alap kinézet

System Messages

Magyar nevek

Mezei/keskenylevelű kakukkfű (Vadkakukkfű)
Közönséges/orvosi kakukkfű (Kerti kakukkfű)

Latin nevek

Thymus serpyllum L. s. l.
Thymus vulgaris L.

Több faja van, amelyek hasonló gyógyerővel rendelkeznek. Hazánkban vadon több faj fordul elő, ezeket vadkakukkfű vagy mezei kakukkfű néven szokás összefoglalni.

Létezik még a spanyol kakukkfű (Thymus zygis Loefl. ex L), amely nálunk egyáltalán nem fordul elő, Spanyolországban és Portugáliában elterjedt.

Az ajakosvirágúak (Lamiaceae) családjába tartozó, jellemző kellemes illatú és aromás, kámforos ízű, évelő növények.

Mezei kakukkfű

Szára 10-30 cm magas, kúszó vagy heverő, csak a végén felemelkedő, alul fás, felül lágy, hengeres vagy négyélű, egyszerű.

Levelei keresztben átellenesek, 0,5-2 cm hosszúak, oválisak vagy lándzsa alakúak, kopaszok vagy többé-kevésbé szőrösek, ép szélűek.

Virágzata gömbölyded fejecske vagy szaggatott füzér. Virágai aprók, pártáik bíborvörösek vagy rózsaszínűek, ritkán fehérek. A virágok alsó ajkai 3 cimpára tagolódnak, a 4 porzószál közül 2 kilóg a pártából.  Nagy tömegben május-júniusban, kisebb mértékben egész nyáron nyílnak.

Kerti kakukkfű

A mezei kakukkfűnél illatosabb, aromásabb, hatásában is felülmúlja. 

Szára erőteljesebb, a 40 cm hosszúságot is eléri, elágazó, fásodó.

Levele 6-8 cm hosszú, lándzsás vagy tojásdad, begöngyölődött élű, gyéren vagy sűrűbben szőrös, illóolajtartó-sejtektől pontozott. 

Virágai áprilistól szeptemberig nyílnak, kékes ibolyaszínűek vagy világospirosak, csoportokban állnak. 

Kakukkfű

Előfordulás

Nagyon fényigényes, szárazságot jól tűrő növények. A különféle vad kakukkfüvek hazánkban az Alföld homoki gyepein, illetve a középhegységek napos, déli lejtőin fordulnak elő. A kerti kakukkfű Dél-Európában honos, de megfelelő körülmények között nálunk is termeszthető.     

Védett

Nem védett

Gyűjtés, szárítás, tárolás

Hazánkban leginkább a mezei kakukkfüvet gyűjthetjük, bár a kerti kakukkfű is előfordul néha kivadulva. A teljes virágzásban lévő hajtásokat gyűjtsük, május-június tájékán. Az alsó, elfásodó szárrészek fölött vágjuk el a növényt. Fellógatva szárítsuk.

Monográfiák, tudományos vizsgálatok

Légúti gyulladásokra, főleg hörghurutra mind az E-Bizottság, mind az ESCOP ajánlja. Az ESCOP a száj- és gyomornyálkahártya gyulladásainál is javasolja.

Antimikrobiális hatásáért leginkább az illóolajban található timol a felelős, ezt számos preklinikai vizsgálat bizonyítja. Állatkísérletekben igazolták a növény görcsoldó hatását is, amiben a timolnak és a flavonoidoknak van szerepe. A kakukkfűvel végzett legtöbb humán vizsgálat elavultnak számít, így gyógyászati alkalmazása főleg a preklinikai vizsgálatokon és a tradicionális felhasználás során nyert tapasztalatokon nyugszik.

Hivatalos státusz, gyógyszerkönyvek

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben mindhárom fent említett drog hivatalos. A Serpilly herba illóolajtartalmát legalább 3 ml/kg-ban határozza meg, A Thymi herbáét legalább 12 ml/kg-ban, amiből minimum 40% timol és karvakrol (timol izomere) kell, hogy legyen. A mezei és kerti kakukkfű hajtása és a kerti kakukkfű olaja szerepel a hazánkban szabadon forgalomba hozható drogok listáján (6.sz melléklet a 4/1997. (I.22) Korm. rendelethez, megjelent a 203/2002 (IX.4) Korm rendeletben).

Mellékhatások

  • A timol túladagolva a pajzsmirigy túlműködését okozhatja. A megadott adagolás mellett ettől nem kell tartanunk.
  • Külsőleg kontakt dermatitiszt (Iszk) okozhat.

Ellenjavallat

  • Gyermekeknek is biztonságosan adható, de náluk az alkoholos kivonat helyett az alkoholmentes folyadékokat válasszuk.
  • Várandósság alatt belsőleges alkalmazása nem ajánlott, mert nincsenek adatok a biztonságosságára.

Terhesek használhatják?

Igen, de csak külsőleg

Gyermekeknek adható?

Igen

Szoptatás alatt használható?

Igen
  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében

Smink