alap kinézet

System Messages

Magyar nevek

Kerti kömény/ Konyhakömény/Fűszerkömény

Latin nevek

Carum carvi L.

Az ernyősvirágzatúak (Apiaceae) családjába tartozó, egyéves és kétéves változatban is létező növény. A kétéves első évben csak tőrózsában álló leveleket hoz, virágzó szárat a második évben hajt. Ennek a változatnak répaszerű karógyökere van, míg az egyévesnek vékonyabb, kisebb a gyökérzete.

Szára 60cm -1m magas, egyenes, dúsan elágazó.

Levelei közül az alsók arasznyi hosszúak, hosszúkásak, háromszorosan szárnyasan szeldeltek. A felsők kisebbek, hártyás hüvelyűek. Virágzata 5-10 sugarú összetett ernyő, virágai aprók, fehérek. A gallér- és gallérkalevelek hiányoznak róla.

Termése ikerkaszat, bordázott, 4-7 mm hosszú, henger alakú, két végén hegyes, barna színű, éréskor két részre hasad. Szaga és íze jellemző. Április-májusban virágzik.

A sok, hasonló felépítésű ernyősvirágzatú növénytől kopasz magháza, ötbordájú résztermése és a gallér- és gallérkalevelek hiánya alapján különíthetjük el

Kömény

Előfordulás

Hegyvidékeink nyirkosabb, mocsaras rétjein szórványosan előfordul vadon, de nagyban is termesztik.

Védett

Nem védett

Gyűjtés, szárítás, tárolás

Érett termését nyár közepétől gyűjthetjük. Alkoholos kivonat készítésénél a magokat szét kell törni, és az illékony hatóanyagok megőrzésének érdekében minél hamarabb tömény alkoholba tenni. Amennyiben forrázatként kívánjuk felhasználni, a magokat mindig csak teakészítés előtt, frissen törjük össze, hogy ne veszítsék el illóolajtartalmukat.

Gyűjtési idő

  • Július
  • Augusztus
  • Szeptember

Monográfiák, tudományos vizsgálatok

Az E-Bizottság és az ESCOP a termést és az illóolajat emésztési zavarok, a gyomor- és bélrendszer görcsei, felfúvódás és teltségérzet ellen ajánlják.
Preklinikai vizsgálatok szerint nem csak az illóolaj, de a termés alkoholos kivonata is görcsoldó hatást fejt ki. Alkoholos kivonata állatkísérletekben epehajtó hatást is mutatott. Görcsoldó hatása humán vizsgálatokban is bebizonyosodott, illóolaja borsmenta illóolajjal keverve hatásosabbnak mutatkozott a placebónál diszpepsziás tünetek kezelésében.

Hivatalos státusz, gyógyszerkönyvek

A növény mindkét fent említett része szerepel a hazánkban szabadon forgalomba hozható drogok listáján (6.sz melléklet a 4/1997. (I.22) Korm. rendelethez, megjelent a 203/2002 (IX.4) Korm rendeletben)és a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben.

Mellékhatások

  • A megadott adagolásban nem ismertek; teljesen biztonságosan használható, gyermekeknek is adható.
  • Nagy dózisban és tartósan alkalmazva máj- és vesekárosodást, illetve központi idegrendszeri panaszokat (szédülés, izgatottság, stb.) okozhat.

Ellenjavallat

  • Magas karvontartalma miatt abortív és neurotoxikus lehet, ezért kismamák és 3 év alatti csecsemők esetében inkább a termésdrog használata ajánlott illóolaj helyett.
  • Fészkes- vagy ernyősvirágzatúakkal szembeni allergia esetén ne alkalmazzuk.

Terhesek használhatják?

Igen, kivéve illóolaj

Gyermekeknek adható?

Igen, kivéve illóolaj

Szoptatás alatt használható?

Igen, kivéve illóolaj
  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében

Smink