő virágzatokat legfeljebb 1 cm-es szárrésszel együtt csípjük le, majd napfény kizárásával szárítsuk meg. A sugárvirágok gyűjtéséhez a friss, nyílásban lévő virágzatokból a sugárvirágokat csipegessük ki.

Gyűjtési idő

  • Május
  • Június
  • Július
  • Augusztus
  • Szeptember

Monográfiák, tudományos vizsgálatok

Az E-Bizottság és az ESCOP nyálkahártyagyulladásoknál (száj, torok) javasolja az alkalmazását. Külsőlegesen sebek gyógyítására ajánlják, az ESCOP pedig bőrgyulladásokra is.
Gyulladáscsökkentő, antimikrobiális, sebgyógyító hatását preklinikai vizsgálatok igazolják. Klinikai vizsgálatot még keveset végeztek vele, de néhányban hatásosnak bizonyult égések kezelésében.

Hivatalos státusz, gyógyszerkönyvek

Mindkét említett virágdrog szerepel a hazánkban szabadon forgalmazható drogok listáján 6.sz melléklet a 4/1997. (I.22) Korm. rendelethez, megjelent a 203/2002 (IX.4) Korm rendeletben). A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben a növény virágzata (Calendulae flos) hivatalos.

Mellékhatások

A megadott indikációk szerinti használatnál nem ismertek.

Fészkesvirágzatúakkal (Asteraceae) szembeni allergia esetén elvileg előfordulhat keresztallergia, ez azonban feltehetőleg ritka, mivel a szakirodalomban még nem számoltak be róla.   

Terhesek használhatják?

Igen

Gyermekeknek adható?

Igen

Szoptatás alatt használható?

Igen


  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében

Smink